Voetbalteam loopt 12 coronabesmettingen op in Portugal: 'Wellicht niet op trainingskamp moeten gaan'

ROAC maakt een strandwandeling in Albufeira
ROAC maakt een strandwandeling in Albufeira © ROAC
RIJPWETERING - Twaalf van de vijftig mensen die mee waren op het trainingskamp van voetbalvereniging ROAC uit Rijpwetering hebben het coronavirus opgelopen. Dat zegt Rob van der Hoorn, voorzitter van de zondag-eersteklasser. Eén speler bleek vlak voor vertrek uit Portugal corona te hebben. Hij is als enige achtergebleven in het zuid-Europese land en zit in quarantaine in het hotel.
De elf reisgenoten testten in Portugal negatief, maar bij terugkomst positief. 'De andere leden van de selectie, ook die negatief testen, zitten allemaal in thuis quarantaine', geeft Van der Hoorn aan.
ROAC speelde een oefenwedstrijd tegen een plaatselijke club
ROAC speelde een oefenwedstrijd tegen een plaatselijke club © ANP
Op 2 januari stapten de voetballers van ROAC samen met de begeleidingsstaf het vliegtuig in, op weg naar hun vijfdaagse trainingskamp. Omdat dat de nodige wenkbrauwen deed fronsen, gaf de voetbalclub diezelfde zondag tekst en uitleg op hun website.
Statement:
'Het traingingskamp is begin deze zomer geboekt. In die periode draaide het vaccinatieprogramma op volle toeren en was de berichtgeving vanuit de overheid en media louter positief. Niets wees er toen op dat we deze winter opnieuw in een lockdown zouden zitten.
Vanaf het moment dat duidelijk werd dat zowel Nederland als Portugal begin januari op slot zouden zitten hebben we contact opgenomen met de reisorganisatie. De boodschap was helder: verzetten of cancelen van het trainingskamp zou volledig op kosten van de selectie zijn (de selectie bekostigt dit trainingskamp uit eigen zak). Omdat de hotels in Portugal wel nog open zijn, er daar nog wel gesport mag worden en er gewoon gevlogen wordt zou er geen geldige reden zijn om kosteloos te mogen annuleren of verzetten.
De gehele groep is gevaccineerd en gisteren is een verplichte anigeentest afgenomen. Iedereen is negatief getest. Omdat Portugal ook op slot zit zal de selectie de komende vijf dagen in een bubbel leven. De kans op besmetting in Portugal lijkt dan ook zeer klein.

'Omikron onderschat'

'Met de wetenschap van nu had wellicht een andere keuze gemaakt moeten worden met betrekking tot het wel of niet op trainingskamp gaan', klinkt het zaterdagmiddag. 'Onderschat lijkt hoe besmettelijk de omikronvariant van het coronavirus blijkt.' De klachten vallen mee, laat de voetbalvereniging weten.
Op de fiets door de Portugese havenstad
Op de fiets door de Portugese havenstad © ROAC
ROAC, dat donderdagnacht terugkeerde, stelt dat alle spelers gevaccineerd zijn en voor vertrek uit Nederland een negatieve antigeentest ondergingen. 'Vanaf seconde één heeft de groep zich aan alle protocollen van zowel de Nederlandse als de Portugese overheid gehouden. Helaas beschikte niemand binnen de selectie over een glazen bol.'