Leidschendam-Voorburg zegt sorry voor stiekem volgen van moskee

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg gaat diep door het stof over een geheim onderzoek naar islamitische organisaties. Volgens het college van burgemeester en wethouders had er 'met meer zorgvuldigheid gehandeld moeten worden' in de besluitvorming over het onderzoek naar polarisatie en extremisme. Het college biedt hiervoor excuses aan.
Afgelopen najaar publiceerde NRC een artikel waarin stond dat zeker tien gemeenten - waaronder Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft - onderzoek lieten doen naar moskeeën in hun stad of dorp. Ze stuurden onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties om daar gevoelige informatie op te halen zonder zichzelf kenbaar te maken. In een geheim rapport werden de bevindingen opgetekend.
De undercover onderzoeken (gedaan door bureau NTA) kwamen op forse kritiek te staan van moskeeën. Ze eisten excuses van gemeenten. De gemeente Leidschendam-Voorburg besloot vervolgens om te onderzoeken hoe dit zo heeft kunnen lopen. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en door het college aan de gemeenteraad voorgelegd.

'Extra inspanning om verhoudingen te herstellen'

In een brief aan de raad geeft het college aan dat het besluitvormingsproces zorgvuldiger had gekund. Het college betreurt dat hierdoor geen goede afweging is gemaakt en verontschuldigt zich bij het moskeebestuur dat er door het geheime onderzoek spanning op de relatie is komen te staan. 'Het college zal zich vanzelfsprekend extra inspannen om de verhoudingen te herstellen en te verbeteren.'
Daarnaast verontschuldigt het college zich bij mensen van wie de privacy is geschonden omdat er persoonsgegevens zijn verwerkt. 'Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zich aan de privacyregels houdt.'

Voor D66 zijn excuses niet genoeg

Wouter Jorissen, fractievoorzitter van D66, vindt excuses een halfbakken oplossing. 'Wat heb je aan excuses? De gemeente had zich vóóraf de vraag moeten stellen of het verwerken van de persoonsgegevens van 36 gemeenteleden wel rechtmatig was. Ze hebben dat niet gedaan en dat neem ik ze kwalijk.'
'Deze kwestie ligt gevoeliger dan het zeggen van 'sorry, zand erover en we gaan weer verder.' Er is ook nog geen antwoord op de vraag of er wel of niet iemand undercover de moskee is ingegaan', vervolgt Jorissen.
Daarnaast vindt de D66-fractievoorzitter dat mensen beschikking moeten krijgen over de informatie die over hen is verzamelt. Het liefst met een begeleidend gesprek waarin de gedupeerden een toelichting krijgen over wat er van hen op papier is gezet. 'Ik zal hiertoe oproepen in het debat wat ik hierover aanvraag', beëindigt het raadslid.