Utrechtsebaan (A12) half jaar dicht voor renovatie

Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag
Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag © ANP
DEN HAAG - Na een aantal maanden vertraging is de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag vrijdag vanaf 22.00 uur afgesloten voor voor een grootschalige opknapbeurt. De Utrechtsebaan 'stad-uit' gaat voor minimaal vijf maanden dicht. De renovatie stond in eerste instantie gepland voor oktober 2021, maar gaat door vertraging in de aanbestedingsprocedure pas deze maand van start.
Vanaf vrijdag 14 januari is de Utrechtsebaan één weekend in beide richtingen dicht. Vanaf maandag begint de daadwerkelijke renovatie en is de A12 stad-uit maanden afgesloten. 'Stad-in' blijft de weg dan wel gewoon open.
De Utrechtsebaan wordt afgesloten van 17 januari tot en met mei 2022. Je kan de stad dan niet meer uit via de A12 vanaf het Malieveld. Het verkeer naar Den Haag toe kan, op enkele weekendafsluitingen na, wel gewoon via de A12 de stad in rijden.

Verkeershinder

De ANWB verwacht dat de werkzaamheden vooral in Den Haag vertraging op gaan leveren. De verkeersdienst voorziet 'flinke vertraging'. Aangeraden wordt om om te rijden via de N14 (S108) of via de Binckhorst door de Victory Boogie Woogietunnel (S107).
Omleidingen rondom Den Haag
Omleidingen rondom Den Haag © Gemeente Den Haag

Vertraagde renovatie

Vanwege groot onderhoud gaat de 45 jaar oude Utrechtsebaan lange tijd dicht. Vrijwel alle onderdelen van de weg zijn toe aan een grote opknapbeurt. De ondergrond, het beton en het asfalt moeten allemaal vervangen worden. Ook worden de wanden en elektrische installaties langs de weg geïnspecteerd en waar nodig vervangen.
De renovatie had in eerste instantie in oktober 2021 van start moeten gaan. Eén van de aannemers die zich had ingeschreven voor het renovatieproject had zijn twijfels over de vergunningsprocedure van de gemeente Den Haag en spande een kort geding aan. De rechter stelde de gemeente in het gelijk, en zo kon de gemeente het project toewijzen aan de beoogde aannemer. Het zorgde voor vertraging in de aanbestedingsprocedure, waardoor de renovatiewerkzaamheden vier maanden werden uitgesteld.