NS past dienstregeling aan om corona: 'Treinen rijden soms leeg rond'

Station Alphen aan den Rijn
Station Alphen aan den Rijn © John van der Tol
REGIO - Vanwege het teruglopend aantal reizigers als gevolg van de coronacrisis, laat de NS vanaf maandag 10 januari minder treinen rijden tijdens de avonduren. De avonddienstregeling gaat dan op een aantal trajecten al om 18.30 uur in, ongeveer twee uur eerder dan normaal. Dit heeft gevolgen voor reizigers tussen Leiden en Utrecht en vanaf Den Haag Centraal.
Binnen onze regio betekent het dat er tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal en tussen Den Haag Centraal en Deventer vanaf dan minder intercity's rijden. Ook rijden er minder sprinters tussen Den Haag Centraal en Gouda Goverwelle en tussen Leiden Centraal en Utrecht Centraal.
NS-woordvoerder Arno Leblanc legt uit dat de maatregel tijdelijk is. 'Het heeft alles met corona te maken. In de avond zitten we nu maar op een derde van het gebruikelijke aantal reizigers. In sommige gevallen rijden de treinen leeg rond, en dat is niet efficiënt. Ik denk daarom dat de reizigers er in de praktijk weinig van zullen merken.'

Onbekend hoe lang het duurt

Hoe lang de maatregel zal duren durft Leblanc niet te zeggen. 'Zoals alles met corona: je weet het niet. Het kan heel snel gaan. Vorig jaar moesten we ook flink afschalen, maar dat pikten we heel snel weer op.' De aanpassingen zijn vanaf vrijdag te zien in de reisplanner op de site van de NS.
In september vorig jaar maakte de provincie Zuid-Holland nog bekend dat het traject tussen Leiden en Utrecht vanaf december zou worden uitgebreid met extra treinen in de spits tot 20.00 uur. Die nieuwe dienstregeling blijft overdag gewoon van kracht, maar doordat er in de avonduren nu nauwelijks nog mensen met de trein gaan, rijden er dan minder treinen.