Demonstranten mogen niet te dicht bij Haagse abortuskliniek komen

De abortuskliniek in Statenkwartier
De abortuskliniek in Statenkwartier © Google Maps
DEN HAAG - Demonstranten moeten ook in de toekomst op honderd meter afstand van een abortuskliniek in de Haagse Van Beverningkstraat blijven. Die 'bufferzone' moet ervoor zorgen dat de vrouwen die de kliniek bezoeken zich minder geïntimideerd voelen.
Dat verklaarde de Haagse burgemeester Jan van Zanen woensdag tijdens een debat in de gemeenteraad. PvdA en GroenLinks maakten daarbij nogmaals duidelijk dat ze vinden dat ze willen dat de burgemeester het veel moeilijker maakt om bij de kliniek in het Statenkwartier te demonstreren.
De partijen maken zich al jaren zorgen over de situatie daar. Volgens hen is er sprake van acties waarbij vrouwen die naar binnen gingen, werden aangesproken. Soms zouden ze ook worden lastiggevallen. 'De intimidatie door demonstranten heeft een enorme impact op vrouwen, op het welzijn van vrouwen en kan zelfs ronduit traumatiserend zijn', aldus PvdA-raadslid Janneke Holman. 'Kiezen voor abortus is een recht. En wanneer je voor een abortus kiest, moet je op een veilige manier bij de abortuskliniek kunnen komen zonder lastig gevallen te worden door anti-abortus activisten.'

Ook buurtbewoners hebben last van demonstranten

Daarnaast zouden ook vrouwen die in de straat wonen last hebben van de demonstranten. 'Mijn vriendin is al meerdere keren door hen aangesproken en als vrouwen uit hun auto stappen op de Willem de Zwijgerlaan dan gaan ze om de auto heen staan met hun borden', citeerde Holman een van de bewoners.
Voorheen stonden de demonstranten aan de overkant van de straat voor de kliniek. Vanwege de coronamaatregelen zijn ze nu verhuisd naar de Willem de Zwijgerlaan, omdat anderhalve meter afstand houden in de Van Beverningkstraat niet mogelijk is. Van Zanen zei woensdag in het debat dat de nieuwe situatie wat hem betreft blijvend is.

'Heel strakke maatregelen'

Daarmee hielden zijn toezeggingen ook op. Holman en GroenLinks-fractieleider Mariëlle Vavier hadden hem gevraagd 'heel strakke maatregelen' te nemen. Maar dat is heel lastig, aldus de burgemeester. 'Ik ben het helemaal met u eens dat je vrouwen in een kwetsbare positie niet moet hinderen. Maar ik ben ook hoeder van het recht op demonstratie.'
Dat betekent dat hij demonstraties zoveel mogelijk moet faciliteren. Alleen 'ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden' kan de burgemeester een demonstratie verbieden. 'Daar moet ik het mee doen.'

Geen klachten

Er speelt ook mee dat er bij de burgemeester zelf de afgelopen tijd geen enkele klacht werd ingediend. Van Zanen liet daarom doorschemeren dat als dit wel gaat gebeuren, hij meer mogelijkheden heeft om steviger in te grijpen bij de kliniek. Vooralsnog moeten de actievoerders echter zicht kunnen blijven houden 'op datgene waartegen de betoging zich richt'.
Raadslid Holman is blij met 'de goede eerste stap', zegt ze in een reactie. 'Dat ze nu op een grotere afstand staan, is al een wereld van verschil.' Wel gaat Holman aan buurtbewoners en vrouwen die naar de kliniek gaan om klachten aan de burgemeester door te geven, zodat wellicht in de toekomst nog steviger maatregelen mogelijk worden.