Politie verbolgen over kritiek VN-gezant op ME-optreden Haagse Malieveld

Agenten houden met geweld een demonstrant aan bij het protest op het Haagse Malieveld op 14 maart 2021
Agenten houden met geweld een demonstrant aan bij het protest op het Haagse Malieveld op 14 maart 2021 © ANP
DEN HAAG - De Haagse politie noemt het 'teleurstellend' dat de speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling heeft uitgehaald naar het optreden van de politie bij demonstraties. De rapporteur Nils Melzer noemt op Twitter beelden van slaande agenten op het Haagse Malieveld 'een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd'.
De politie is verbolgen dat de VN-rapporteur 'dergelijke stellige uitspraken doet op basis van enkele beelden, zonder kennis te nemen van de context.' Melzer reageerde op Twitter op filmpjes waarin agenten optreden tegen betogers. Het gaat onder meer om een video waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld een man slaat die op de grond ligt. 'Deze agenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor martelpraktijken', schrijft Melzer.
'Nederland is een rechtsstaat waar politieoptreden waarbij geweld wordt gebruikt, wordt getoetst', aldus de politie. 'Dat is ook gebeurd bij het optreden op 14 maart vorig jaar in Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij besloten vervolging in te stellen tegen twee agenten, die onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden. Het is belangrijk om eerst het oordeel van de onafhankelijke rechter in deze zaak af te wachten.' Justitie vond dat in dat specifieke geval sprake was van disproportioneel geweld bij de arrestatie van een demonstrant. Die liep verwondingen op aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond.

Officieel protestbericht

De VN-rapporteur kondigt aan op korte termijn een officieel protestbericht te sturen. Ook deelde hij een veelbekeken filmpje waarop te zien is hoe een politiehond afgelopen weekend een man greep in Amsterdam. Hij heeft getuigen van politiegeweld opgeroepen om bewijs aan te leveren in aanloop naar een bezoek dat hij dit jaar wil brengen aan Nederland en andere Europese landen.