Toch drukte voor hulpverleners: dit is de jaarwisseling in cijfers

© 112HM
REGIO - Voor de veiligheidsregio's Haaglanden en Hollands Midden was het ondanks het vuurwerkverbod een drukke jaarwisseling. Hoewel. Hoewel de brandweer in de meeste gevallen uitrukte voor kleinere buitenbranden, waren er ook enkele grotere incidenten in de regio. Haaglanden noemt het druk, maar beheersbaar. Hollands Midden signaleerde een 'ietwat grimmige sfeer bij optreden van hulpdiensten'.
De brandweer Hollands Midden heeft deze jaarwisseling in totaal 148 meldingen afgehandeld, ten opzichte van 121 vorig jaar en 135 tijdens de jaarwisseling 2019-2020. In Alphen aan den Rijn kreeg de brandweer zestien meldingen, waarvan twaalf container- en kleine (afval)branden betroffen. In Bodegraven waren acht voertuigbranden. Onder meer een scooter en een caravan vatten vlam.
In Leiden kreeg de brandweer 67 meldingen. Een ruime meerderheid (meer dan zestig) betrof container- en kleine (afval)branden. De meeste buitenbranden zijn door de systematiek van ‘treintjes’ in samenwerking met politie, brandweer en gemeente geblust en opgeruimd. Het Leidse buurthuis Vijfhovenhuis werd kort na middernacht in de as gelegd. Het buurthuis is volledig afgebrand.
Grote brand verwoest buurthuis in Leiden tijdens oud en nieuw
Alleen al in Den Haag rukte de brandweer 493 keer uit. Fors meer dan tijdens eerdere jaarwisselingen: in 2020 en 2021 kwam de brandweer 300 keer in actie.
In Nieuwerkerk aan den IJssel heeft bij een hooischuur pal naast de paardenstal brand gewoed, nadat daar vuurwerk in terecht was gekomen. Volgens de brandweer zijn alle paarden in veiligheid gebracht. Wel is één persoon gewond geraakt.

Inzet van ME

Relschoppende jongeren zorgden al vroeg in de avond voor vernielingen en brandjes in Moordrecht. Er werd vuurwerk gegooid en er werden vernielingen gepleegd. De mobiele eenheid (ME) werd ingezet om de brandweer te ondersteunen. In het dorp Nieuwveen werden hulpverleners bekogeld met glas en vuurwerk. Ook daar moest de ME in actie komen.
De Haagse politie verrichte uiteindelijk 23 aanhoudingen, tegen 21 een jaar eerder. In de hele veiligheidsregio Haaglanden werden 34 aangehouden. Bij dat aantal zaten volgens burgemeester Jan van Zanen (VVD) ook mensen die illegaal vuurwerk bij zich hadden.

LUMC: drukker dan anders

De ziekenhuizen Alrijne en Groene Hart hebben, evenals vorig jaar, geen vuurwerkslachtoffers hoeven te behandelen. Alleen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) was het drukker dan anders, met ook nog ernstiger vuurwerkletsel. Wat opviel, was het aantal jongeren met zwaar beschadigde ogen en handen, doordat ze bijvoorbeeld een vuurwerkbom vasthielden.
In de VRHM zijn zes personen met vuurwerkletsel behandeld. De beoogde ontlasting van de zorg door het verbod op vuurwerk is hiermee in Hollands Midden uitgekomen. Verder zijn er drie mensen als gevolg van een vechtpartij in het ziekenhuis terechtgekomen en één persoon door een ongeval in het verkeer. Dertien mensen werden in verband met dronkenschap in ziekenhuizen behandeld.
Het was een relatief rustige nacht voor de spoedeisende hulp van het Haagse Westeinde ziekenhuis. Dat zegt Frans de Voegt, coördinator van de afdeling, op Radio West. Er kwamen vijftig patiënten binnen, van wie zeven met vuurwerkletsel. Eén iemand was er zo slecht aan toe dat hij op de IC belandde. 'Een elftal mensen ligt nog zijn roes uit te slapen, omdat ze te veel hadden gedronken', licht De Voegt toe. Volgens hem heeft het vuurwerkverbod geholpen om de schade te beperken.
Ook bij het HagaZiekenhuis is de nacht relatief gemoedelijk verlopen. Er werden vijf vuurwerkslachtoffers binnengebracht van wie vier kinderen tussen de 3 en 12 jaar. 'Ze hadden diepe verwoningen, maar allemaal met een klein oppervlak', legt Sophie Baart, arts bij de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis, uit.
Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer ligt momenteel behoorlijk vol met 'gewone- en covidpatiënten, maar niet door incidenten in de oudejaarsnacht', aldus Pier Eringa, bestuurder van het ziekenhuis. 'Er kwamen twee personen binnen, één iemand in verband met alcoholgebruik. De ander was gewond na een incident met carbidschieten, 'De man was gestruikeld en gewond geraakt', legt Eringa uit. Wat de ziekenhuisbestuurder betreft, is het vuurwerkverbod voor particulieren ook 'een blijvertje'.

Hoog aantal jongeren bij huisartsenpost

Bij de regionale huisartsenposten zijn deze nieuwjaarsnacht in totaal 43 personen behandeld voor verwondingen die met de jaarwisseling te maken hebben, meldt de VRHM. Hieronder bevonden zich elf vuurwerkslachtoffers, drie mensen die gewond raakten bij een vechtpartij en twaalf mensen met letsel dat werd opgelopen in het verkeer. Er werden zeventien personen voor dronkenschap behandeld, onder hen ook een opvallend hoog aantal jongeren van rond de 14 jaar, concludeert de veiligheidsregio.
'De zorg heeft minder te verduren gehad', zegt de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA), voorzitter van de VRHM, tegen mediaparter Sleutelstad. Hij is redelijk tevreden dat het qua openbare orde en veiligheid niet ernstig uit de hand is gelopen. Lenferink maakte zich vooral zorgen om de 'enorme hoeveelheid zwaar vuurwerk' dat ondanks het landelijk afgekondigde vuurwerkverbod massaal werd afgestoken. Het komende jaar wil hij beleid ontwikkelen om dit in de toekomst gerichter aan te kunnen pakken. 'Vuurwerk van dit kaliber is levensgevaarlijk. Het zijn wapens.'

Woningen in Alphen geëvacueerd

Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) van Alphen aan den Rijn heeft zich tijdens de jaarwisseling verbaasd over het feit dat er weinig te merken was van het vuurwerkverbod. Er ging in haar omgeving behoorlijk wat vuurwerk de lucht in, vertelt ze op Radio West. Aan de Geerestein werden de bewoners van zes woningen geëvacueerd, omdat er vuurwerk op een balkon terecht was gekomen, wat vervolgens naar binnen was geslagen. De burgemeester was verder opgelucht dat er geen incidenten zijn geweest met hulpverleners.