CBR moet straf voor filmende rijschool intrekken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
WATERINGEN - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit Rijswijk moet een strafmaatregel tegen rijschool NuTheorie uit Wateringen intrekken. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag besloten. CBR wilde de school straffen omdat ze op het terrein van het CBR een reclamefilmpje had gemaakt voor de eigen theorielessen. Daarin werden leerlingen die het examen hadden gemaakt geïnterviewd.
Het CBR wil echter niet dat er filmpjes worden gemaakt op het terrein. Als de rijschool uit Wateringen het filmpje niet zou verwijderen, dan zou de school twee dagen lang geen nieuwe leerlingen voor het theoretische examen bij het CBR kunnen aanmelden.
NuTheorie vertelde dat ze langer wordt dwarsgezeten door CBR, en vreesde dat ze nog meer strafmaatregelen van het bureau zou krijgen. De rijschool is bekend geworden met cursussen waarin leerlingen binnen een dag klaargestoomd worden voor het theoretisch examen. Volgens de rijschool wordt de 'innoverende aanpak' gedwarsboomd door het CBR. 'Dit is rijschooltje pesten', zei de advocaat van NuTheorie maandag bij de Haagse rechter over de dreigende strafmaatregel.

In strijd met het gelijkheidsprincipe

Andere rijscholen zouden ongestoord filmpjes op CBR-terrein mogen maken, maar alleen de rijschool uit Wateringen wordt aangepakt. Daarmee handelt het bureau in strijd met het gelijkheidsprincipe, aldus NuTheorie. De advocaat van het CBR bestreed dat het bureau alleen NuTheorie aanpakt.
De rechter oordeelde echter dat uit internetfilmpjes duidelijk blijkt dat ook andere rijscholen op het CBR-terrein filmpjes maken. 'Dat spat er gewoon vanaf.' Door alleen de rijschool uit Wateringen nu te straffen zou er wel degelijk sprake zijn van een ongelijke behandeling. Dat is niet toegestaan, aldus de rechter.