Ex-militair trapt agent in kruis: twee maanden celstraf

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
GOUDA - Een oud-militair uit Gouda is woensdag veroordeeld tot een celstraf van twee maanden - waarvan een maand voorwaardelijk omdat hij een agent in het kruis had geschopt. Dit gebeurde op 2 januari tijdens de verboden demonstratie tegen het coronabeleid in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam.
Arnoldus S. (60) kreeg tijdens een snelrechtzitting ook een taakstraf van 40 uur opgelegd. Dat is minder lang dan de 60 uur die de officier van justitie had geëist, omdat S. een klap met een wapenstok heeft gekregen waardoor hij nu zijn hand in het gips heeft. De man moet van de rechter ook een schadevergoeding van 350 euro betalen aan de politieman, die een week last had van de trap.
S. maakte deel uit van een groep veteranen die de demonstratie bijwoonden in camouflagekleding. 'We stonden daar in een linie om mensen te beschermen, zodat ze niet geslagen zouden worden. We wilden als schild fungeren voor de onschuldige en vreedzame mensen', verklaarde S. tegenover de politierechter. Hij zei dat hij zijn zelfbeheersing was verloren en sprak over een 'afwerende trap'.

Hogere straffen

De politierechter vond dat S. sowieso niet naar het Museumplein had moeten afreizen, omdat de demonstratie vooraf werd verboden door de burgemeester. 'Dit kan niet anders dan gestraft worden met forse gevangenisstraffen', aldus de rechter.
Die merkte ook op dat het Amsterdamse hof tegenwoordig hogere straffen oplegt aan verdachten die vorig jaar gewelddadig waren tijdens coronademonstraties en tegen hun veroordeling in beroep gingen.
LEES OOK: