Coronavirus: Aura Timen van RIVM: 'Top coronagolf nog niet bereikt

Meer dan 1500 positief geteste mensen kwamen terug van wintersport
Meer dan 1500 positief geteste mensen kwamen terug van wintersport © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van dinsdag 11 januari.

Aura Timen van RIVM: 'Top coronagolf nog niet bereikt

De top van de huidige coronagolf is nog niet bereikt, waardoor het aantal besmettingen de komende weken nog zal stijgen. Dat zegt Aura Timen, hoofd infectieziekten bij het RIVM. Die piek wordt volgens haar waarschijnlijk pas eind januari bereikt. 'En het is onvermijdelijk dat we een toename van het aantal ziekenhuisopnamen gaan zien.'
'De nieuwe golf kan grote gevolgen hebben voor de samenleving', zegt Timen 'Er zullen meer besmettingen komen, hun contacten moeten in quarantaine, mogelijk wordt het personeelstekort in de zorg groter. De stijging van het aantal besmettingen door omikron is zorgwekkend.'
De afgelopen zeven dagen waren er meer dan 200.000 meldingen van positieve tests. Vooral jongeren hebben het virus nu onder de leden. Maar volgens Timen is het een kwestie van tijd voordat het virus zich zal verspreiden onder ouderen.

Een op de acht positief getesten was al eerder besmet

Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. In 13 procent van de gevallen gaat het om een herinfectie, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het percentage stijgt snel. Rond de jaarwisseling was bij 8 procent van alle positief geteste mensen sprake van een herinfectie en rond de kerstdagen 5 procent. Van de zomer tot half december was het juist stabiel op ongeveer 3 procent.
Volgens het RIVM stijgt het aantal herinfecties zo snel door de zogeheten 'immune escape' van de omikronvariant. Dat betekent dat de opgebouwde afweer niet goed werkt tegen de nieuwe virusversie.

Gemeente Katwijk luidt noodklok bij premier Rutte

Het college en de gemeenteraad van Katwijk hebben dinsdag een noodbrief naar premier Mark Rutte gestuurd. Hierin vragen ze het kabinet rekening te houden met de belangen van niet-essentiële winkels.
Wethouder Jacco Knape legt uit: 'De maatregelen om corona tegen te gaan vallen zwaar bij onze ondernemers. Als college en gemeenteraad steunen wij de strijd tegen het coronavirus, maar willen wij aandacht vragen voor het belang van de lokale economie en de leefbaarheid in onze gemeente. We vragen de minister-president naar oplossingen te zoeken om onze hardwerkende ondernemers een helpende hand te bieden.'

Bijna de helft van alle volwassenen heeft boosterprik gehaald

Bijna 6,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is 45,2 procent van alle volwassenen. Een week geleden stond de teller op 4,6 miljoen boosterprikken, oftewel 32 procent.
Een medewerker van de GGD zet een boosterprik
Een medewerker van de GGD zet een boosterprik © ANP
Vaccineerders hebben vorige week 1,86 miljoen mensen een boosterprik tegen het coronavirus gegeven. Daarnaast kregen bijna 40.000 mensen een eerste, tweede of aanvullende inenting. Nog nooit zijn er in een week tijd zoveel mensen ingeënt.
Vorige week hebben 13.602 mensen zich voor de eerste keer laten vaccineren, tegen iets meer dan 8500 in de beide weken ervoor. Iets meer dan 25.000 mensen kregen een tweede inenting. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nog geen informatie over hoeveel mensen in elke leeftijdsgroep een boosterprik hebben gekregen.

GGD's willen 'zodra capaciteit vrijkomt' weer meer de wijken in

De GGD's willen zodra ze daar genoeg personeel voor vrij kunnen maken weer meer de wijken in gaan om mensen te vaccineren tegen het coronavirus. 'Iedereen is zich ervan bewust dat we voor de laatste groep ongevaccineerden, twijfelaars en mensen die zich nog niet hebben laten boosteren, extra moeite moeten doen', laat GGD GHOR weten.
De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten reageert daarmee op een oproep van twee Rotterdamse artsen. Internist Robin Peeters van het Erasmus MC en huisarts Shakib Sana signaleerden dinsdag dat inwoners van kwetsbare wijken veel minder vaak een boosterprik halen dan anderen. Daardoor dreigt net als bij de eerste vaccinatieronde een 'vaccinatiekloof', waarschuwen de artsen. Volgens hen is het belangrijk om zo snel mogelijk weer kleinschalige locaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft.

Iedereen kan nu ook telefonisch afspraak boosterprik maken

Alle volwassenen kunnen vanaf nu ook telefonisch een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus maken, laat de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland weten. Eerder mochten alleen zestigplussers bellen voor het maken van een afspraak.
Alle andere mensen moesten online een afspraak maken, of wachten op een uitnodigingsbrief voor de boosterprik. Pas als die brief in huis was, kon er ook worden gebeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week echter weten dat de brieven nog tot 29 januari op de mat kunnen vallen. Het kabinet wil iedere volwassene die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie en die ook wil voor het einde van de maand geprikt hebben.
Iedereen kon al online een afspraak inplannen, maar niet alle mensen willen of kunnen dat. Ook zijn er mensen die geen nieuws volgen en de oproepen van de overheid om een boosterprik te halen niet meekrijgen, erkende het RIVM eerder. Om hen te bereiken, is de uitnodigingsbrief dus alsnog van belang.

Meer dan 29.000 positieve coronatests afgelopen dag

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 29.107 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een dinsdag is dat het hoogste aantal ooit. Sinds het begin van de epidemie zijn er maar twee dagen geweest met nog meer positieve tests: ruim 32.000 op zondag en bijna 35.000 afgelopen vrijdag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen 201.536 meldingen van positieve tests. Voor het eerst komt dat totaal boven de 200.000 uit. Gemiddeld komt het neer op 28.791 positieve tests per dag. Dat is zo'n 77 procent meer dan het niveau een week geleden.
Het aantal meldingen van sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 18 coronapatiënten aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Voor een dinsdag is dat het laagste aantal sinds 2 november.

Duizenden mensen kwamen besmet terug van vakantie of feest

Meer dan 2200 mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, hebben het virus opgelopen doordat ze een feest bezochten. Bijna 1700 mensen zijn besmet geraakt tijdens een vakantiereis. En de werkelijke aantallen zouden weleens hoger kunnen zijn. Doordat er zo veel besmettingen worden vastgesteld, lukt het de bron- en contactonderzoekers nauwelijks om vragen te stellen aan de positief geteste mensen.
In totaal zijn in de afgelopen week meer dan 200.000 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal ooit. In de vorige weken konden de onderzoekers bij ongeveer een op de drie mensen vaststellen waar ze besmet zijn geraakt. Dat was al vrij weinig in vergelijking met eerder dit jaar, maar het is nu gekelderd naar 17 procent. Dat is het laagste percentage ooit, aldus de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Van de mensen bij wie de besmettingsbron is achterhaald, zijn de meesten thuis aangestoken. Eén iemand raakte besmet, nam het virus mee naar huis en stak vervolgens de andere gezinsleden of huisgenoten aan. Meer dan de helft van de achterhaalde besmettingen gebeurde zo. Iets meer dan een kwart liep het virus op door bij iemand op bezoek te gaan of door thuis bezoek te ontvangen. Voor beide groepen is dat een lichte daling ten opzichte van vorige week.

GGD Hollands Midden start met boosteren zonder afspraak

GGD Hollands Midden gaat vanaf vrijdag boosterprikken zetten zonder afspraak. Dat gebeurt vooralsnog alleen op de prikplek in Bergambacht, maar de verwachting is dat andere locaties snel volgen.
'We hebben in Bergambacht de mogelijkheid om ongeveer 1800 boosterprikken per dag te zetten, maar we zien voor volgende week maar enkele honderden afspraken staan', zegt Margreet Bekedam van GGD Hollands Midden. Zij is verantwoordelijk voor de coronavaccinaties. 'Deze aantallen betekenen dat we ruimte hebben om te beginnen met vrije inloop.'

KNVB stelt hervatting amateurvoetbal met zeker een week uit

De KNVB stelt de hervatting van de competitie in het amateurvoetbal met zeker een week uit. Voor komend weekeinde stonden in de zogeheten B-categorie weer wedstrijden bij de jeugd op het programma, maar de voetbalbond heeft besloten het programma te schrappen. Het kabinet beslist namelijk pas vrijdag over de coronamaatregelen die vanaf zaterdag gelden.
'Achter de schermen zijn we bezig met verschillende scenario's voor het vervolg van de competitie', zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. 'We hopen natuurlijk dat het kabinet de huidige beperkingen voor de sport gaat versoepelen. Sport is essentieel voor een goede gezondheid en zou als essentiële sector meer mogelijkheden moeten krijgen dan nu. Op dit moment kunnen 1,2 miljoen amateurvoetballers amper sporten en zitten ze vooral thuis.'
Jongeren tot en met 17 jaar mogen sinds dinsdag weer tot 20.00 uur sporten in teamverband. Hiervoor was 17.00 uur de dagelijkse eindtijd. De jeugd mag met de huidige coronamaatregelen trainen en onderlinge wedstrijden spelen, maar niet tegen andere clubs. Iedereen van 18 jaar en ouder mag nog steeds alleen in groepjes van maximaal twee personen sporten, wat betekent dat bijvoorbeeld voetbaltrainingen bij de senioren niet mogelijk zijn.

Kuipers nog niet optimistisch over milder verloop omikron

De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers is er nog niet gerust op dat de druk op de zorg snel zal afnemen, als blijkt dat de omikronvariant van het coronavirus mensen minder ernstig ziek maakt dan de vorige virusvarianten. Op mogelijke versoepelingen van de huidige lockdown wil Kuipers niet vooruit lopen, zei hij dinsdag na afloop van een kabinetsoverleg over de coronasituatie, maar het verloop van de pandemie in landen om ons heen stemt hem nog niet hoopvol.
Sommige mensen, onder wie OMT-lid Marc Bonten, wijzen naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Daar liggen minder mensen met corona op de intensive care. Kuipers denkt niet dat de ervaringen in die landen een voorbode zijn voor een kentering in de pandemie hier, en de gevolgen ervan voor de zorg en de samenleving.
Kuipers wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk weliswaar minder mensen op de ic liggen, maar het aantal ziekenhuisopnames daar wel 'ontzettend hoog' is. Een dergelijke toename in Nederland zou 'echt tot ontwrichting in de zorg' leiden. Kuipers merkt op dat de transplantatiezorg in Engeland vorig jaar negen maanden stil lag.

Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen schommelt

Het aantal coronapatiënten dat in een Nederlands ziekenhuis ligt, is afgelopen etmaal weer afgenomen. Momenteel houden 1488 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat zijn er 38 minder dan een etmaal geleden. Tussen zondag en maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten na een week van daling juist voor het eerst weer toe.
Een patiënt in het LUMC
Een patiënt in het LUMC © ANP
Op de verpleegafdelingen worden momenteel 1102 coronapatiënten verzorgd, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van 28 mensen ten opzichte van maandag. Er werden afgelopen etmaal 146 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de klinieken. Gemiddeld kwamen er afgelopen week dagelijks 127 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen bij.
Medewerkers van de intensive cares behandelen dinsdag nog 386 mensen met ernstige Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn 10 patiënten minder dan maandag. Er kwamen 21 nieuwe ic-patiënten bij. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, daalde het totale aantal bezette ic-bedden toch. Ook in de klinieken was dit het geval.

Ondernemers: pas quarantaineregels aan

De huidige 'knellende' quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt', zo klinkt het.
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven, bevestigt een woordvoerster.
Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België. 'Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine', zeggen de organisaties. 'Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen.'

Bioscopen bereiken 'historisch dieptepunt'

De Nederlandse bioscopen hebben in 2021 een 'historisch slecht jaar' achter de rug. Mensen bezochten samen 14,3 miljoen keer de bios, veertien procent minder dan een jaar eerder. Dat maakte de Nederlandse bioscoopsector dinsdag bekend. In vergelijking met 2019, het laatste 'gewone' bioscoopjaar voor de coronacrisis, is het bioscoopbezoek zelfs met 62 procent gedaald.
Gemiddeld per hoofd van de bevolking gingen we 2,2 keer naar de film in 2019 en in 2021 was dat 0,8 keer. Sinds het jaar waarin het aantal bezoeken wordt bijgehouden, 1918, werd maar eenmaal een slechter resultaat neergezet. In 1992 werden er slechts 13,5 miljoen kaartjes verkocht. Het marktaandeel van vaderlandse bioscooptitels steeg afgelopen jaar naar 23 procent. In 2020 was 22 procent van alle verkochte tickets voor Nederlandse films. In 2019 lag dit aandeel op twaalf procent.
De bioscoopsector wijst erop dat in andere landen in Europa, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en België, wel groei was in vergelijking met 2020, het eerste coronajaar. In Nederland waren de bioscopen pakweg de helft van het jaar volledig gesloten: de eerste lockdown duurde tot begin juni. In de rest van het jaar mochten de theaters maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen vanwege coronarestricties. In december gold een paar weken de avondlockdown.
Coronamaatregelen in een bioscoop
Coronamaatregelen in een bioscoop © ANP

Bruls: verlenging lockdown niet vanzelfsprekend

Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd. 'Het Outbreak Management Team OMT moet met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, zijn binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving', zegt Bruls in De Gelderlander.
Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. 'Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef (net over de grens bij Nijmegen) blij zijn, want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse klanten. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder.'
Het Veiligheidsberaad vergadert donderdag digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag bekend gaat maken.

Epidemioloog: dragen van medische mondkapjes kan effect hebben

De aanscherping van het huidige mondkapjesbeleid zou effectief kunnen zijn. Dat stelt epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC. 'Uitbreiding ervan is in algemene zin wel goed. Het is een redelijk lichte maatregel, vergeleken met het sluiten van zaken. Dus ik denk dat dat wel wat effect zal hebben.' Er moet nog wel goed gekeken gaan worden naar waar we mondkapjes nog meer moeten gaan dragen, vindt hij.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde maandag dat mensen een medisch mondmasker (type II) zouden moeten gaan dragen in publieke buitenruimtes waar weinig afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden.
Rosendaal noemt het verstandig om betere mondkapjes te gaan gebruiken. Zo'n type II-mondkapje is getest. Hoe beter het mondkapje, hoe beter kleinere deeltjes worden tegengehouden. Van een zelfgemaakt mondkapje, weten we het niet. Volgens de epidemioloog zit in het OMT-advies vooral de boodschap dat mondkapjes een bepaalde kwaliteit moeten hebben. 'En dan moeten ze ook goed gebruikt worden.'
Frits Rosendaal
Frits Rosendaal © LUMC
Er is ondertussen wel een ander probleem: drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type II. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type II-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen.
Een niet-medisch mondkapje volstaat niet meer, zegt het OMT. Type II-mondmaskers zouden beter beschermen. Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijf, was verrast door het advies. 'We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type I, maar van type II veel minder.'

Actie voor belang van sport op Plein in Den Haag

Sportorganisaties tuigen dinsdagochtend om 8.00 uur op Het Plein in Den Haag een glazen sporthuis op om aandacht te vragen voor het maatschappelijke belang van sporten. Bekende sporters, politici en sportexperts stappen op de fiets in het sporthuis. Daarmee hopen de organisaties het kabinet te overtuigen sport als essentiële sector te erkennen en de sportscholen weer te openen.
Onder andere sportschoolhouder en tv-presentator Arie Boomsma zal op de fiets stappen. Kamerleden Jeanet van der Laan (D66) en Inge van Dijk (CDA) doen ook mee. Ook is er een squashwand, worden er yoga- en danslessen gegeven en zijn er volleyballers. 'Voor een gezonde en weerbare samenleving moeten we juist nu alles op alles zetten om bewegingsarmoede tegen te gaan. En toch wordt het Nederlanders die aan hun gezondheid willen werken erg moeilijk gemaakt met de sluiting van sportlocaties', zeggen onder meer NL Actief, de brancheorganisatie voor sportscholen, het Platform Ondernemende Sportaanbieders, de Nederlandse sportbonden en NOC*NSF.
Sinds 19 december 2021 zijn de sportscholen dicht. De brancheorganisatie maakt zich al langer zorgen om de gedwongen sluitingen van de sportscholen gedurende lockdowns. Sportschoolhouders komen daardoor in de financiële problemen door schulden en teren in op vermogen op om te overleven, waarschuwde NL Actief eerder. Er wordt ook een petitie overhandigd om sport als essentiële sector te zien. Daar hebben inmiddels ruim 200.000 mensen hun handtekening onder gezet.
© Omroep West

Weektotaal positieve tests nadert grens van 200.000

Nog nooit zijn er zo veel coronabesmettingen vastgesteld als in de afgelopen zeven dagen. Het aantal zou zelfs de grens van 200.000 positieve tests kunnen passeren. Het huidige record werd eind november gevestigd. Toen waren er in zeven dagen tijd 155.152 nieuwe gevallen. Dat record wordt hoe dan ook verbroken, want in de afgelopen zes dagen zijn al meer dan 172.000 besmettingen aan het licht gekomen.
In de 99e week van de coronacrisis komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de tachtigste keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 113.554 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was bijna 35 procent meer dan de week ervoor. Nu kan het cijfer in een week tijd dus bijna verdubbelen.

Jongeren mogen weer iets langer sporten

Jongeren tot en met 17 jaar mogen vanaf dinsdag weer tot 20.00 uur buiten sporten in plaats van tot 17.00 uur. Dat tijdstip was ingesteld in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Met de verruiming kan weer langer getraind worden op de velden.
Wedstrijden blijven voorlopig nog verboden, ook voor de leeftijdsgroep tot en met 17 jaar oud. Mensen vanaf 18 jaar, de 'senioren', mogen nog steeds niet na 17.00 uur trainen. En dat zal mogelijk inhouden dat veel competities bij de amateurs begin februari nog niet kunnen worden hervat. De meeste bonden willen dat spelers zich ten minste twee weken kunnen voorbereiden voordat ze het seizoen weer hervatten.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.