Dit is het nieuwe kabinet: Rutte IV op het bordes bij de koning in Den Haag

© ANP
DEN HAAG - Het vierde kabinet van Mark Rutte is een feit. Rond 11.15 uur waren alle ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander. In de Balzaal van Paleis Noordeinde legden eerst de ministers en daarna de staatssecretarissen de eed of belofte af. Daarna volgde de foto met de koning voor de traditionele bordesscene.
De ondertekening van de Koninklijke Besluiten
De ondertekening van de Koninklijke Besluiten © ANP
Van de bewindslieden legden er tien de eed af (zo waarlijk helpe mij God almachtig), onder wie alle ministers en staatssecretarissen van CDA en ChristenUnie. Veertien van hen kozen voor de belofte, staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) sprak die uit in het Fries.
Gevolgd door de beëdiging van het nieuwe kabinet
Gevolgd door de beëdiging van het nieuwe kabinet © ANP
Minister van Financiën en vicepremier namens D66 Sigrid Kaag legde de eed af via een videoverbinding. Zij zit noodgedwongen thuis, omdat zij afgelopen weekend positief is getest op het coronavirus.
Hier komen de bewindslieden naar buiten voor de foto op het bordes:
Kabinet-Rutte IV is beëdigd

Demonstraties

Op meerdere plekken in Den Haag probeerden demonstranten samen te komen om te betogen tegen het nieuwe kabinet. Volgens de gemeente heeft de politie ze meerdere keren gewaarschuwd en moeten de betogers naar de Toussaintkade gaan, om de hoek bij Paleis Noordeinde. Daar wordt een 'spontane demonstratie' mogelijk gemaakt.
Tijdens de bordesscène waren sirenes, fluitjes en toeterende auto's te horen. Dit lawaaiprotest was eerder aangekondigd op sociale media. Het meeste lawaai was te horen nadat de bordesfoto al was genomen. Deze werd niet om stipt 12.00 uur geschoten, maar enkele minuten daarvoor. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was dit niet opzettelijk en is gewoon het programma gevolgd.