Coronavirus: Heropening scholen gaat maandag door, ondanks bijna 35.000 nieuwe besmettingen

Pauze op een middelbare school
Pauze op een middelbare school © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 7 januari.

Recordaantal besmettingen of niet, scholen gaan maandag open

De scholen gaan maandag weer open terwijl het aantal nieuwe coronabesmettingen hoger is dan ooit: bijna 35.000 afgelopen etmaal. Gevreesd wordt dat de basis- en middelbare scholen uitgroeien tot brandhaarden van de omikronvariant. Demissionair onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) blijft achter zijn besluit staan, zegt hij tegen De Stentor.
'Het Outbreak Management Team heeft aangegeven dat na het heropenen van de scholen het aantal besmettingen zal oplopen en de druk op de ziekenhuizen zal toenemen', aldus de scheidend onderwijsminister, die aankomende maandag het stokje overgeeft aan Dennis Wiersma (VVD). 'Maar tot een niveau dat aanvaardbaar is. Daarom sta ik met de kennis van nu nog steeds achter het besluit.'
Slob zwaaide vrijdag na de ministerraad letterlijk af als minister
Slob zwaaide vrijdag na de ministerraad letterlijk af als minister © ANP

Wat zijn de cijfers deze vrijdag?

Een absoluut dagrecord qua nieuwe coronabesmettingen. Bijna 35.000 mensen, 34.954 om precies te zijn, testten tussen donderdag- en vrijdagochtend positief op het coronavirus. Het vorige dagrecord werd gisteren genoteerd, 24.700. Door een storing bij het RIVM viel dat aantal lager uit.
  • 34.954 nieuwe coronabesmettingen (donderdag: 24.700)
  • 115 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 1107, -15 ten opzichte van donderdag)
  • 16 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 409, -10 ten opzichte van donderdag)
  • 24 met corona besmette mensen zijn overleden (donderdag: 12)

Volgend kabinet gaat beslissen over huidige coronamaatregelen

Demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) wil niet vooruitlopen op of er ruimte is om de coronamaatregelen af te schalen. Dat zei hij voor het begin van de ministerraad vrijdag. Dat is aan het nieuwe kabinet. Aanstaande maandag wordt De Jonge's opvolger beëdigd: scheidend ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers (D66).
'Ik verwacht van het OMT een duiding van de huidige situatie. De ziekenhuisopnames in landen waar ze begin december niet overgegaan zijn tot een lockdown lopen enorm op. De besmettingscijfers zijn vier keer zo hoog als in Nederland. Dus in de landen om ons heen, waar ze niet zulke strenge maatregelen hebben genomen, zie je dat de zorgen groot zijn', zei De Jonge tegenover de NOS.
'Bij ons hebben de maatregelen geleid tot een vertraging van de omikrongolf. Maar hoeveel ruimte er is, daar kan ik niet op vooruitlopen. De ziekmakendheid is grote onzekerheid van omikron. Welke ruimte er zal zijn is aan het volgende kabinet.' Volgende week vrijdag, op 14 januari, is er weer een persconferentie.
De Jonge is vanaf volgende week als minister verantwoordelijk voor woningbouw in Nederland
De Jonge is vanaf volgende week als minister verantwoordelijk voor woningbouw in Nederland © ANP

Kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik

Niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. Het is de bedoeling dat de eerste prikken in de week erna worden gezet. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.
In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor de coronaprikken. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen.
© ANP

Scholen bereiden zich voor op heropening na kerstvakantie

Aanstaande maandag openen de basisscholen en het voortgezet onderwijs weer hun deuren voor de leerlingen. Na ruim drie weken kerstvakantie, heeft het kabinet besloten dat de scholen weer gedeeltelijk open mogen. Toch is er ook veel angst onder leraren nu het aantal positieve coronabesmettingen flink toeneemt. Docent Taco Jacobs van het Oranje Nassau College begrijpt die angst.
'Ik ben gelukkig nog vrij jong dus ik heb weinig angst om echt ziek te worden, maar ik herken het wel bij mijn collega's. Het is belangrijk voor die mensen om gehoord te worden. Het is niet niks om weer voor een volle klas te staan', vertelt Jacobs in het radioprogramma West Wordt Wakker. Volgens hem is het niet verstandig om personeel tegen hun zin in verplicht voor de klas te laten staan.
Ondanks de donkere wolk boven de scholen, is Jacobs positief gestemd over de heropening. 'Je merkt vooral dat de ondertoon onder de kinderen positief is. Ze zijn blij om weer naar school te mogen en hun vriendjes en vriendinnetjes te zien. Al vonden mijn leerlingen die langere kerstvakantie toch wel erg lekker', knipoogt Jacobs.
Het Oranje Nassau College volgt de richtlijnen van het RIVM en probeert met speciale klaslokalen voldoende te ventileren. Toch vindt Jacobs dat het wel belangrijk is om realistisch te blijven. 'Het zijn pubers. Je zal ze af en toe wel moeten wijzen om voldoende afstand te houden. Maar we kunnen niet alles voorkomen. Ik denk dat je moet handelen binnen wat redelijker wijze mogelijk is.'

OMT praat week voor nieuwe besluiten kabinet over coronasituatie

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer samen om te praten over de coronapandemie. Daarop volgt dan een nieuw advies aan het kabinet. Dat beslist volgende week over wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen.
Het virus verspreidt zich momenteel weer rap in Nederland. Vorige week steeg volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het aantal nieuwe positieve testuitslagen met 35 procent vergeleken met de week daarvoor. Deze week werd het hoogste dagcijfer gemeld sinds het begin van de registratie van de coronabesmettingen.
Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei woensdag al dat een verdere stijging van het aantal coronagevallen afhangt van onder meer de maatregelen die het kabinet neemt. Ze wees er echter ook op dat de omikronvariant van het virus zich ondanks de al geldende lockdown verspreidt. "Dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen."
Het kabinet besloot deze week na advies van het OMT al dat de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs na de kerstvakantie weer open mogen voor alle leerlingen. Studenten aan de universiteiten, hogescholen en in het mbo moeten het voorlopig nog wel doen met online onderwijs.

Studie: iets latere menstruatie mogelijk door coronavaccinatie

Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan ongevaccineerde vrouwen. Het verschil is minder dan één dag en waarschijnlijk slechts van tijdelijke duur. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Onderzoekers gebruikten geanonimiseerde data van 2400 gevaccineerde en 1500 ongevaccineerde vrouwen die hun menstruatie bijhielden via een app. Gedurende drie maanden voorafgaand en drie maanden na afloop van de vaccinatie werden de menstruatiecyclussen gemonitord. Gevaccineerde vrouwen bleken gemiddeld 0,64 dagen later te menstrueren na de eerste vaccinatie en 0,79 dagen na de tweede vaccinatie ten opzichte van ongevaccineerden.
De wetenschappers konden geen oorzaak geven voor de verandering. Vermoedelijk beïnvloedt de vaccinatie het immuunsysteem. De lengte van de menstruatie bleef gelijk. De onderzoekers benadrukken dat veranderingen in de menstruatie allerlei oorzaken kunnen hebben, zoals een infectie, ziekte of stress.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot begin vorige maand meer dan 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten varieerden van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Lareb concludeerde naar aanleiding van die meldingen dat het mogelijk is dat vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen. Dat bleek eerder ook uit een Noors onderzoek, waar wetenschappers stelden dat het gaat om een 'tijdelijk effect'.
Deze vrouw krijgt haar coronavaccinatie
Deze vrouw krijgt haar coronavaccinatie © ANP

Aantal overlijdens daalt, net geen sprake van oversterfte

Het aantal sterfgevallen in Nederland is afgelopen week voor de vierde week op rij gedaald. Door een daling van de sterfte bij 80-plussers was net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken van december was er wel oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vorige week overleden naar schatting zo'n 3500 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht. Toch was er hier geen sprake van oversterfte. Oversterfte betekent dat meer mensen overlijden dan verklaarbaar is door gebruikelijke schommelingen in het sterftecijfer. Gemiddeld overleden in december - net als in november - per week bijna 900 meer mensen dan verwacht.
Het CBS weet nog niet waar deze mensen aan zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolven dat de oversterfte grotendeels werd verklaard door Covid-19. In week 52 registreerde het RIVM 105 overleden Covid-19-patiënten. In heel december overleden 1355 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.