Branden in de regio en proosten op 2022: zo verliep oud en nieuw

REGIO - Vuurwerkverbod of niet, met de nodige knallen is 2022 begonnen. Veel vreugde in huizen en op straat. Maar ook ellende. Een buurthuis is tot op de grond afgebrand, iemand raakt gewond in de vlammenzee, er is een explosie in een portiek en hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk. Dit is een overzicht van hoe de jaarwisseling in onze regio is verlopen.
De grootste brand woedt in Leiden. Aan de Hoflaan brandt buurthuis Het Vijfhovenhuis volledig af. Het leegstaande gebouw moet als verloren worden beschouwd. De brandweer weet wel te voorkomen dat het vuur overslaat naar de naastgelegen peuterspeelzaal.
Metershoge vlammen slaan uit het pand, bekijk hieronder de beelden:
Grote brand verwoest buurthuis in Leiden tijdens oud en nieuw

Branden in woningen en paardenstal

Onder meer in Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag en Zoetermeer zijn woningbranden. Een appartement aan de Alphense Geerestein staat in lichterlaaie. In Delft ontstaat brand in een studentenwoning aan de Spoorsingel. De woonkamer van een huis aan de Schlegelstraat in Den Haag brandt uit en in Zoetermeer moet het dak van een woning aan de Sullivanlijn het ontzien.
Foto's van al deze branden zie je in de slider bovenaan dit bericht.
Ook in een paardenstal aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft 's nachts brand gewoed. De vlammen ontstaan in een hooischuur pal naast de paardenstal. Volgens de brandweer zijn alle paarden in veiligheid gebracht. Een persoon ademt rook in, maar er vallen geeen gewonden.
De brand aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel
De brand aan de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel © MediaTV

'Zeer beheersbaar'

De hulpdiensten in Den Haag hebben het in oudejaarsnacht druk met blussen van brandjes, maar de situatie is 'zeer beheersbaar', laat een woordvoerder van de gemeente in een eerste reactie weten. 'Vooral in het eerste uur van het nieuwe jaar moesten op sommige plekken auto's, scooters en vuilnisbakken het ontgelden.'
Volgens de zegsman zijn er meer brandjes dan vorig jaar. Het mooie weer noemt de woordvoerder als mogelijke reden. 'Het regent niet, dan zijn mensen eerder geneigd de straat op te gaan.' In de loop van de nieuwjaarsochtend worden de regionale oud en nieuw-cijfers door de gezamenlijke hulpdiensten bekendgemaakt.

Hulpdiensten bekogeld met vuurwerk, voorruit politiebus sneuvelt

Als agenten op oudejaarsavond de brandweer ondersteunen bij het blussen van een brandje aan het Anna Blamanplein in Den Haag, bekogelt een groep jongeren de politie met vuurwerk. Agenten duiken weg. Eén van de jongeren is aangehouden. In Zoetermeer wordt de voorruit van een politiebus vernield.
Een enorme vuurwerkknal voor de ogen van de politie:
Politie met vuurwerk bekogeld in Den Haag
En dan is er nog een explosie in een portiek aan de Hoog Buurlostraat in Den Haag. De schade is groot. Volgens buurtbewoners is het de tweede ontploffing in nog geen week tijd. Omwonenden vermoeden dat het gaat om een wraakactie tegen de bewoners van het getroffen huis.
Dit zijn beelden van het verwoeste portiek, ook reageren geschokte buurtbewoners in deze video:
Buurt geschokt na explosie in portiek Den Haag

Vreugde en plezier

Maar, zoals al aangekondigd, het begin van het nieuwe jaar wordt ook uitgebreid gevierd. In Leiden bijvoorbeeld. Op straat en in woningen zijn honderden mensen op de been om te proosten op 2022 of om een feestje te vieren.
Bekijk hier onze sfeerimpressie vanuit het centrum van Leiden:
Feestjes, proosten en gezelligheid tijdens oud en nieuw in Leiden
En, last but not least, wordt er ondanks het vuurwerkverbod het nodige kruit de lucht in geschoten. Een drone vliegt boven de gemeente Westland en maakt prachtige vuurwerkbeelden. Je kunt ze hieronder bekijken. En namens Omroep West: de beste wensen voor 2022!
Regio knallend het nieuwe jaar in | Beelden Regio15