GGD Haaglanden: vanaf maandag boosterprik ook zonder afspraak

Een GGD-medewerker zet een boosterprik
Een GGD-medewerker zet een boosterprik © ANP
REGIO - GGD Haaglanden geeft vanaf maandag 17 januari op alle vaccinatielocaties ook boosterprikken zonder afspraak. Dat zegt een woordvoerder. Dit besluit is dinsdag genomen. Ook is besloten dat op 17 januari de xxl-vaccinatielocatie in het World Forum in Den Haag de deuren sluit. GGD Hollands Midden geeft de boosterprik zonder afspraak vanaf vrijdag op de prikplek in Bergambacht. De verwachting is dat andere locaties snel volgen.
'Iedereen die een afspraak wilde maken, heeft daartoe inmiddels de gelegenheid gehad', zegt een woordvoerder van GGD Haaglanden. 'Daarom kunnen we nu ook overal de boosterprik zonder afspraak aanbieden.'
De GGD raadt mensen wel aan om, als ze een booster zonder afspraak willen halen, daarvoor naar de Broodfabriek in Rijswijk te gaan. 'Dat is een XL-vaccinatieplek en de kans dat je lang in de rij moet staan is dan het kleinst', aldus de woordvoerder.

World Forum dicht

De tijdelijk ingerichte vaccinatieplek in het World Forum in Den Haag is zondag voor het laatst open. 'Er is nog een klein aantal mensen dat na zondag daar nog een afspraak heeft. Die worden gebeld en kunnen vervolgens ergens anders terecht voor hun boosterprik', zegt de woordvoerder.
Het World Forum werd 22 december geopend om de enorme hausse aan boosterprikken te kunnen opvangen. Die hausse is volgens de woordvoerder nu voorbij, en daarom is de xxl-locatie niet meer nodig, zegt ze.

GGD Hollands Midden prikt op 1 plek zonder afspraak

Ook GGD Hollands Midden begint met het zetten van boosterprikken zonder afspraak. Vanaf vrijdag is dat mogelijk in Bergambacht. 'We hebben daar de mogelijkheid om ongeveer 1800 boosterprikken per dag te zetten, maar we zien voor volgende week maar enkele honderden afspraken staan', zegt Margreet Bekedam van GGD Hollands Midden. Zij is verantwoordelijk voor de coronavaccinaties. 'Deze aantallen betekenen dat we ruimte hebben om te beginnen met vrije inloop.'
Daarmee bedoelt ze dat mensen die een prik zonder afspraak willen halen, niet snel teleurgesteld worden. Op is namelijk ook op als het om de boosterprik gaat. Als er maar weinig ruimte is en veel mensen zonder afspraak een prik willen halen, kan het voorkomen dat die na een tijd wachten weggestuurd worden, omdat voor die dag alles is weggespoten.

Andere locaties nog niet

Voorlopig gaat dus alleen Bergambacht open voor de vrije inloop. Bij de andere prikplekken van de GGD moet nog wel gewoon een afspraak gemaakt worden. Reden hiervoor is dat daar nog veel afspraken staan. De verwachting is dat over ongeveer anderhalve week wel meer prikplekken boosters zonder afspraak gaan aanbieden.
Afgelopen weekend was de verwachting bij manager coronabestrijding Pieter Haasbeek van de GGD dat er deze week al meer priklocaties in Hollands Midden open konden voor booster zonder afspraak. Hij zei dat bij mediapartner Studio Alphen. Maar lukt vooralsnog niet, omdat het aantal geplande afspraken voor de andere priklocaties daarvoor toch nog te hoog is.