Waarschuwing voor hoogwater, Hoogheemraadschap extra alert bij dijken

Hoogwater in Schoonhoven
Hoogwater in Schoonhoven © Omroep West
KRIMPENERWAARD - Rijkswaterstaat heeft woensdag gewaarschuwd voor een hogere waterstand dan normaal. Langs de kust werd harde tot stormachtige wind verwacht in combinatie met springtij. Hierdoor is ook het water in de Lek en de Hollandsche IJssel de afgelopen uren gestegen.
Het hoge water in de rivieren kan er vooral voor zorgen dat een aantal buitendijkse gebieden onder water komt te staan. 'Wij adviseren bewoners en eigenaren van bedrijfspanden in deze gebieden om alert te zijn', laat de gemeente Krimpenerwaard weten.
Rond 18.00 uur woensdagavond is de piek bereikt. 'Na die tijd zal het weer langzaam gaan afnemen. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten. Zo hebben wij een extra ronde gelopen over de dijken en kades om te controleren of alles in orde is.'

Sluiting Hollandsche IJsselkering

Rijkswaterstaat sloot woensdag de Hollandsche IJsselkering. 'De kering bij Krimpen aan den IJssel beschermt onder andere het laagstgelegen deel van Nederland', zegt het hoogheemraadschap daarover. De Zuidplaspolder ligt op 6.76 meter onder NAP. Na de piek in hoog water, gaat de kering weer open. De sluis in Schoonhoven was al dicht vanwege het stormseizoen.
'Het is niet heel bijzonder dat dit zich nu afspeelt. Het stormseizoen loopt van oktober tot april. Hoger water in de rivieren is vrij normaal voor deze tijd van het jaar', legt het Hoogheemraadschap uit. 'Voor ons is het hoge water van vandaag niet heel spannend, maar we houden het uiteraard wel goed in de gaten.'
Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland waarschuwde voor het hoge water: