Coronavirus: Kamer spreekt op zijn vroegst op 17 januari over 2G-beleid

De GGD neemt een coronatest af
De GGD neemt een coronatest af © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 4 januari.

Kamer spreekt over twee weken over 2G-beleid

De Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid, waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn, en de uitbreiding van de coronapas.
De Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van de voorstellen uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt. De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, werden al eerder uitgesteld. Bovendien zit Nederland zeker tot 14 januari in lockdown, en het kabinet wil 2G en een bredere inzet van de coronapas inzetten als meer zaken de deuren kunnen openen.

Een op drie volwassenen heeft boosterprik gehad

Bijna een op de drie volwassenen heeft een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. Ongeveer 4,5 miljoen mensen ontvingen zo'n oppepprik, 32 procent van het totaal, meldt het RIVM dinsdag. Een week geleden stond de teller op net geen drie miljoen prikken, oftewel 20,9 procent van alle volwassenen.
De overheid wil tegen het einde van januari de meeste volwassenen een boosterprik gegeven hebben. Mensen die onlangs corona hebben gehad of die in de afgelopen maanden zijn gevaccineerd, moeten iets langer wachten. In de afgelopen week zijn 1,54 miljoen boosterprikken gezet.

Hoogste aantal besmettingen in bijna een maand

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 18.616 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 9 december, bijna een maand geleden.
Sinds het begin van de epidemie bijna twee jaar geleden zijn bijna 3,2 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 21.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Een vrouw laat zich testen op corona
Een vrouw laat zich testen op corona © ANP

Aantal besmettingen afgelopen week gestegen met 35 procent

Na een paar weken van afnemende coronabesmettingen gaan de cijfers nu weer steil omhoog, ondanks de lockdown. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.
Verreweg de meeste besmettingen worden vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar. In de afgelopen week is het coronavirus vastgesteld bij 9402 mensen van 15 tot en met 19 jaar. Dat is het hoogste aantal voor die leeftijdsgroep sinds half juli, de piek van de vierde golf. Vergeleken met een week eerder steeg het aantal positieve tests onder die jongeren met iets meer dan 90 procent.
Bij 20- tot en met 24-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met 79 procent naar 13.764. Ook dat is het hoogste aantal voor die groep sinds half juli. Bij 25- tot en met 29-jarigen bedroeg de stijging 63 procent en bij 30- tot en met 34-jarigen 43 procent.

Minder patiënten in ziekenhuizen

Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag weer gedaald. In totaal liggen er nu 1693 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen weken flink gedaald. Half december lagen er nog zo'n 1000 patiënten meer in de ziekenhuizen dan nu. Precies een jaar geleden, op 4 januari 2021, waren het er 2845. Dat zijn er ruim 1150 meer dan nu.
Op de intensive cares liggen momenteel 464 coronapatiënten, 11 minder dan een dag eerder. Dat waren er een jaar geleden nog 715. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 26 tot 1229.
Een coronapatiënt op de ic-afdeling
Een coronapatiënt op de ic-afdeling © ANP

Veel besmettingen door bezoek aan huis en door vakantie

Veel mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben dat virus opgelopen doordat ze bezoek thuis kregen of doordat ze zelf bij anderen op bezoek gingen. Bij drie op de tien mensen was dat de 'setting van besmetting', blijkt uit de wekelijkse cijfers van het RIVM. Daarnaast zijn relatief veel mensen besmet tijdens hun vakantie.
Als mensen te horen krijgen dat hun testuitslag positief is en ze het coronavirus dus onder de leden hebben, vragen bron- en contactonderzoekers van de GGD's onder meer hoe ze het virus hebben opgelopen. In ongeveer een derde van de gevallen lukt het om dit op te helderen. In de andere gevallen werken mensen niet mee, weten ze het niet of lukt het de onderzoekers niet om iedereen te benaderen vanwege een hoog aantal besmettingen.
Verreweg de meeste mensen lopen het coronavirus thuis op, doordat een huisgenoot of gezinslid het virus ergens oppikt en meeneemt achter de voordeur. In 59 procent van de gevallen is de thuissituatie de setting van besmetting. Daarna volgt bezoek thuis met dertig procent.

Gezondheidsraad kijkt naar boosteren jongeren van 12 tot 18 jaar

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad vorige week om een advies gevraagd over het boosteren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar. De raad is gevraagd dat advies 'met hoge prioriteit te behandelen', laat een woordvoerder weten.
Sinds deze dinsdag kunnen alle 18-plussers een afspraak maken om een boostervaccinatie te halen. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich wel laten inenten met een eerste en tweede dosis, maar worden vooralsnog niet opgeroepen voor een boosterprik omdat de minister daarvoor het advies van de Gezondheidsraad wil hebben. Wanneer dat te verwachten is, kan het ministerie nog niet zeggen.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP

OMT: Eind januari mogelijk versoepelingen

Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat de coronamaatregelen op z'n vroegst pas eind januari kunnen worden versoepeld. Dan is de boostercampagne afgerond en is er de hoop dat het virus zich minder snel verspreidt.
Wel is er volgens het OMT nog 'een grote mate van onzekerheid'. Zo is nog steeds niet duidelijk hoe besmettelijk de omikronvariant is, hoe groot de kans is om hiermee in het ziekenhuis terecht te komen en hoe effectief de boosters zijn.
Voorlopig onderzoek in het Verenigd Koninkrijk laat zien dat omikron zich sneller verspreidt, maar minder vaak leidt tot ziekenhuisopnames. Daarmee zou deze variant milder zijn dan delta. Maar toch bestaat er volgens het OMT nog altijd een risico op overbelasting van de zorg.

Ook mensen uit 2003 mogen boosterprik halen

Mensen die geboren zijn in 2003 mogen dinsdag vanaf 11.00 uur een afspraak maken voor een boosterprik. Dat heeft minister Hugo de Jonge bekendgemaakt. Dat betekent dat iedereen van 18 jaar en ouder de boosterprik kan halen. Voorwaarde is wel dat de laatste vaccinatie of een besmetting met corona langer dan drie maanden geleden is.
Een GGD-medewerker zet een boosterprik
Een GGD-medewerker zet een boosterprik © ANP

OMT-lid Bonten: grote versoepeling maatregelen onwaarschijnlijk

Het ligt niet voor de hand dat de coronamaatregelen, waaronder de lockdown, volgende week worden versoepeld. Dat heeft Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team (OMT), gezegd in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omikronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen "niet te veel hoop" hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.
Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden.

'Boosteren gaat snel, maar hogere opkomst is nodig'

'Het zetten van boostervaccinaties gaat sneller dan verwacht. Dinsdag worden de laatste 18-plussers opgeroepen om een afspraak te maken,' zegt demissionair minister Hugo de Jonge. Maar hij benadrukt ook dat op dit moment nog onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.
Dat het 'boosteren' sneller gaat dan verwacht, ligt volgens De Jonge niet aan een tegenvallende opkomst. Het priktempo ligt hoger dan de GGD's aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden. 'Vorige week zijn anderhalf miljoen prikken gezet, deze week gaan we daar nog overheen.'
De scheidende coronabewindsman benadrukt dat de boosterprikken 'heel erg helpen' om de naderende besmettingsgolf als gevolg van de omikronvariant het hoofd te bieden. Ze zijn volgens hem ook 'echt nodig', omdat de oorspronkelijke vaccinaties onvoldoende bescherming bieden.

2001- en 2002-geborenen kunnen boosteren

De eerste tieners zijn aan de beurt om een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus maken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die geboren zijn in 2001 en 2002 kunnen vanaf maandagmiddag online een prikafspraak inplannen.

Sportaccommodaties tot 20.00 uur open voor kinderen

Kinderen tot 18 jaar mogen vanaf 11 januari tot 20.00 uur sporten op buitensportaccommodaties. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) heeft dat bekendgemaakt. Tot die tijd is sporten slechts tot 17.00 uur toegestaan vanwege de nu geldende coronamaatregelen.
Voetballende kinderen
Voetballende kinderen © ANP

Kabinet beslist: scholen na afloop kerstvakantie weer open

De basisscholen, middelbare scholen en buitenschoolse opvangen gaan aankomende maandag, na afloop van de kerstvakantie, weer open. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten na het nieuwste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Mbo-scholen, hogescholen en universiteiten blijven volgende week nog online-onderwijs geven in afwachting van de eerstvolgende persconferentie op 14 januari. Dan wordt een nieuwe afweging gemaakt.
'Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongsten zijn afgenomen', licht onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) toe. Juist bij de oudere jongeren is dat nog niet het geval. Dus in het mbo, hoger onderwijs en op universiteiten moet nog online les worden gegeven. Slob deed wel een dringende oproep aan basis- en middelbare scholen dat alle kinderen vanaf groep zes twee keer per week getest moeten worden.
Ministers Slob (l) en De Jonge (r) gaven maandag een korte persverklaring
Ministers Slob (l) en De Jonge (r) gaven maandag een korte persverklaring © ANP

Boosterprik voor mensen uit 1999 en 2000

'Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen nu een afspraak maken voor een boosterprik', maakte demissionair minister Hugo de Jonge maandagochtend bekend. Om in aanmerking te komen voor een boosterprik, moet de laatste inenting of een coronabesmetting wel minstens drie maanden geleden zijn. De afspraak kan via de website van de GGD worden gemaakt.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.