Scholen openen de deuren weer: 'Onderwijs is nodig, zo simpel is het'

Scholen zijn weer open na een langere kerstvakantie
Scholen zijn weer open na een langere kerstvakantie © ANP
REGIO - Het was een langere kerstvakantie dan normaal, maar vanaf maandag is het thuiszitten voor leerlingen van de basisschool en het voorgezet onderwijs voorbij. De scholen mogen hun deuren weer openen, nadat ze voor de kerstvakantie een week eerder dicht gingen om de toename van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. Maandagochtend zit de sfeer er goed in in de koffiekamer van het Oranje Nassau College in Zoetermeer: 'We hebben elkaar en de leerlingen gemist'.
Het besluit van afzwaaiend onderwijsminister Arie Slob om de scholen weer te openen volgt op het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens hen kunnen de scholen weer verantwoord open, maar moeten de maatregelen daar nog wel nageleefd worden.
Op het Oranje Nassau College maken ze zich geen zorgen om een toename in besmettingen nu de scholen weer open zijn. 'We ventileren goed', vertelt Taco in het radioprogramma West Wordt Wakker, leraar op de school. Toch zijn er ook nu alweer paar docenten besmet en die kunnen dus niet werken. 'Daar moeten we al het hele jaar rekening mee houden. De zieke collega's vangen we op. We komen er wel, we roeien met de riemen die we hebben.'
Taco Jacobs, docent aan het Oranje Nassau College
Taco Jacobs, docent aan het Oranje Nassau College
De leerlingen druppelen rond 10 uur binnen. De eerste twee lesuren zijn vervallen zoals altijd de eerste dag na een vakantie. Of ze zin in school hebben? Vraag dat niet aan een puber want dan is het antwoord 'nee'. Maar tussen de regels door is te horen dat ze toch best blij zijn elkaar weer te zien. En: 'Het online onderwijs is wel heel saai'.
Taco is ondanks dat de besmettingscijfers nog niet omlaag gaan blij dat de scholen weer open zijn. 'Ik denk dat het verantwoord is', zegt hij. 'Onderwijs is nodig, zo simpel is het. Kinderen moeten gewoon naar school toe. Dan is de eerste vraag niet of het verantwoord is. Dat moet je wel meenemen, maar de eerste behoefte is dat de kinderen naar school gaan.'

Thuissituatie

De leraar vertelt verder: 'Hier in de klas kan ik beter inschatten hoe het écht met kinderen gaat. Dat is online moeilijk. Daarnaast maak ik me zorgen over sommige kinderen hun thuissituatie. Bij sommige is het huis te klein om goed te kunnen studeren en opletten tijdens de wiskundeles terwijl je kleine broertje of zusje een huilbui heeft, is best lastig'.
Fysiek onderwijs is belangrijk voor sociale ontwikkeling en prestaties
Fysiek onderwijs is belangrijk voor sociale ontwikkeling en prestaties
Gymdocente Gwen sluit zich daarbij aan en is niet bang dat de kinderen haar heel ziek maken. 'Ik doe regelmatig een zelftest en uiteindelijk vertrouw ik op mijn eigen immuunsysteem. Ik zorg ervoor dat ik gezond eet en gezond sport. Dat is wat ik ook op de kinderen wil overbrengen, dat bewegen heel goed is voor je gezondheid.'

'De verbinding weer maken'

Docente Naomi weet in ieder geval hoe ze deze maandagochtend gaat beginnen. 'Ik ga eerst lekker met ze kletsen. Als je elkaar lang niet hebt gezien, het is toch een halve zomervakantie, is het heel belangrijk om de verbinding weer te maken met de de kinderen, maar ook tussen de kinderen.'
Zelftesten is belangrijk op scholen
Zelftesten is belangrijk op scholen
Volgens de maatregelen moeten medewerkers en leerlingen van groep 6, 7 en 8 een mondkapje dragen in de gang. In de klas mag het mondkapje af. Daarnaast moeten de pauzes gespreid zijn en worden er looproutes gehanteerd om zoveel mogelijk contact tussen klassen te voorkomen. Ook moet het onderwijspersoneel en de leerlingen twee keer per week een coronatest doen.

Ventilatiesystemen

Volgens het RIVM kan een goed ventilatiesysteem de verspreiding van het coronavirus beperken. Toch heeft maar een kwart van de scholen een beter systeem dan 'de ramen tegen elkaar open zetten'. Volgens het Platform Perspectief Jongeren is de financiering van die systemen een problemen. Scholen, gemeentes en overheden wijzen naar elkaar. Rik Zwart, teamleider van het Oranje Nassau College vindt dat ook in het geval van zijn school partijen om de tafel moeten gaan zitten om het geld rond te krijgen.
Scholen hebben beter ventilatiesysteem nodig dan alleen de ramen open
Scholen hebben beter ventilatiesysteem nodig dan alleen de ramen open
Het mbo, de hogescholen en de universiteiten moeten het voorlopig doen met online lessen door het toenemende aantal besmettingen onder die leeftijdsgroep. Op 14 januari wordt een nieuwe afweging gemaakt over het volledige maatregelenpakket. Daarbij wordt ook de heropening van het hoger onderwijs besproken.

Hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs gelden wel enige uitzonderingen. Studenten in een kwetsbare positie en studenten die tentamens en examens moeten maken mogen wel fysiek aanwezig zijn op de onderwijsinstelling, evenals studenten binnen het praktijkgericht onderwijs. Zij moeten daarbij wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.