Verdachte in moordzaak Myron mag rechtszaak thuis afwachten

Vijf van de verdachten in de zaak-Myron | Tekening: Theresa Hartgers
Vijf van de verdachten in de zaak-Myron | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Eén van de verdachten van de moord op de 17-jarige Myron Ampofo in Den Haag komt vrij uit zijn voorlopige hechtenis. De man van 24 mag de inhoudelijke behandeling van het strafproces, in mei, thuis afwachten met een enkelband. Hij moet wel aan een flink aantal voorwaarden voldoen. Een 22-jarige medeverdachte blijft wel in de cel.
Myron werd op 6 mei vorig jaar neergestoken op de Rijswijkseweg in Den Haag. Hij overleed ter plaatse. Waarschijnlijk was zijn dood een wraakactie voor een steekpartij kort daarvoor op de Thijssestraat in Den Haag. Daarbij raakte een jongen van 14 gewond. Drie hoofdverdachten in deze zaak zijn neven van de 14-jarige jongen. Hun volgende voorbereidende zitting is donderdag.
Maandagochtend verschenen twee andere verdachten voor hun derde voorbereidende zitting, de 24-jarige Z.P. en de 22-jarige O.N., allebei uit Delft. De advocaat van P. bepleitte dat zijn cliënt het proces in vrijheid moet kunnen afwachten. Zijn rol in de zaak is 'duidelijk anders dan die van de medeverdachten', aldus zijn advocaat, Maarten van der Weerd. P. zou geen geweld hebben gebruikt tegen Myron.
Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken
Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken © John van der Tol

Enkelband

Drie maanden geleden, bij de vorige pro forma-zitting, gaf de rechtbank opdracht tot het opmaken van een reclasseringsrapport over verdachte P. en een onderzoek naar de mogelijkheid van elektronisch toezicht. Met dat rapport in de hand bepleitte Van der Weerd dat de rechtbank daar ook invulling aan zou moeten geven.
De rechtbank was daar niet meteen van overtuigd. 'Het was geen gelopen race', aldus Van der Weerd na afloop. Maar na enig nadenken besliste de rechtbank toch dat P. woensdag naar huis mag, met een enkelband en een hele reeks voorwaarden. De verdachte krijgt een gebiedsverbod voor Den Haag, moet op bepaalde tijden thuis zijn, heeft meldplicht bij de reclassering en mag geen contact zoeken met de andere verdachten en getuigen in deze zaak.

'Een nachtmerrie'

De rechtbank maakte wel duidelijk dat het daarmee niet is afgedaan voor P.: 'Dit is geen voorzetje op 'erger wordt het niet', als u bij de uitspraak een zwaardere straf krijgt dan uw voorarrest dan zit u meteen weer binnen', aldus rechtbankvoorzitter De Ruiter.
De andere verdachte die maandag moest verschijnen, de 22-jarige O.N., verzocht ook om schorsing uit zijn voorlopige hechtenis. Hij benadrukte, net als drie maanden geleden, hoe erg hij het vindt voor de familie van Myron: 'Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is, het is afschuwelijk en een nachtmerrie, maar mijn familie leeft ook al acht maanden in een hel en gaat er aan kapot.'
De doodgestoken Myron werd in mei door een grote groep mensen herdacht
De doodgestoken Myron werd in mei door een grote groep mensen herdacht © John van der Tol

Geen vertrouwen

De raadsvrouw van N., Amanda Nohl, voegde nogmaals toe dat haar cliënt niet wist wat er zou gebeuren die dag. 'Hij was er niet bij toen de hoofdverdachten thuis een mes gingen halen, hij zat in een andere auto dan de hoofdverdachten en hij heeft juist de-escalerend opgetreden. Op de beelden van de bewakingscamera's is duidelijk te zien dat hij niet in de buurt van Myron is geweest.' N. is wel uit de auto gestapt, maar vervolgens ook weer ingestapt.
Daarnaast heeft Nohl er geen vertrouwen in dat de zaak begin mei inhoudelijk zal worden behandeld. 'Er moeten nog getuigen worden gehoord, als die niet op tijd gevonden worden dan gaan we dat niet halen. Dan zit mijn cliënt nog langer vast. Voorlopige hechtenis mag geen voortdurende hechtenis worden.'

Nieuw adres

Het openbaar ministerie vreest dat N. als hij vrijkomt misschien getuigen in de zaak zal intimideren. De rechtbank vond uiteindelijk dat het strafvorderlijk belang, zoals dat heet, nog altijd zwaarder weegt dan het persoonlijk belang van N., hij blijft daarom in de cel. Zijn advocaat is teleurgesteld, 'maar we blijven doorvechten', zo zei ze.
Dat gaat met enige hindernissen, want voor de tweede keer bleek Nohl de laatste versie van het dossier niet te hebben ontvangen. De raadsvrouw is van kantoor verhuisd. Bij de vorige pro forma-zitting was het dossier door het OM naar haar oude adres gestuurd. Wat er deze keer is misgegaan werd niet duidelijk.

Donderdag verder

Donderdag is de volgende zitting tegen drie andere verdachten in deze zaak. Er zijn ook nog vier minderjarige verdachten. De volgende pro forma is op 1 april. De inhoudelijke behandeling tegen verdachte P. is op 13 mei, tegen verdachte N. op 18 mei. De rechtbank heeft er alle vertrouwen in dat die data wel worden gehaald.