Taakstraf voor dodelijk ongeluk door geschaarde aanhangwagen

Ernstig ongeluk op de N206 bij Leiden
Ernstig ongeluk op de N206 bij Leiden © Regio15
LEIDEN - De 36-jarige man die ruim twee jaar geleden op de Europaweg in Leiden een dodelijk ongeval veroorzaakte heeft een taakstraf van 240 uur gekregen. De man uit het Brabantse Zeeland reed met een te zware aanhanger, waardoor deze is gaan scharen. Een 73-jarige vrouw uit Wassenaar kon de aanhangwagen niet ontwijken en overleed.
Het ongeval gebeurde op 28 september van 2019. De man had rond half vijf 's middags zijn aanhangwagen volgeladen met houten planken. Die had hij samen met zijn verloofde ingeslagen bij een bedrijf aan de de Rooseveltstraat in Leiden. Hij reed richting de A4 op weg naar huis toen de 850 kilo te zware aanhangwagen begon te slingeren. Hij gaf gas in plaats van te remmen. Hij dacht zo de aanhanger weer recht te krijgen, maar zijn auto klapte om.
De scharende aanhanger was op de andere weghelft van de Europaweg terechtgekomen. Daar was de vrouw uit Wassenaar er tegenaan gereden, ze was op slag dood. Een ander automobiliste reed ook nog tegen de aanhanger aan, zij liep langdurig letsel aan haar stuitje op.

'Gevolgen zijn verschrikkelijk geweest'

'De gevolgen zijn verschrikkelijk geweest', aldus de rechtbank in haar vonnis. De rechtbank heeft geconstateerd dat verdachte inziet dat hij fout heeft gehandeld. Ook vond de rechtbank dat hij er tijdens de zitting van twee weken geleden blijk van gaf dat de gevolgen grote indruk op hem maakten. Het OM eiste toen -behalve de nu opgelegde 240 uur werkstraf- een jaar rijontzegging waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De rechtbank koos ervoor om een groter voorwaardelijk gedeelte van de rij-ontzegging op te leggen. Dat was onder meer gelet op het tijdsverloop sinds het ongeval, en de omstandigheid dat de man het rijbewijs nodig heeft voor zijn werk. Hierdoor is de man zijn rijbewijs negen maanden voorwaardelijk kwijt, in plaats van de geëiste zes.