Recordomzet bloemenveiling dankzij dure bloemen

Bij de bloemenveiling wordt veertig procent van de aanvoer vernietigd.
Bij de bloemenveiling wordt veertig procent van de aanvoer vernietigd. © ANP
WESTLAND - Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, boekte het afgelopen jaar een recordomzet van 5,6 miljard euro. Dat is 800 miljoen euro meer dan in het vorige recordjaar 2019. De veilers profiteren vooral van de hogere prijzen, die met 20 procent stegen.
Het aantal verkochte bloemen daalde juist ten opzichte van 2019. De bloemenveiling verkocht in 2021 namelijk 12,1 miljard bloemen, in 2019 was dat 12,3 miljard. In vergelijking met 2020 steeg het aantal verkochte bloemen wel iets, maar niet veel: met 3 procent.
Toch lag de omzet afgelopen jaar fors hoger. De oorzaak hiervan is dat de bloemenprijzen flink omhoog zijn gegaan, na het dieptepunt voor de sierteelt als gevolg van de coronacrisis in 2020. Inmiddels betalen we gemiddeld 20 procent meer dan in 2019. Veel bloemen komen uit Afrika en daar zijn de transportkosten fors gestegen sinds de coronacrisis. Ook de hoge energieprijzen hebben invloed op de prijzen, omdat in kassen gekweekte bloemen veel warmte nodig hebben.

'Mensen zijn veel met inrichting van huis en tuin bezig'

Ondanks de dure prijzen, blijven mensen wél bloemen en planten aanschaffen. 'Juist nu er meer thuisgewerkt wordt door de coronacrisis gaan mensen ook meer investeren in hun eigen woning', legt een woordvoerder van Royal FloraHolland uit. 'Er werden het afgelopen jaar ook meer tuinplanten gekocht, wat erop wijst dat mensen meer met de inrichting van hun huis en tuin bezig zijn.'