Bedreiger Sigrid Kaag blijft vastzitten tot aan rechtszaak

Een screenshot uit de livestream
Een screenshot uit de livestream
DEN HAAG - De man die woensdagavond werd opgepakt omdat hij met een brandende fakkel voor deur van D66-leider Sigrid Kaag stond, blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald. De man voerde actie tegen het coronabeleid van het demissionaire kabinet.
Woensdagavond had de aangehouden volgeling opgeroepen om met fakkels samen te komen voor een demonstratie op het Plein in Den Haag. Uiteindelijk liep hij met enkele anderen door de straat waar Kaag woont en bleef bij haar voordeur staan. Daar schreeuwde hij leuzen als 'NSB weg ermee' en 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur'.
De 29-jarige demonstrant uit Amsterdam zegt verslaggever te zijn van het online-kanaal Onrecht TV. Zijn actie bij de deur van de beoogde vicepremier in het nieuwe kabinet werd ook live gestreamd op internet. Op basis van die beelden werd hij kort na de actie aangehouden.

Bekende van de politie

De politie bevestigde donderdag dat dezelfde man eerder bij demissionair coronaminister Hugo de Jonge (CDA) op de stoep stond. Bovendien laat hij zich geregeld oppakken bij coronademonstraties, meestal omdat hij niet weggaat als de politie dat vraagt. Een politiewoordvoerder zei donderdag dat de politie een dossier heeft opgebouwd en dat de demonstrant op basis daarvan is voorgeleid.
De man wordt nu verdacht van bedreiging van Sigrid Kaag deze week en van een voormalig secretaris-generaal van justitie in oktober van het vorig jaar. Op 19 januari staat hij voor de politierechter.