'Geweld tegen transmensen moet stoppen', Kamervragen na hotelmoord Wassenaar

Briza Garces Florez
Briza Garces Florez © Facebook
WASSENAAR - 'Heel verdrietig dat er een transpersoon is vermoord in Nederland. Dit gebeurt dus niet alleen in verre intolerante landen, maar ook bij ons', zegt Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken van D66 naar aanleiding van de moord op de 40-jarige Briza Garces Florez. Het lichaam van de transsekswerker werd op 2 januari gevonden in een kamer van het Van der Valkhotel in Wassenaar. D66 stelt samen met BIJ1 Kamervragen over geweld tegen transpersonen. 'Geweld tegen transmensen moet stoppen.'
Hotelpersoneel vond Briza, die oorspronkelijk uit Colombia komt, vorige week maandag rond het middaguur in een kamer van het hotel aan de Zijdeweg. De politie arresteerde dezelfde avond rond 23.00 uur op Schiphol een 32-jarige man uit Den Haag. Hij is volgens de politie de partner van Briza en wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood.
Een hotelgast vertelde eerder dat hij getuige was van een ruzie tussen Briza en haar partner op de parkeerplaats. Vanuit zijn kamer zag hij hoe het stel op nieuwjaarsdag buiten ruzie kreeg. 'De man was een grote gozer en de vrouw was wat kleiner. Ik zag dat ze achter elkaar aan zaten en hij haar een klap gaf. Het was bizar.'

Cijfers over geweld

Kamerleden Lisa van Ginneken, Jeanet van der Laan en Sylvana Simons willen van de nieuwe ministers Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten of er cijfers bekend zijn over het aantal moorden, zelfmoorden en geweldsincidenten tegen transgenders in Nederland. Als die er niet zijn, willen de Kamerleden dat de ministers samen met de transgemeenschap 'zoeken naar wegen om een registratiesysteem op te zetten'.
Daarnaast vragen de Kamerleden welke overheidsinitiatieven er zijn om geweld tegen transpersonen terug te dringen en de aangiftebereidheid onder die groep te verhogen. Ook willen ze van de ministers weten wat er wordt gedaan om zelfmoord onder transgenders te voorkomen.