Coronavirus: Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

De nieuwe minister Ernst Kuipers
De nieuwe minister Ernst Kuipers © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van donderdag 13 januari.

Yesilgöz gaat belang naleving benadrukken na kritiek op uitspraak

Justitieminister Dilan Yesilgöz gaat donderdagavond tijdens het Veiligheidsberaad 'het belang van de naleving, controle en handhaving' van de coronaregels benadrukken, nadat ze kritiek had gekregen op eerdere uitspraken. Woensdag zei ze dat naleving 'meer is wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen'. Ook was het naleven van de regels volgens de bewindsvrouw 'aan de mensen zelf'. Meerdere winkeliers dreigden de afgelopen dagen hun deuren te openen, ondanks de geldende lockdown.
Meerdere Kamerleden wilden opheldering van de minister over haar uitspraken. Onder meer D66-Kamerlid Hanneke van der Werf riep de minister op te handhaven. 'Het gaat niet om een vrijblijvend advies, maar om de wet.' Yesilgöz antwoordde in een brief aan de Kamer wel degelijk het belang van naleving te hebben benadrukt en dat handhaving 'uiteraard' mogelijk is. Verder deelde ze het voornemen om hierover te spreken met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad en ook daar het belang nog eens te benadrukken.
Woensdag zei Yesilgöz niet te willen ingaan op 'als-dan-scenario's', bijvoorbeeld als het gaat om het al dan niet verlengen van de lockdown. Donderdag meldden bronnen dat het kabinet enkele coronaregels gaat versoepelen, ook voor de detailhandel. Zo is het aannemelijk dat klanten op afspraak naar een winkel kunnen. Ook kunnen mensen met contactberoepen, zoals kappers, hun werk weer doen. Het kabinet neemt vrijdag een besluit over de versoepelingen. Die worden vrijdagavond toegelicht op een persconferentie met premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Helft van volwassenen heeft extra prik gehad

Iets meer dan 7 miljoen volwassenen hebben een boosterprik of aanvullende prik tegen het coronavirus gekregen. Dat komt neer op 49,6 procent van de bevolking, meldt de overheid op het coronadashboard. De cijfers lopen tot en met woensdag. Het betekent dat er in de eerste drie dagen van deze week bijna 620.000 extra prikken zijn gezet. In een week tijd steeg het aantal prikken met ongeveer 1,6 miljoen.
Dat is iets lager dan het priktempo over de hele vorige kalenderweek. Toen werden in zeven dagen tijd 1,86 miljoen oppepprikken toegediend. Nog nooit waren er in een week zo veel mensen geboosterd. Voor de komende weken hebben iets meer dan 600.000 mensen een boosterafspraak staan. Dat aantal kan veranderen, doordat steeds meer regio's overstappen op vrije inloop.
Een boosterprik wordt gezet
Een boosterprik wordt gezet © ANP
De GGD's hebben nu in totaal bijna 6,3 miljoen boosterprikken gezet. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels zijn alle volwassenen uitgenodigd.
Daarnaast hebben naar schatting 814.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.
Ook hebben bijna 132.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd. De overheid wil dat elke volwassene die ervoor in aanmerking komt voor eind januari de kans heeft gehad om een boosterprik te krijgen.

Gemeenten: 'Kabinet, kijk niet alleen naar gezondheidszorg maar naar hele samenleving'

Alle gemeenten in Nederland roepen de regering op om 'met een bredere blik' te kijken naar coronamaatregelen. Dat is donderdag gebleken tijdens een congres van Vereniging Nederlandse Gemeenten. Een tijdens de conferentie ingediende motie van de gemeente Breda, die de regering hiertoe oproept, is unaniem aangenomen door alle aanwezige burgemeesters en wethouders. Eerder op de dag lekte het nieuws uit dat de regering lockdown-versoepelingen wil doorvoeren. Vrijdagavond geeft het kabinet daar een persconferentie over.

Meer dan 33.000 nieuwe besmettingen, een na hoogste aantal ooit

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het RIVM 33.436 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit, achter het record van bijna 35.000 nieuwe gevallen vorige week vrijdag. Dat cijfer kan in werkelijkheid nog hoger liggen, omdat door een storing namelijk niet alle bevestigde besmettingen goed zijn binnengekomen.
De afgelopen zeven dagen werden bij het RIVM 217.818 positieve besmettingen gemeld. Dat komt neer op een zevendaags gemiddelde van 31.117 gevallen per dag. Het is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis dat het gemiddelde boven de 30.000 uitkomt. Het is de zestiende dag op rij dat het gemiddelde stijgt.
Tegenover het hoge aantal nieuwe besmettingen staat een relatief laag sterftecijfer. De afgelopen dag werden bij het RIVM 13 overlijdens gemeld. De afgelopen zeven dagen waren dat er 86, wat neerkomt op zo'n 12 sterfgevallen per dag. Dat is ongeveer het niveau van eind oktober, toen de huidige golf begon.

Aantal patiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag opnieuw afgenomen. In totaal liggen er nog 1360 mensen met COVID19 in het ziekenhuis. Dat zijn er 72 minder dan woensdag, en het laagste aantal in ruim twee maanden. Dat alles blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Ook op de ic's en de verpleegafdelingen daalt de bezetting. Op donderdag liggen er 358 patiënten op de ic, 17 minder dan een dag eerder. Een maand geleden waren dat er nog 630. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten af met 55 tot 1002. Het aantal patiënten is daar meer dan gehalveerd: een maand geleden ging het nog om 2118 personen.
De afgelopen 24 uur zijn er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's en 100 nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen.

Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben artsen die eerder al zijn aangesproken op het verspreiden van desinformatie zich 'terughoudender' opgesteld sinds hun berisping. In augustus liet de IGJ weten tot dan toe zo'n vijftig brieven te hebben verstuurd naar artsen die 'evident onjuiste informatie' gaven over het coronavirus of vaccinaties aan hun patiënten. In tien gevallen moest de inspectie de arts waarschuwen dat hij of zij een gang naar de tuchtrechter riskeerde als zij door zouden gaan met het verspreiden van onjuiste informatie.
'Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties', zei de inspectie in augustus. 'De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.'
Eén arts kreeg zelfs een boete van 3000 euro voor het voorschrijven van het middel ivermectine, dat onder meer wordt gebruikt bij het behandelen van schurft. Gezondheidsdiensten raden af om het middel te gebruiken als coronamedicijn. In sommige gevallen doet de IGJ onderzoek naar zorgverleners voor het voorschrijven van het middel.
De IGJ zou signalen binnenkrijgen dat de betreffende artsen zich na hun berisping gedeisd hebben gehouden. Als er opnieuw meldingen over de artsen binnenkomen, ziet de IGJ dat als reden om 'verdere actie' te ondernemen.

Persconferentie krijgt andere opzet

Kersverse zorgminister Ernst Kuipers gaat morgen de persconferentie geven met behulp een van scherm. Het nieuwe kabinet heeft gekozen voor een andere opzet van de coronapersconferentie.
Het is de bedoeling dat minister Kuipers morgen afbeeldingen zal tonen op een scherm. Hij wil op die manier dingen verduidelijken. De doventolk gaat vanuit een aparte ruimte werken en wordt kleiner in beeld gebracht, zoals in veel landen al gebeurt.
Het is de eerste persconferentie over corona van het nieuwe kabinet en dus ook de eerste van Kuipers. De persconferentie begint om 19.00 uur en wordt door de NOS via de gebruikelijke kanalen uitgezonden.

Bijna heel Europa donkerrood op coronakaart

Op de nieuwe coronakaart van het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, kleurt vrijwel heel Europa donkerrood. Dat is het hoogst mogelijk waarschuwingsniveau. Ook Nederland valt voor negende week op rij binnen dat waarschuwingsniveau. Alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije zitten een waarschuwingsniveau lager: rood. De coronakaart van het ECDC wordt iedere week opnieuw vastgesteld.

Uitgelekte versoepelingen: onderwijs open, sporten mag weer

Volgens Haagse bronnen ziet het Outbreak Management Team (OMT) mogelijkheden om versoepelingen door te voeren, dat melden onder meer de NOS, de Telegraaf en het Parool. Zo mogen de universiteiten, hogescholen en mbo's weer fysiek open, en mogen ook de sportscholen, de detailhandel en de kappers weer open. Voor de horeca en de cultuursector ligt er nog weinig moois in het verschiet. Zij moeten voorlopig dichtblijven.
Op vrijdag worden de versoepelingen bekend gemaakt tijdens de persconferentie van het kabinet. De versoepelingen gaan dan vanaf zaterdag in, de dag waarop de lockdown moet eindigen. Op het moment vergaderen de ministers nog over het advies van het OMT.

Animo boosterprik hoog, behalve in Bergambacht

Op maandag opende de GGD Hollands Midden haar zevende priklocatie in Leiderdorp. De animo voor de boosterprik is op de meeste locaties van de GGD nog altijd onverminderd hoog, alleen in Bergambacht loopt het aantal afspraken terug. Daarom is het daar vanaf vrijdag mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen.
Hoofd vaccinatie op de GGD-locatie in Leiderdorp Sjoerd Albert is nog altijd tevreden over het aantal gezette prikken en komende afspraken. 'Wij zijn ontzettend blij met de locatie en de gemeente die ons zo goed geholpen heeft. Wij willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen een booster geven.'
Dat de animo in Bergambacht afneemt, verbaast Albert niet. 'Vorig jaar hebben we dat ook gezien. Die teruglopende trend zien we in de rest van de regio nog niet. We houden heel strak in de gaten of er andere locaties zijn waar het aantal afspraken afneemt. Als dat gebeurt overwegen we vrije inloop op die locaties.'
Albert heeft een heldere boodschap voor mensen die alles zo snel mogelijk weer open willen hebben. 'Kom in godsnaam zo snel mogelijk die booster halen, zodat we weer normaal open kunnen gaan. Wij staan zeven dagen per week paraat. Dan kunnen de winkels ook weer heel snel normaal open.'

Politie zal korte tijd hun werk neerleggen voor de persconferentie vrijdag

De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. Tijdens deze bijeenkomst, voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie, worden de agenten maximaal een uur bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, waarin de bonden een 'harde toezegging op een aantal thema's' hebben geëist.

Nieuwe kabinet bijeen over maatregelen

De meest betrokken ministers van het nieuwe kabinet overleggen donderdag in het Catshuis over de coronamaatregelen. Gisteren heeft het Outbreak Management Team daarover een advies gegeven, maar anders dan gebruikelijk is het dit keer niet uitgelekt naar de media, meldt de NOS.
Vrijdag geeft het nieuwe kabinet zijn eerste persconferentie over de coronamaatregelen. Er is grote druk om de maatregelen te versoepelen. Het hoge aantal besmettingen vormt een argument tegen versoepeling, maar het nog altijd relatief lage aantal ziekenhuisopnames lijkt daar juist vóór te pleiten, evenals het feit dat onze buurlanden niet in lockdown zijn. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, gaf deze week bij zijn eerste openbare optreden als minister aan dat hij oog wil hebben voor de bredere maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen.
Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid komt aan op het Binnenhof voor  een overleg over de coronamaatregelen.
Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid komt aan op het Binnenhof voor een overleg over de coronamaatregelen. © ANP

Uitzonderingspas coronaregels onwenselijk, niet strafbaar

Er komt geen onderzoek naar de website Pasjes voor Vrijheid. Daar worden pasjes verkocht aan mensen die bijvoorbeeld willen laten zien dat ze om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen op plekken waar dat verplicht is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tegen NU.nl dat het aanbieden van de pasjes onwenselijk is, maar niet verboden. De kaartjes zouden bedoeld zijn om het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken.

Overal schieten coronacijfers omhoog, Nederland weer donkerrood

Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronagevallen razendsnel, en dat is donderdag ook te zien op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft.

Burgemeesters buigen zich over lockdown

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen donderdagavond digitaal welke coronamaatregelen het kabinet vrijdag wil aankondigen. Ze zullen zich naar alle waarschijnlijkheid vooral buigen over een eventuele verlenging van de strenge lockdown. Een aantal gemeentebesturen heeft het deze week voor de ondernemers opgenomen en gepleit voor in elk geval gedeeltelijke heropening van de winkels, horeca en cultuursector.
Lockdown in de winkelstraten van Den Haag. Winkels gebruiken Call en Collect om toch nog iets te verdienen.
Lockdown in de winkelstraten van Den Haag. Winkels gebruiken Call en Collect om toch nog iets te verdienen. © ANP

Minister Wopke Hoekstra test positief op corona en blijft in quarantaine

De kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, is besmet met het coronavirus. Woensdagavond laat liet hij op Twitter weten dat hij 'helaas een positieve testuitslag heeft ontvangen'. Hij blijft voorlopig in quarantaine, waar hij al in zat na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag. Hoekstra werkt de komende dagen vanuit huis. 'Gelukkig heb ik geen klachten', meldt hij.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.