Leidse gracht afgezet omdat student muis wil doden met luchtbuks

Een gedeelte van het Rapenburg werd zondagavond afgezet
Een gedeelte van het Rapenburg werd zondagavond afgezet © Sleutelstad
LEIDEN - De Kolfmakersteeg en een gedeelte van het Rapenburg in Leiden zijn zondagavond een half uur afgezet na een melding over een gewapende man die zou rondlopen in een studentenhuis. Politie in pantser zet vervolgens de hele straat af en de bewoners worden gesommeerd met handen omhoog het huis te verlaten. Wat blijkt: een van de studenten had met een luchtbuks een muis 'het laatste duwtje gegeven'.
De schrik zit er goed in bij een paar studenten uit Leiden. Zondagavond ziet een vrouw vanuit haar huis in de Kolfmakersteeg in het studentenhuis aan de overkant een man met een geweer lopen en belt de alarmlijn. De politie rukt vervolgens met meerdere eenheden uit en zet een gedeelte van het Rapenburg af. Er wordt zelfs een politiehelikopter ingezet. Agenten in pantser manen de aanwezige studenten met de handen boven het hoofd naar buiten komen. Daar bleek dat één van de studenten de gewapende man was.
'Een huisgenoot pakte mijn luchtbuks om een muis, die vast zat in een val, het laatste duwtje te geven', vertelt een van de bewoners van het studentenhuis tegen een verslaggever van Omroep West. 'Hij had zijn haar afgeschoren en zag er een beetje onherkenbaar uit, dus dat werd als bedreigend opgevat.' De jongen in kwestie wordt vervolgens anoniem gebeld met het bericht dat er een gewapende man is gezien in de woning. Toen hij samen met zijn huisgenoot buiten stond dacht hij meteen 'dat is die luchtbuks'.

Eind goed, al goed

De buurvrouw van het studentenhuis had haar overbuurman door zijn kaalgeschoren hoofd niet herkend. 'Ik weet hoe hij eruit ziet. En het was niet mijn overbuurjongen die daar stond met een geweer. Ik zag een vreemde man het geweer laden, wegwandelen en even later weer terugkomen en het weer laden.' Daarop belt ze de politie. 'Ik heb nog heel duidelijk gezegd, dat het wel een studentenhuis is en dat ze op hun vlag een geweer hebben staan.'
Ondertussen zijn de studenten en de overbuurvrouw van de schrik bekomen en kunnen ze om het incident lachen. 'Ze hebben het mij vergeven', lacht de overbuurvrouw. 'De luchtbuks was van zijn opa, dus hij was heel blij toen hij van de politie hoorde dat hij het mocht houden. Eind goed al goed denk ik.' En de muis? Die heeft het laatste duwtje echt gekregen.