Elf nieuwe partijen doen mee aan verkiezingen in Den Haag

Inwoners van Den Haag brengen hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in stembureau Utenbroekestraat
Inwoners van Den Haag brengen hun stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in stembureau Utenbroekestraat © ANP
DEN HAAG - Naast de al gevestigde partijen in Den Haag, is een groot aantal nieuwkomers van plan om mee te doen aan de raadsverkiezingen in maart. Na DENK, Forum voor Democratie en Haags Belang hebben onder meer de Nationale Bond tegen Overheidszaken, INL Den Haag en de Democratische Liberalen Den Haag hun naam bij de gemeente laten registreren. Dat betekent dat de kiezer straks waarschijnlijk ook steun kan geven aan een partij die is opgericht door een veroordeelde moordenaar of aan een partij die belasting wil afschaffen.
Nieuwe partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen willen meedoen, hadden tot 22 december de tijd om hun naam te registeren. Naast de partijen die nu al in de gemeenteraad zitten, hebben elf nieuwe dat gedaan. Dat wil niet per se zeggen dat ze ook echt meedoen. Want er zijn nog een paar hobbels. Zo moeten ze nog dertig handtekeningen inleveren van mensen die de partij steunen, de zogenoemde ondersteuningsverklaringen. Verder moeten zo nog een kandidatenlijst opstellen. Dat moet voor 31 januari gebeuren.
Van een aantal nieuwe partijen was al bekend dat ze zouden meedoen aan de verkiezingen op 16 maart. Zo maakte DENK dat al in maart min of meer duidelijk. Ook de afsplitsing van die partij, Haagse Belang, kondigde een paar weken geleden aan zich te gaan inschrijven. Vorige week werd duidelijk dat Forum voor Democratie in vijftig gemeenten om gunst van de kiezer gaat strijden. In onze regio gaat het om Alphen aan den Rijn, Den Haag, Westland en Zoetermeer. Verder hebben 50Plus, de Nationale bond tegen Overheidszaken, Partij Ramdhani, PSCC (Partij Sociaal Cultureel Centrum), Blanco, INL Den Haag, de Vrije Democratische Partij (VDP) en de Democratische Liberalen Den Haag hun naam laten registeren.

Nieuwe partijen, bekende namen

Achter nieuwe partijen zitten soms oude bekenden uit de politiek. Zo is INL (In Nederland) Den Haag de partij van voormalig D66-fractievertegenwoordiger Imro Blom. Hij zegt in een toelichting dat hij toen hij in de vorige periode voor D66 actief was, meer het geluid van mensen en het maatschappelijk middenveld in de politiek wilde laten horen. 'Ik wilde de kennis en ervaring die ik op straat had opgedaan, meenemen naar het stadhuis.' Maar uiteindelijk kreeg hij daarvoor toch onvoldoende de kans, zegt de maatschappelijk ondernemer. 'Dit speelt trouwens niet alleen bij D66, maar bij alle partijen.'
Blom hoopt dat hij er nu voor kan zorgen dat er naast een Partij voor de Dieren ook een partij voor de mensen in de raad komt. 'De Haagse politiek heeft de expertise van de bewoners hard nodig.' De oprichter van de partij benadrukt daarbij ook dat hij aandacht wil schenken aan de economie in Den Haag en kunst en cultuur.

Multiculturele migrantenpartij

De PSCC (Partij Sociaal Cultureel Centrum) omschrijft zichzelf als een Surinaams-Nederlandse multiculturele politieke migrantenpartij. De partij deed al eerder met weinig succes mee aan andere verkiezingen en kent naar eigen zeggen een aantal 'pijlers', zoals inclusiviteit en veiligheid, geloof en innovatie, armoede en klimaat en minder hoogopgeleiden in de politiek.
Inspiratiebronnen voor oprichter Galiek Habied zijn Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Johan Cruijff en Koningin Wilhelmina. 'Wij zijn een politieke partij die laveert tussen linkse en rechtse politiek, zich centraal opstelt en meehelpt om het beste politieke resultaat te behalen binnen Nederland en Europese Unie', aldus een verklaring. 'De PSCC wil een brug slaan tussen culturen en acceptatie van diversiteit en inclusiviteit bewerkstelligen waarbij gelijkheid tussen mensen daadwerkelijk gelijk blijft.'

61 messteken

De Vrije Democratische Partij is opgericht door Burhan Gökalp uit Zaandam. Deze voormalig eigenaar van een visrestaurant is een niet geheel onomstreden politicus. Zo bleek dat hij in 1989 zijn ex-schoonzus had vermoord. Hij bracht haar met 61 messteken om het leven nadat deze zijn broer had verlaten, meldde NH Nieuws destijds. Gökalp kwam eerder in het nieuws wegens discriminerende uitspraken jegens homoseksuelen en Joden. De partij deed ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 en haalde toen 177 stemmen.
Het hebben van een strafblad is geen beletsel om te kunnen worden gekozen in een gemeenteraad. Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het screenen van kandidaten. Gökalp ziet in zijn strafblad ook geen belemmering om politiek actief te zijn. Volgens hem zijn blanke mensen er gewoon 'happig op om hem te veroordelen', verklaarde hij in een interview. 'Niemand is perfect.'

Tegen belasting

De Nationale Bond tegen Overheidszaken werd vooral bekend van acties tegen het betalen van belasting. Dit omdat de overheid door de oprichters wordt gezien als 'criminele organisatie'.
De partij vindt volgens de eigen website dat de 'schade die de overheid toebrengt aan de Nederlandse bevolking ontoelaatbaar groot is geworden'. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de coronamaatregelen. Ook voert de bond rechtszaken namens bezorgde burgers om 5G-straling te beperken. Die werden niet gewonnen.

Wassenaarse partij naar Den Haag

De Democratische Liberalen Den Haag is een zus van de Democratische Liberalen Wassenaar. Dat is de partij waar Ben Paulides de grote man is. Hij stapte in 2011 uit de VVD en werd landelijk bekend tijdens de seksrel in het villadorp.
Inmiddels is er een koepel opgericht - Democratische Liberalen - en daaronder vallen nu beide partijen, vertelt Roland Pluut die onder meer betrokken is bij het oprichten van de Haagse tak. Volgens hem is een kandidatenlijst bijna rond en het verkiezingsprogramma ook. 'Wij zijn een liberale partij die zich erg richt op de transparantie van bestuur', licht hij alvast een tipje van de sluier op. 'De overheid moet met burgers overleggen in plaats van ertegen te procederen.'
Partijen die zich nu nog niet hebben geregistreerd, maar alsnog mee willen doen, hebben daarvoor ook nog wel even tijd. Maar omdat ze dat niet voor 22 december hebben gedaan, kunnen ze zich niet meer een naam laten registreren. Die partijen worden dan een 'lijst'. Er staat dan alleen een nummer bovenaan de kandidatenlijst, geen naam.