Lees terug: Oud en Nieuw met meerdere woningbranden en knallend het nieuwe jaar in

© ANP
REGIO - De laatste dag van 2021 is ingegaan. Om middernacht luiden we het nieuwe jaar in. Oud en nieuw staat traditiegetrouw in het teken van oliebollen, appelflappen, champagne en vuurwerk. Ondanks dat het vanwege corona voor het tweede jaar op rij een soberdere jaarwisseling is dan anders, zijn ook dit jaar de voorbereidingen in volle gang. Volg de laatste ontwikkelingen uit jouw regio in ons liveblog.

Feest in Leiden

Niet alleen ellende met oud en nieuw, óók is er vreugde. In het centrum van Leiden gaan honderden mensen de straat op om 2022 in te luiden.
Feestjes, proosten en gezelligheid tijdens oud en nieuw in Leiden

Woning uitgebrand in Alphen aan den Rijn

Een brand heeft veel schade veroorzaakt aan een woning in Alphen aan den Rijn. Het appartement stond omstreeks 01.30 uur in lichterlaaie.
De brand aan de Geerestein in Alphen aan den Rijn
De brand aan de Geerestein in Alphen aan den Rijn © MediaTV

Brand in paardenstal in Nieuwerkerk aan den IJssel

In een paardenstal aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft nieuwjaarsnacht een brand gewoed. De brand ontstond in een hooischuur naast de paardenstal doordat er vuurwerk in de schuur was gekomen. Volgens de brandweer is zijn de paarden veilig. Wel is iemand gewond geraakt.
De brand aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel
De brand aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel © MediaTV

Burgemeester Van Zanen bezoekt politiebureaus

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft tijdens de jaarwisseling een aantal politiebureaus bezocht. Hier sprak hij met de mensen die zich inzetten om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.

Hulpdiensten met oudjaar 10 procent vaker opgeroepen dan in 2020

De hulpdiensten hebben op oudejaarsdag ongeveer 10 procent meer oproepen gehad dan een jaar eerder. Dat valt op te maken uit data van alarmeringen.nl, een website die de zogenaamde P2000-oproepen van de hulpdiensten bijhoudt. Hulpdiensten kregen deze oudejaarsdag 4600 meldingen binnen, tegenover bijna 4200 op dezelfde dag vorig jaar.
Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten ruim 1600 keer gealarmeerd, 5 procent meer dan in 2020 op oudejaarsavond.
Het daadwerkelijke aantal meldingen van de hulpdiensten ligt waarschijnlijk hoger. 'Het is bekend dat de hulpdiensten tijdens enorme pieken, zoals rond de jaarwisseling, lang niet alle meldingen die binnenkomen ook daadwerkelijk als alarmeringen via P2000 verzenden', aldus Wilbert de Vries van alarmeringen.nl.

Voorruit politieauto vernield bij brand in Zoetermeer

De politieagenten die de brandweer bijstonden bij een brand aan de Sullivanlijn in Zoetermeer troffen na afloop een vernielde politieauto aan. De voorruit van de auto was door omstanders kapotgeslagen.

Meerdere branden in woningen

Op diverse plaatsen in de regio stonden er tijdens oudjaarsnacht woningen in de brand. Aan de Schlegelstraat in Den Haag ontstond de brand in de woonkamer van de woning. De brand sloeg over naar andere huizen. In totaal hebben vijf woningen brandschade. De bewoners kunnen niet terug naar huis. Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan.
De brand aan de Schlegelstraat in Den Haag
De brand aan de Schlegelstraat in Den Haag © Regio15
In Delft ontstond er op de zolder van een oud grachtenpand aan de Spoorsingel een brand in een studentenwoning. De schade in het pand is aanzienlijk, maar de brand is wel onder controle. De panden naast de woning waar de brand is ontstaan moesten ontruimd worden. De brandweer verwacht dat de bewoners in de loop van de nacht weer naar huis kunnen.
Ook in Zoetermeer was er brand in het dak van een huis ontstaan. Er kwam hierbij veel rook vrij. De bewoners waren op dat moment niet thuis. Hoe de brand is ontstaan, is volgens de brandweer niet bekend. Er moesten naast het brandadres nog drie omliggende woningen worden ontruimd. De brandweer heeft de brandweer uiteindelijk met een hoogwerker geblust. Een persoon moest na de brand worden nagekeken omdat deze ademhalingsklachten had.

Buurthuis in Leiden compleet verwoest

Een grote brand heeft kort na de jaarwisseling een Leids buurthuis in de as gelegd. Het buurthuis lijkt volledig afgebrand te zijn.
Grote brand verwoest buurthuis in Leiden tijdens oud en nieuw

Regio knallend het nieuwe jaar in

Ondanks het vuurwerkverbod is de regio het nieuwe jaar knallend begonnen. Overal ging er flink wat vuurwerk de lucht in.
Ook zochten mensen elkaar op. Op de Markt in Delft verzamelde een flinke groep mensen zich om met elkaar het nieuwe jaar in te gaan.
Jongeren op de Markt in Delft
Jongeren op de Markt in Delft © District8
Net als andere jaren telden de televisiezenders af tot het nieuwe jaar. Luisteraars van de Top 2000 sloten het jaar af met Bohemian Rhapsody van Queen, die nadat het vorig jaar Roller Coaster van Danny Vera voor zich moest dulden, deze editie weer op nummer één stond.

Meerdere autobranden in Den Haag

In Den Haag blijft de brandweer druk bezig met het blussen van autobranden. In de Bevelandsestraat brandde een auto volledig uit. Het vuur sloeg over op een auto die ernaast geparkeerd stond. Die liep ook flinke schade op.
Ook in de Wouwermanstraat brandde een auto uit. Hiermee staat de teller al op minimaal elf autobranden in de regio.

Volle brievenbus opgeblazen

Bewoners die in de buurt van de Televisiestraat in Den Haag vrijdag een brief op de brievenbus hebben gedaan moeten er rekening mee houden dan hun post niet aan gaat komen. De brievenbus is namelijk opgeblazen, waardoor alle post op de grond ligt.
De brievenbus aan de Televisiestraat werd opgeblazen
De brievenbus aan de Televisiestraat werd opgeblazen © Regio15

Recordaantal loten verkocht voor oudejaarstrekking

De Staatsloterij heeft dit jaar ruim 7,1 miljoen loten verkocht voor de oudejaarstrekking, laat een woordvoerder weten. Het recordaantal van ruim 7 miljoen loten dat in 2020 werd verkocht, is daarmee overschreden.
'Het lijkt erop dat meer mensen loten kopen nu ze de jaarwisseling vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod opnieuw minder goed op een andere manier kunnen vieren', stelt de woordvoerder. Er werden ongeveer evenveel halve loten (3,7 miljoen) als hele loten (3,4 miljoen) verkocht.
'Op dit moment is de trekking bezig, waarna er nog een extra controle wordt uitgevoerd', aldus de woordvoerder. Rond middernacht wordt vervolgens bekendgemaakt waar de hoofdprijs is gevallen. Deze staat op 30 miljoen euro. Vorig jaar kwamen de winnaars uit Zwolle en Tiel.

Hulpverleners met vuurwerk bekogeld bij blussen brand

De politie is op het Anna Blamanplein in Den Haag bekogeld door een groep jongeren. Agenten waren aanwezig om de brandweer te ondersteunen bij het blussen van een brandje. De groep was het hier duidelijk niet mee eens en bestookte de hulpverleners met vuurwerk, waarbij agenten weg moesten duiken voor het vuurwerk.
Een van de jongeren is door de politie aangehouden en afgevoerd in een politiebusje.
Politie met vuurwerk bekogeld in Den Haag

Brandweer rukt uit voor brandjes in Den Haag

In Den Haag zijn er op diverse plekken in de stad brandjes gesticht. Afvalcontainers, scooters en auto's zijn in vlammen opgegaan. De brandweer is onder meer op de Breitnerlaan en in de Johan Gramstraat bezig geweest met het blussen van afval in containers en op straat. Daarbij heeft de brandweer de containers vol laten lopen met water om het vuur te kunnen doven. In de Bragastraat in Den Haag werd een scooter in brand gestoken.
Brandweer arriveert bij afvalbrand Den Haag
Brandweer arriveert bij afvalbrand Den Haag © Regio15
Ook auto's moeten het ontgelden. Op de 's-Gravenzandelaan in Den Haag heeft de brandweer met moeite een geparkeerde auto kunnen blussen en aan de Gravinnendreef is een bestelbus in brand gestoken.
Bestelbus wordt geblust aan de de Gravinnendreef in Den Haag
Bestelbus wordt geblust aan de de Gravinnendreef in Den Haag © District8
Scooterbrand wordt geblust
Scooterbrand wordt geblust © District8

Schade aan portiek na vuurwerkbom

Een portiek in de Hoog Buurlostraat in Den Haag is vrijdagavond zwaar beschadigd na een vuurwerkbom. Meerdere ruiten en deuren zijn door de ontploffing gesneuveld. Ook het plafond is naar beneden gekomen door de knal.
De ruiten van een portiek zijn door de vuurwerkbom gesneuveld
De ruiten van een portiek zijn door de vuurwerkbom gesneuveld © Regio15
Een van de woningen in het portiek is zwaar beschadigd. Het plafond is naar beneden gekomen en de deur is eruit geknald. Het puin van de ravage ligt op de trap in het portiek. Volgens een buurtbewoner ontplofte er op Tweede Kerstdag ook al een vuurwerkbom in de straat, maar toen een portiek verder.

Reltrappende jeugd zorgt voor onrust in Moordrecht

Reltrappende jongeren zorgen al vroeg in de avond voor vernielingen en brandjes in Moordrecht. De ME is hierbij ingezet om de brandweer te ondersteunen, zo laat burgemeester Han Weber weten. 'Erg dat dit nodig is', reageert hij op Twitter.
Volgens de burgemeester zitten er onder de reltrappende jongeren ook veel jonge kinderen van 12 tot 14 jaar. 'Ouders treed op en houd je kinderen thuis', schrijft burgemeester Weber. 'Neem je verantwoordelijkheid!' Een woordvoerder van brandweer Hollands Midden meldt dat er in ieder geval een elektriciteitskastje in brand staat. '
Volgens een woordvoerder van de politie gooiden de jongeren vuurwerk naar de politie. Dat was de reden dat de ME ingezet moest worden, maar de situatie zou nu weer rustig zijn in Moordrecht.

Goede voornemens? 'Nee joh, je leeft maar één keer'

2021 was een bewogen jaar dat vooral gedomineerd werd door het coronavirus. Maar wat is jou bijgebleven en wat zijn je goede voornemens voor het nieuwe jaar. We vroegen het de mensen op het Gouweplein in Waddinxveen.
Dit zijn de goede voornemens van de mensen in Waddinxveen

Politie controleert in- en uitgaand verkeer Duindorp

Bij de Houtrustweg in Duindorp is een grote politiecontrole bezig. Op foto's is te zien dat auto's, busjes en scooterbestuurders worden gecontroleerd, schrijft mediapartner Den Haag FM. De politie kan nog niets zeggen over de controle.
© Regio15
In Duindorp en Scheveningen zijn mensen op oudejaarsdag normaal gesproken bezig met het bouwen van vreugdevuren. Maar die zijn voor het derde jaar op rij afgelast. Begin december besloot burgemeester Van Zanen dat ze niet door mogen gaan vanwege het groeiende aantal besmettingen.
Politie controleert auto's bij Duindorp
Politie controleert auto's bij Duindorp © Regio 15

Presentator doet Nationaal aftelmoment via videoverbinding

Het Nationale aftelmoment wordt dit jaar toch gepresenteerd door Herman van der Zandt. De presentator zit in thuisquarantaine, nadat hij in de buurt was geweest van iemand met corona. Nu telt de presentator af via een videoverbinding.
Het Aftelmoment volgt op de oudejaarsconference en valt samen met de ontknoping Top2000. Vanuit Top 2000-café wordt er afgeteld naar het nieuwjaar.

Leiden heeft dit jaar een drive-in voor oliebollen

De horeca is alweer enige tijd gesloten vanwege corona en dat bracht Wilfred Tegelaar, eigenaar van restaurant Woods in Leiden op een idee: een drive-in voor oliebollen. 'Ik ben als restauranthouder niet gewend om stil te zitten, dus we zijn begonnen met kerstboxen en nu dacht ik: we gaan voor de oliebollen', legt hij uit. 'We hebben met de medewerkers de koppen bij elkaar gestoken en een leuk concept bedacht: een eigen drive-in.'
Restaurant Woods is gevestigd naast de molen waar de bezoekers van de drive-in een rondje omheen rijden. 'Dat is best uniek, want normaal komen bezoekers tot het parkeerterrein en lopen ze het restaurant in, maar nu kunnen ze een rondje maken', aldus Tegelaar.
Leiden heeft dit jaar een drive-in voor oliebollen

'Mensen houden van herhaling in muzikale eindejaarlijstjes'

Het jaar loopt op zijn einde en dat betekent voor velen weer steevast luisteren naar muzikale eindejaarslijsten. Veel van deze lijsten, zoals de Top2000, De Tijdloze en de Top 1000 allertijden zijn vooraf al enigszins te voorspellen. Vaak voeren dezelfde nummers deze lijsten aan. Volgens neuropsycholoog Rebecca Schaefer van de Universiteit Leiden is die herhaling 'juist hetgeen wat de mens aantrekt wanneer er naar muziek wordt geluisterd.'
Radio 2 dj Jeroen van Inkel tijdens de start van de Top 2000
Radio 2 dj Jeroen van Inkel tijdens de start van de Top 2000 © ANP
'We zoeken vaak het bekende op als het gaat om muziek,' zegt Schaefer. De neuropsycholoog deed onderzoek naar muziekconsumptie en waarom mensen dezelfde muziek blijven luisteren. Het antwoord ligt bij de herinneringen die we koppelen aan muziek. 'Hoe vaker je ernaar luistert, hoe gelaagder de herinnering wordt. Sommige nummers zijn gekoppeld aan één specifieke zomer op de middelbare school, maar andere nummers heb je je hele leven bij je. Daardoor blijft het interessant.'

Lange rijen voor de oliebollenkraam

Nog snel voor oud en nieuw een paar oliebollen of appelflappen halen? Dat kan, maar dan moet je er even de tijd voor nemen. Op verschillende plekken in de regio staan lange rijen voor de oliebollenkramen. Zo ook bij deze kraam op het Koningin Julianaplein in Voorburg.
Lange rij voor de oliebollenkraam in Voorburg
Lange rij voor de oliebollenkraam in Voorburg © Regio15

Bakker Roodenrijs in Rijswijk bakt 6000 oliebollen per uur

Bij Meesterbakker Roodenrijs in Rijswijk is het de hele dag al een drukte van jewelste. Om iedereen in zijn of haar behoefte te voorzien, worden daar zo'n 6000 oliebollen per uur gebakken. 'We liggen goed op schema', zegt eigenaar Edwin Remmerswaal. 'We bakken hier voor 21 winkels en heel veel klanten eromheen.' Zo gaat er een flinke lading richting het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. 'Met hoeveel mensen we dit doen? Phoe, ik denk alles bij elkaar, toch wel een mannetje of tachtig.'
Toewijding, temperatuur en tijd. Aan de hand van drie T's bakt Remmerswaal de lekkerste oliebollen. Maar met welke ingrediënten hij dat doet, wil hij liever niet zeggen. 'Het is een geheim recept hè', grinnikt hij. 'Nee, we hebben gewoon een goed en beproefd recept. We hebben goede mensen, een goede baktijd, een goede temperatuur van het vet... Eigenlijk is alles belangrijk.'
Bij Meesterbakker Roodenrijs worden zo'n 6000 oliebollen per uur gebakken
Bij Meesterbakker Roodenrijs worden zo'n 6000 oliebollen per uur gebakken © Omroep West

34 kilo zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen

Het vuurwerkteam van de politie Leiden-Noord heeft donderdag 34 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk lag opgeslagen in de berging van een woning in Leiden Noord.
Burgemeester Lenferink heeft een dwangsom van 5000 euro opgelegd aan de persoon die in het bezit was van het vuurwerk en die de bewoner van de woning is. Die boete kan nog oplopen tot 20.000 euro als binnen twee jaar opnieuw overtredingen worden begaan.

Oliebollen uitdelen in Lisse aan mensen die het verdienen

In deze coronatijd zijn de feestdagen niet voor iedereen even makkelijk. Twee jonge ondernemers uit Lisse willen daarom inwoners van Lisse en Hillegom die het extra moeilijk hebben in deze periode een steuntje in de rug geven.
Jonge ondernemers delen oliebollen uit aan mensen die het moeilijk hebben

Twaalf foto's uit 2021 waar je blij van wordt

Op de laatste dag van het jaar wordt vaak teruggekeken op de afgelopen maanden. Ondanks dat ook 2021 voornamelijk in het teken stond van de coronapandemie, was het toch niet allemaal kommer en kwel. Er waren nog genoeg lichtpuntjes en die hebben wij op een rijtje gezet met een paar mooie foto's.
Zoals deze van schaatsende mensen tussen de molens bij Stompwijk en Leidschendam. Want je zou het bijna vergeten, maar aan het begin van 2021 kon vrijwel overal in de regio op open water worden geschaatst. Dat was voor het eerst sinds 2013. Benieuwd welke vrolijke foto's we nog meer hebben geselecteerd? Klik dan op deze link.
© ANP

Politie blikt vooruit op 'altijd spannende' jaarwisseling

De politie gaat het vuurwerkverbod dat ook dit jaar van kracht is, tijdens de jaarwisseling niet handhaven. De voorzitter van de politiebond ANPV Xander Simonis legt in West Wordt Wakker uit dat juist de handhaving voor onveilige situaties zorgt, waardoor er vuurwerk naar agenten wordt gegooid. Bij rellen eerder dit jaar liepen enkele collega's van Simonis al blijvende gehoorschade op.
'Er hangt altijd een bepaald soort spanning rond zo'n avond', blikt Simonis vooruit op de jaarwisseling. 'Het wordt een heel warme oud en nieuw. De verwachting is wel dat er groepen gaan zwerven. Maar je weet het eigenlijk nooit precies van tevoren.'
'Prioriteit is dat hulpverleners ook weer allemaal veilig naar huis gaan. Hun veiligheid staat voorop. We hebben natuurlijk een vuurwerkverbod maar het is een illusie om te denken dat er geen vuurwerk afgestoken gaat worden. Er zal hoe dan ook geknald worden', zegt de voorzitter van de politiebond. Naast het voorkomen van onveilige situaties, heeft de politie ook te maken met een groot capaciteitsgebrek. 'Je moet daardoor keuzes maken: wat doe je en wat doe je niet.'
Simonis verwacht de echte onrust vanaf 00.30 uur. 'Je voelt dan de spanning stijgen, want je weet dat het daarna onrustig gaat worden. Dan heeft iedereen elkaar een nieuw jaar gewenst en gaan mensen zwerven door de steden. Meestal duurt het tot een uurtje of vier.'