Coronavirus: Ruim 32.000 nieuwe besmettingen, minder patiënten in ziekenhuis

© ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van het weekend van 8 en 9 januari.

Carnavalsviering in Boskoop afgelast

Het traditionele carnavalsfeest in Boskoop gaat dit jaar wederom niet door vanwege de coronapandemie, dat bevestigt carnavalsvereniging De Krooshappers aan mediapartner Studio Alphen.
'Gezien het aantal oplopende besmettingen en het steeds kleiner wordende sprankje hoop op versoepelingen na 14 januari, zien wij ons geliefde carnaval zoals wij dat voor ogen hebben niet gebeuren. We hebben daarom besloten om carnaval in februari niet door te laten gaan', meldt de vereniging.
Of het carnavalsfeest in de Bollenstreek nog wel doorgaat, valt nog te bezien. Richard van den Berg, voorzitter van carnavalsvereniging De Kaninefaaten in Noordwijkerhout, wil eerst afwachten wat het kabinet met de maatregelen ná 14 januari doet. Dan eindigt namelijk de lockdown.
'Wij hebben voor de kerst een overleg gehad met de andere verenigingen. Toen hebben we aangegeven dat we wilden wachten tot de persconferentie in januari. We verwachten dat die volgende week vrijdag komt. Het gaat nu wel de positieve kant op, maar we wachten het nog even af.'

Afgelopen dag 32.581 meldingen van nieuwe besmettingen

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 32.581 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Op zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 28.003 nieuwe gevallen.
Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen, het recordaantal tot nu toe. Dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd.
© ANP

Weer minder patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met elf ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel 1470 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen worden er 397 verzorgd op een intensive care, tegenover 405 op zaterdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1073 coronapatienten, drie minder dan vrijdag. Op de ic's werden dertien nieuwe coronapatiënten opgenomen, zaterdag waren dat er zestien. Op de verpleegafdelingen werden 107 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, tegenover 149 op zaterdag.

Bordesfoto zonder Sigrid Kaag

D66-leider Sigrid Kaag is besmet met het coronavirus, schrijft ze op Twitter. Haar beëdiging tot minister van Financiën zal maandag digitaal gebeuren. Ook zal ze aansluitend niet op het bordes van Paleis Noordeinde staan voor de traditionele bordesscène, omdat ze in quarantaine zit.
De bordesscène gaat maandag door, maar dan zonder Kaag, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst. De D66-leider wordt niet alleen minister van Financiën, maar ook eerste vicepremier. Die staat traditiegetrouw direct aan de linkerkant van de koning op de bordesfoto. Later maandag zal ze digitaal de eerste ministerraad van het kabinet-Rutte IV bijwonen. Kaag zat al in quarantaine omdat iemand in haar 'zeer nabije omgeving' positief testte.

Ook GGD Hollands Midden gaat boosteren zonder afspraak

Op alle vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden is het vanaf komend weekend mogelijk om een boosterprik te halen zonder afspraak. Dat zegt Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding van GGD Hollands Midden, tegen mediapartner Studio Alphen. Het precieze moment van de vrije inloop is nog niet helemaal bekend, maar volgens Haasbeek zou dat richting het weekend zijn.
Vorige maand was boosteren zonder afspraak al drie dagen mogelijk in Hollands Midden, op dat moment de enige regio in Nederland waar het kon. Mensen uit heel het land kwamen toen naar Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden voor een oppepper, waardoor grote drukte ontstond. De GGD besloot het boosteren zonder afspraak daarom stop te zetten.
Vorige maand stonden er lange rijen bij de priklocatie in Alphen aan den Rijn
Vorige maand stonden er lange rijen bij de priklocatie in Alphen aan den Rijn © ANP
Een woordvoerder van GGD Haaglanden bevestigt dat ook zij zonder afspraak willen gaan prikken. Voor nu zit de GGD daar nog helemaal volgepland met afspraken. 'En dan is het niet handig om ook zonder afspraak te gaan prikken. Zodra dat afneemt kunnen we onze capaciteit gaan inzetten voor prikken zonder afspraak.' Het besluit daarover moet komende week vallen.

Laatste dag om definitieve afrekening loonsteun aan te vragen

Werkgevers hebben tot en met zondag om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop ze tussen maart en eind mei 2020 recht hadden wegens de coronacrisis. Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV gaf ze tot 9 januari nog een kans.
De overheid zette na de invoering van de eerste lockdown wegens het coronavirus het eerste loket voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op. Werkgevers kregen loonkosten vergoed als ze veel inkomsten misliepen door de pandemie, maar dit was een voorschot op basis van het geschatte omzetverlies. Nu moeten ze een definitieve berekening aanvragen van de steun waarop ze recht hadden voor de periode van maart tot en met mei 2020.
Het UWV, dat de uitkering van de steun regelt, wil dat ondernemers bij hun aanvraag onder andere aangeven wat het exacte omzetverlies was. Ook wil de instantie van sommige ondernemers een accountantsverklaring hebben. Als werkgevers de definitieve berekening helemaal niet aanvragen, wordt de steun voor de betreffende periode teruggezet naar nul. Het voorschot moet dan helemaal worden terugbetaald.

Corona slaat toe op trainingskamp in Portugal

Twaalf van de vijftig mensen die mee waren op het trainingskamp van voetbalvereniging ROAC uit Rijpwetering hebben het coronavirus opgelopen. Eén speler bleek vlak voor vertrek uit Portugal corona te hebben. Hij is als enige achtergebleven in het zuid-Europese land en zit in quarantaine in het hotel. De elf reisgenoten testten in Portugal negatief, maar bij terugkomst positief.
ROAC maakt een strandwandeling in Albufeira
ROAC maakt een strandwandeling in Albufeira © ROAC

GGD-voorzitter Rouvoet: twee extra vaccinatierondes in 2022

De GGD's houden rekening met nog twee extra vaccinatierondes in 2022, zegt voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf. Ook gaan ze op steeds meer plekken werken met 'vrije inloop' en de wijken in om de vaccinatiegraad tijdens de huidige boostercampagne te verhogen.
Rouvoet verwacht in de tweede helft van januari met boosters de wijken in te gaan: 'Dan gaan we weer fijnmazig vaccineren bij achtergebleven groepen. Ook komen dan de mensen aan de beurt die nog geen booster konden krijgen, omdat ze kortgeleden besmet zijn geraakt. Daarna houden we voor dit jaar rekening met nog twee prikrondes, in pakweg mei-juni en oktober-november.'
GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet
GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet © ANP
GGD Hollands Midden denkt zelfs dat die tweede en derde boosterprik al eerder gegeven kan gaan worden. Tegen mediapartner Studio Alphen zegt manager coronabestrijding uit te gaan van maart en mei. 'Wij mogen er geen richting aan geven, want het is landelijk beleid. Maar we houden er rekening mee', erkent hij. 'De derde boosterprik in mei, zeg maar de vijfde prik voor een persoon, zal de nieuwste update van het vaccin zijn die bestand is tegen de omikronvariant.'

Nederland haalde op papier doel vaccindonatie 2021

Het is Nederland in 2021 op papier gelukt om 27 miljoen coronavaccins aan armere landen te doneren, maar nog niet alle prikken zijn daadwerkelijk aangekomen op de bestemming. Zo liggen nog zo'n vier miljoen vaccins klaar, waarvan nog niet is besloten aan welk land ze worden gegeven, meldt NU.nl.
Van die 27 miljoen coronaprikken zijn bijna zes miljoen bilateraal gedoneerd, oftewel van land tot land. Die vaccins verstuurde Nederland onder meer naar Suriname, Kenia en Indonesië. De overige vaccins heeft Nederland aan COVAX gedoneerd.

Corona leidt tot uitstel uitvaarten

Uitvaartondernemers zijn in de coronacrisis veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel voor begrafenissen en crematies die niet binnen de wettelijke termijn van zes dagen kunnen plaatsvinden. Ze pleiten voor versoepeling van de regels, meldt het AD.
In de maand december, waarin veel meer mensen overleden dan in een normaal jaar het geval zou zijn, haalde een aanzienlijke minderheid van de uitvaarten de wettelijke deadline van zes dagen na overlijden niet. Dela, de grootste uitvaartverzorger van ons land, meldt dat dat gold voor ongeveer een kwart van de begrafenissen en crematies, en in sommige regio's zelfs een derde.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

Epidemioloog Dekkers: 'Kans op code zwart kleiner door Omikron

De kans op een code zwart, waarbij alle beschikbare bedden in ziekenhuizen worden bezet, is iets kleiner geworden door de komst van de omikron variant. Dat zei klinisch epidemioloog Olaf Dekkers van het LUMC vrijdagavond in Nieuwsuur. 'De data over omikron zijn robuuster geworden, die laten zien dat het minder ziekmakend is. Voorlopig lijkt het niet alsof de IC vol gaat lopen.'
Dekkers: 'Denemarken is waarschijnlijk ons voorland. Ze zijn daar iets verder met boosteren. Onze piek is dan over een week of twee. Het is denk ik inmiddels helder hoe het einde van omikron gaat zijn. Redelijkerwijs is aan te nemen dat we met twee maanden ook in Nederland uit de omikron-ellende zijn.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.