Nieuwe dienstregeling voor bussen en trams: dit gaat er veranderen

© Richard Mulder
REGIO - De nieuwe dienstregeling voor het stads- en streekvervoer in de regio is zondag ingegaan. Bussen en trams kunnen op andere tijden vertrekken, vaker of minder vaak rijden of andere routes rijden. De vervoerders raden aan om in de reisplanner te kijken wat dit voor jouw reis betekent. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje.

HTM

De grootste wijziging bij HTM is het opheffen van dertien tramhaltes en een bushalte. De vervoerder in Den Haag en een aantal omliggende plaatsen doet dat om geld te besparen. Uit analyses zou blijken dat het opheffen van de haltes meer reizigers aantrekt, omdat het openbaar vervoer sneller wordt. Er is bij de keuze van de haltes gekeken naar het aantal mensen dat er gebruik van maakt, maar ook naar maatschappelijke functies in de buurt en de afstand tot de volgende halte. De opheffing duurt in eerste instantie een jaar, daarna wordt er geëvalueerd.
Bij deze haltes wordt vanaf zondag niet meer gestopt:
 • Tram 1: Ary van der Spuyweg en Vlietbrug
 • Tram 2: Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat en Stuyvesantstraat
 • Tram 6: Aegonplein
 • Tram 11: Boreelstraat
 • Tram 12: Copernicusplein
 • Tram 15: Broekpolder
 • Tram 16: Alberdingk Thijmstraat, Geysterenweg en Frankenslag (deze halte keert niet meer terug, maar wordt later dit jaar met de Van Boetzelaerlaan samengevoegd tot één nieuwe halte Statenkwartier)
 • Tram 17: Treubstraat
 • Bus 23: Stuyvesantstraat
De tramlijnen 1, 6, 11, 12, 15 en 17 gaan op zaterdagen één keer per uur minder rijden. Tram 6 vertrekt overdag 6 keer per uur in plaats van 7. Tram 2 gaat overdag juist vaker rijden: 6 keer per uur. Tram 34 gaat alleen tijdens de spits rijden en niet meer tussen 10.00 en 15.00 uur. Tot slot worden op het tramnet de spitsuren aangepast op de lijnen 11, 12, 15 en 17. In plaats van tussen 16.00 en 19.00 uur, rijden hier in de nieuwe dienstregeling extra trams tussen 15.00 en 18.00 uur.
Een HTM-bus in de Haagse binnenstad
Een HTM-bus in de Haagse binnenstad © ANP
Op verschillende HTM-buslijnen wordt dit jaar vaker gereden, omdat er meer ritten nodig zijn vanwege werkzaamheden in de stad, waaronder die aan de Utrechtsebaan die eind volgende week beginnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om bus 23 en 24 in de spits. Daar staat tegenover dat bus 20 in de spits in plaats van 6 nog maar 5 keer per uur gaat rijden. De nachtbussen blijven voorlopig nog in de remise vanwege de coronamaatregelen.
En wie normaal uitstapt bij de haltes Leidsenhage en In de Boogaard moet even opletten: die heten vanaf zondag Mall of the Netherlands en Boogaard Stadscentrum. Op de website van HTM kun je alle wijzigingen bekijken en je reis plannen.
De tram stopt bij de Mall of the Netherlands
De tram stopt bij de Mall of the Netherlands © Gemeente Leidschendam-Voorburg/Sicco van Grieken

EBS

Streekbusvervoerder EBS rijdt in de regio Haaglanden. Ook hier zijn er een aantal wijzigingen voor reizigers. Zo vervalt buslijn 50 tussen Zoetermeer en Rijswijk. Reizigers tussen die plaatsen moeten voortaan lijn 30 nemen, die in Rijswijk wel een iets andere route neemt. Ook bus 34 tussen Monster en Maassluis gaat iets anders rijden in Maasdijk.
Buslijn 51 wordt vanuit Den Haag ingekort tot station Rijswijk en gaat niet meer door naar Delft. Daar staat tegenover dat bus 61 vanuit Delft voortaan doorrijdt naar Rijswijk, dus reizigers kunnen daar overstappen. In Delft is een kleine routewijziging en wordt een aantal haltes verplaatst. Reizigers van en naar de Muziekbuurt en Rijswijk-Zuid kunnen ook reizen met de nieuwe lijn 61.
De bussen van EBS
De bussen van EBS © EBS
EBS voegt buslijnen 32 en 455 samen onder nummer 455 tussen 's-Gravenzande en Zoetermeer. Wie deze bus op zondag neemt, kan dan niet 1 keer, maar 2 keer per uur opstappen.
Verder zijn er de volgende aanpassingen:
 • Lijn 43 (Den Haag Centraal-Leiden Centraal) gaat 's avonds 2 keer per uur rijden, nu is dat nog 1 keer.
 • Lijn 73 (Zoetermeer-Lansingerland) rijdt op werkdagen tot 19.00 uur. 's Avonds en in het weekend rijdt hier geen bus.
 • Lijn 284 (Delfgauw-Den Haag Ypenburg) krijgt een andere route in Pijnacker en Nootdorp.
 • In Honselersdijk vervalt de halte Nieuweweg van bus 456 tussen Den Haag en Schiedam.
 • De Delfthopper, lijn 901, krijgt drie nieuwe haltes en er vervallen er twee.
De hele dienstregeling en de reisplanner is te vinden op de website van EBS.

Arriva

In het noorden en oosten van de regio verzorgt Arriva het busvervoer, onder andere in Leiden en Alphen aan den Rijn. De stadsdienst in Leiden wordt aangepast: vanaf 21.00 uur en op zondagen rijden de bussen daar een uursdienst. Om te zorgen dat de Stevenshof ook 's avonds nog voldoende bussen heeft, rijdt lijn 2 daar via de route van lijn 1.
Bus 1 en 2 in Alphen aan den Rijn gaan op werkdagen en op zaterdag elk één keer per uur rijden. Om en om, zodat er twee reismogelijkheden per uur blijven. Stadslijn 5 vervalt, bus 3 en 4 nemen de route over en rijden via het Archeon en De Schans. Bij het station op de Aziëlaan komt een extra halte.
Een bus in Alphen aan den Rijn
Een bus in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
De bussen van Leiden naar het Bio Science Park, de lijnen 9, 38 en 90, gaan gecombineerd rijden. In de spits kunnen reizigers daardoor elke 5 minuten de bus pakken. Ze vertrekken allemaal vanaf hetzelfde perron op Leiden Centraal. Gebruikers van bus 182 tussen Alphen aan den Rijn, Ter Aar en Leiden kunnen vanaf zondag nog maar één keer per uur opstappen. Er komt een nieuwe buslijn 282 die inwoners uit Ter Aar extra mogelijkheden biedt om naar Alphen, Leiden of Schiphol te reizen. Die bussen rijden tussen 6.30 en 9.30 uur en tussen 14.00 en 18.00 uur.
Verder voert Arriva onder andere aanpassingen door op de volgende lijnen:
 • Met bus 20 en 21 krijgen Noordwijk, Rijnsburg en Oegstgeest een snelle verbinding met Leiden: in de daluren rijden de bussen 8 keer per uur.
 • Bus 35 en 38 worden samengevoegd tot lijn 38 tussen Leiden Centraal en Unmanned Valley in Katwijk. De bus gaat één keer per uur rijden, 's avonds niet. In het weekend is het eindpunt bij de halte Duivallei/N206.
 • Bus 37 (Katwijk-Leiden) vervalt. Reizigers kunnen gebruikmaken van lijn 90, die een deel van de route door Rijnsburg en Leiden overneemt.
 • Bus 165 (Alphen aan den Rijn-Zoetermeer) gaat op werkdagen ieder half uur rijden. De spitsbussen 380 en 381 van Alphen naar Den Haag vervallen. Reizigers kunnen dan bus 165 nemen en in Zoetermeer de Randstadrail pakken.
 • Bus 175 tussen Gouda en Rotterdam rijdt in de spits niet meer door naar Rotterdam Alexander. Mensen kunnen in Nesselande overstappen op de metro.
 • Bus 293 van Krimpen aan de Lek naar Rotterdam vervalt. Lijn 194 blijft wel rijden.
Alle wijzigingen en de reisplanner is te vinden op de site van Arriva.