Emotioneel afscheid van Esmee (14) in Leiden: 'Je blijft voor altijd in ons hart'

LEIDEN - In Leiden is zaterdagmiddag afscheid genomen van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk, het meisje dat vorige week vrijdag dood werd gevonden in een parkje in Leiden. Esmee werd in een witte koets, onder begeleiding van meerdere paarden en politieruiters, naar begraafplaats Rhijnhof begeleid. Veel mensen stonden langs de route waar de uitvaartstoet passeerde. Bij enkele huizen hing de vlag halfstok. Later op de middag was de uitvaart.
Tijdens de afscheidsdienst spraken meerdere mensen, onder wie twee vriendinnen. 'Lieve Esmee, wat missen we je nu al erg. We zijn negen dagen zonder jou en hebben het zwaar. Veel buitenritjes die we met z'n drieën nog moesten maken. We konden lachten en huilen met elkaar. Het is nu zo stil zonder jou. Lieve Esmee, we houden van jou. En je blijft voor altijd in ons hart.'
Ook de stiefvader van Esmee nam het woord. 'Vandaag hebben we je het mooiste afscheid kunnen geven dat we konden. Ik weet dat je een van de mooiste sterren daarboven gaat zijn.' En een andere spreker zei: 'Afscheid nemen van een kind is het ergste wat iemand kan overkomen. Als een kind vermoord wordt, is het een nachtmerrie.'
Hieronder een paar fragmenten uit de afscheidsdienst:
Herdenkingsdienst Esmee: 'We zullen je ontzettend missen'
Voorafgaand aan de uitvaart was er bij boerderij Elza Hoeve in Leiden, waar Esmee een verzorgpaard had en van kinds af aan kwam, een besloten ceremonie. 'Vanwege de enorme belangstelling hadden we deze bijeenkomst alleen opengesteld voor genodigden', zegt Wilbert van der Post, pensionhouder en woordvoerder namens de familie van de tiener. Daarna trok een rouwstoet vanaf de boerderij naar begraafplaats Rhijnhof.
Leiden neemt afscheid van Esmee (14): 'We willen respect tonen op deze manier'
Veel mensen liepen mee achter de witte koets met de kist met witte paarden ervoor. Volgens Van der Post was het Esmees grootste droom om later bij de bereden politie te werken. De stoet bestond verder uit paarden met ruiters, auto's en een pick-uptruck met een foto van Esmee waar mensen langs de route bloemen in konden leggen. Langs de kant van de weg stonden honderden mensen om Esmee de laatste eer te bewijzen.
De rouwstoet ging van de manege naar de begraafplaats
De rouwstoet ging van de manege naar de begraafplaats © ANP
Ook politiepaarden liepen mee
Ook politiepaarden liepen mee © Omroep West
De stoet kwam rond 13.15 uur aan bij de begraafplaats
De stoet kwam rond 13.15 uur aan bij de begraafplaats © Omroep West
Mensen die een condoleancebericht willen achterlaten, kunnen dat doen op de site van het uitvaartcentrum. Op de plek waar het lichaam van Esmee werd gevonden, zijn de afgelopen dagen al veel mensen bij elkaar gekomen om bloemen neer te leggen of kaarsjes aan te steken.
Wilbert van der Post, paardenpensionhouder en woordvoerder namens de familie, laat weten dat de familie overweldigd en overdonderd is door de massale steunbetuigingen. 'Heel Nederland lijkt mee te leven, zelfs uit het buitenland vandaan. Dat is een grote steun.'
Familie overleden Esmee (14) dankbaar voor massale steun: 'Heel Nederland lijkt mee te leven'

Vermist en gevonden

Esmee werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De volgende ochtend werd ze door een groepje sporters gevonden in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. De politie meldde dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.
De politie vroeg dinsdagavond in een uitzending van Opsporing Verzocht 'dringend' om informatie over onder meer de verdwenen fiets van de omgekomen tiener. Daarop kwamen er meer dan honderd tips binnen en de fiets werd woensdagavond gevonden in de Van Riebeeckhof, aan de andere kant van Leiden en niet in de buurt van de Melchior Treublaan of het Vijf Meiplein, waar het meisje mogelijk voor het laatst is gezien.
Al onze berichtgeving over de moord op Esmee lees je in ons dossier.