Briza (40) overleden in Wassenaars hotel: 'We zijn in shock'

Briza Garces Florez
Briza Garces Florez © Facebook
DEN HAAG - De dode vrouw die een week geleden werd gevonden in een Van der Valk Hotel in Wassenaar, is de 40-jarige Briza Garces Florez. Ze was transgender, sekswerker en kwam oorspronkelijk uit Colombia. Briza is het slachtoffer geworden van een misdrijf, haar 32-jarige partner zit vast. 'We zijn in shock dat op de eerste dag van 2022 Briza, een transsekswerker in Nederland is vermoord in de regio Den Haag,' schrijft Trans United Europe, een organisatie die zich inzet voor transgender-migranten.
Hotelpersoneel vond Briza vorige week maandag rond het middaguur in een kamer van het hotel aan de Zijdeweg. De politie arresteerde dezelfde avond rond 23.00 uur op Schiphol een 32-jarige man uit Den Haag. Hij is volgens de politie de partner van Briza en wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood.
Een hotelgast vertelde eerder dat hij getuige was van een ruzie tussen Briza en haar partner op de parkeerplaats. Vanuit zijn kamer zag hij hoe het stel op nieuwjaarsdag buiten ruzie kreeg. 'De man was een grote gozer en de vrouw was wat kleiner. Ik zag dat ze achter elkaar aan zaten en hij haar een klap gaf. Het was bizar.'

Inzameling voor begrafenis

Briza woonde volgens een vriend uit Amsterdam al 20 jaar in Nederland. 'Het was haar eigen beslissing om in de prostitutie te gaan werken. Om haar familie te helpen en om zichzelf te verwennen. Ze was erg aardig en sociaal en bleef uit de buurt van slechte vrienden.'
Een andere vriend is een inzamelingsactie begonnen voor de begrafenis. 'De nabestaanden hebben zelf geen financiële middelen om een waardig afscheid te kunnen verzorgen', schrijft hij. Er is tot nu toe ruim 2000 euro opgehaald.