Burgemeester Van Zanen baalt van incidenten: 'Blijf met je poten van hulpverleners af'

Jan van Zanen
Jan van Zanen © ANP
DEN HAAG - Druk, maar 'zeer beheersbaar'. Zo vat burgemeester Jan van Zanen (VVD) de nieuwjaarsnacht in Den Haag samen. Maar dat er hulpverleners zijn belaagd, keurt hij ten strengste af. 'Blijf met je poten van hulpverleners af', is zijn boodschap aan de relschoppers.
De spoedeisende hulp van verschillende ziekenhuizen uit de Haagse regio kijken terug op een relatief rustige nacht. Ondanks het vuurwerkverbod werd in Den Haag veel vuurwerk afgestoken. 'Daar is wel op gehandhaafd', legt de Haagse burgemeester uit op Radio West.
'De brandweer heeft meer branden moeten blussen, maar in het algemeen is het goed verlopen', vervolgt Van Zanen. 'Als er wat aan de hand was, zaten we er vol op.' Het was een kwestie van voorbereiden en dankzij de inzet van hulpdiensten was het beheersbaar, verduidelijkt de burgervader.

'Kwestie van investeren'

Van Zanen keek tijdens de jaarwisseling mee op een aantal politiebureaus. Hij sprak daar met hulpdiensten die ervoor waken dat de oudejaarsnacht veilig verloopt. 'Ik zag bijvoorbeeld op de Soestdijksekade hoe de brandweer optreedt. Dat is een kwestie van investeren en voorbereiden.'
'Blijf met je poten van hulpverleners af'
Hij heeft dan ook geen goed woord over voor de mensen die hulpverleners belagen. 'Ik baal, blijf met je poten van hulpverleners af. Zeker als die als bewoner in de eigen wijk loopt en niet alleen wordt aangereden, maar er wordt ook doorgereden.'
De Haagse politie verrichte uiteindelijk over de hele nieuwjaarsnacht 23 aanhoudingen, tegen 21 een jaar eerder. Bij dat aantal zaten volgens burgemeester Jan van Zanen ook mensen die illegaal vuurwerk bij zich hadden.
Hulpverleners kregen het soms zwaar te verduren:
Politie met vuurwerk bekogeld in Den Haag

Handhaver belaagd in Zoetermeer

Ook in Zoetermeer moesten hulpverleners het ontgelden. Een handhaver werd belaagd, er werd vuurwerk naar hem gegooid en een politiewagen is vernield. Verder constateert burgemeester Michel Bezuijen (VVD) dat het vuurwerkverbod nog niet echt is aangeslagen. 'Er waren veel zware knallen te horen,' vertelt hij. 'Alsof er met oud en nieuw geen regels zijn en mensen helemaal los kunnen gaan'. Toch merkt Bezuijen op dat wat hem betreft het vuurwerkverbod wel wordt doorgezet.