OM verdenkt turnleraar van Esmee (14) van moord en ontucht

Bloemen, knuffels en kaarsjes op de plek waar Esmee werd gevonden
Bloemen, knuffels en kaarsjes op de plek waar Esmee werd gevonden © John van der Tol
LEIDEN - Olivier van de G., de man die is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van 'moord dan wel doodslag' en 'ontucht'. Dat heeft het OM maandag aan het einde van de middag bekendgemaakt. De rechter-commissaris heeft besloten om het voorarrest van de 32-jarige Leidenaar met veertien dagen te verlengen.
Dat de voorlopige hechtenis van Van de G. met twee weken wordt verlengd, is in dit stadium van het onderzoek het maximaal aantal dagen. Elke verdachte die vast zit moet uiterlijk drie dagen na zijn aanhouding voorgeleid worden aan de rechter-commissaris. Die kan het voorarrest met maximaal veertien dagen verlengen.
Na die twee weken wordt de verdachte wederom voorgeleid. In dat geval kan gekozen worden om de arrestant gedurende het onderzoek - naast vrijlating - nog eens dertig, zestig of negentig dagen in de gevangenis vast te houden. En die vraag komt telkens weer terug aan het einde van het termijn, totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in de rechtszaak.
Wat is juridisch gezien het verschil tussen 'doodslag' en 'moord'? 'Doodslag' plegen betekent iemand opzettelijk doden zonder voorbedachten rade. Als iemand opzettelijk gedood wordt met voorbedachten rade, is er sprake van 'moord'.

Misdrijf

De verdachte werd op oudejaarsdag aangehouden door de politie. De man zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
Het levenloze lichaam van Esmee is afgelopen vrijdag aangetroffen in de bosjes langs de Melchior Treublaan in Leiden. De politie heeft bekendgemaakt dat de tiener door een misdrijf om het leven is gebracht.
Al onze berichtgeving over de moord op Esmee lees je in ons dossier.