'Debiele ochtenddeadlines' TU Delft moeten stoppen: 'Bescherm studenten tegen slapeloze nachten'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DELFT - Waar de kerstvakantie voor de werkenden onder ons veelal een periode is van rust, is het voor studenten vaak een zeer stressvolle periode. Masterstudent Mathijs van Kouwen stuurde daarom vorige week een brandbrief. Hij bepleit bij de TU Delft dat zij moeten stoppen met deadlines stellen tussen 23.00 en 11.00 uur. Te veel studenten zouden lange en late uren maken, wat niet ten goede komt van de gezondheid.
Van Kouwen ziet dat veel studenten in de kerst- en eindejaarsperiode veel afrondende 'deadlines' hebben voor papers en projecten die in het eerste semester van het collegejaar worden afgerond. Geregeld moet er ook werk afgerond worden in de kerstvakantie. Hij roept daarom de TU Delft tot orde: 'Bescherm studenten tegen debiele deadlines en slapeloze nachten.'
Hij woont zelf in een groot studentenhuis met veertien andere huisgenoten. 'Er zijn natuurlijk altijd studenten in huis die een creatievere studie hebben, zoals bouwkunde of industrieel ontwerpen', legt hij uit. Hij komt zijn medestudenten regelmatig 's nachts nog tegen. Ze werken soms tot de vroege uurtjes in de ochtend door om een deadline te halen. Iets dat volgens Van Kouwen niet hoeft.

Hoge druk op studenten

De student geeft zelf training aan andere studenten over een gezonde werksfeer. Hij probeert daarin studenten te trainen gezond om te gaan met deadlines en ziet dat velen tot het uiterste gaan om een deadline te halen.
'Eerst zag ik het als iets heel normaals, maar met de huidige werkdruk op de studie hebben veel mensen gewoon niet de mogelijkheid om vroeg te beginnen aan een project met een deadline. Gevolg is dat ze soms tot 7.00 uur 's morgens doorwerken', vertelt de masterstudent.

'Gedwongen te werken'

De druk die op studenten ligt, staat al langer onder de aandacht. De werkdruk op universiteiten is hoog, ziet ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVB). 'Wanneer je als student geen studieschuld wil opbouwen ben je gedwongen te werken voor de studie, de huur en het studentenleven', vertelt voorzitter Ama Boahene.
'Vaak zijn die uren niet te combineren met de vele deadlines in de winterperiode. Van studenten wordt verwacht dat je zo'n veertig uur per week met je studie bezig bent. Ze vergeten vervolgens wel dat je naast je studie ook veel doet. Zeker in deze periode', sluit ze af.

Deadlineverbod tussen 11.00 en 23.00 uur

De weken worden volgens Boahene vervolgens heel vol en dat is soms moeilijk in te schatten voor docenten. Studenten werken voor het ophoesten van de huur en hebben ook een sociaal leven. 'We zijn er daarom voor dat er onderling misschien meer gesproken wordt tussen docenten en studenten, zodat er een algemener beeld ontstaat van welke deadlines en tentamens waar worden geplaatst', aldus Boahene.
Van Kouwen heeft daar naar zijn inzicht een simpele oplossing voor: het verbieden van deadlines tussen 23.00 en 11.00 uur. Dat moet voorkomen dat studenten te lang doorgaan 's nachts, en in ieder geval een normale nachtrust kunnen pakken. 'Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om tegen 23.00 gewoon te gaan slapen en dan even vroeg op te staan om dan de volgende ochtend verder te werken', legt Van Kouwen uit.

Brede steun vanuit LSVB en studentenraad

Van Kouwen vindt steun bij de studentenraadraadspartij ORAS van de TU Delft. Maarten de Nooijer, voorzitter van een van de twee zittende partijen daar, ziet dat meer studenten met deze problemen zitten. Hij wil het onder de aandacht brengen bij het bestuur van de TU.
'We hebben het stuk van Mathijs gelezen en zijn nog bezig om onze mening te vormen rond het onderwerp', aldus de voorzitter. Volgens hem komen de deadlines vaker aan de orde. 'Het welzijn van studenten staat voor ons voorop. Dit is in ieder geval zeker niet iets nieuws, maar we moeten ons vooral buigen over de voor- en tegenargumenten voor het instellen van een deadlineverbod. Dat is iets dat we na de kerstvakantie willen doen.'

'Faculteiten verantwoordelijk'

Of TU Delft gehoor gaat geven aan de oproep van Van Kouwen, is nog niet bekend. De universiteit geeft aan aan dat de opleidingen hier zelf over moeten kunnen beslissen. 'Zij moeten dat in overleg gaan doen met de docenten. De faculteiten zijn hier in principe zelf verantwoordelijk voor.'