Coronavirus: ADO wil vanaf 28 januari weer publiek in de stadions

Cars Jeans Stadion
Cars Jeans Stadion © Soccrates Images
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 14 januari.

ADO wil vanaf 28 januari weer publiek in de stadions

De betaald voetbalclubs willen vanaf 28 januari weer met publiek gaan spelen. Dat hebben de clubs na de persconferentie van vrijdagavond in een statement laten weten. ADO Den Haag steunt deze oproep. 'Keer op keer heeft het betaald voetbal aangetoond op een verantwoorde manier wedstrijden met publiek te kunnen organiseren: geen besmettingen, en goede en gedegen controles. Daar wordt in Den Haag weinig tot niets mee gedaan', zo schrijven de clubs.
Volgens de clubs hebben ze vorig seizoen een verlies van meer dan 100 miljoen euro geleden. 'Dit tast de kwaliteit van ons voetbal aan. De concurrentie met het buitenland is al heel groot. In de rest van Europa zijn de stadions wel of gedeeltelijk open. Terwijl wij te maken hebben met dezelfde omikron-variant. Dat maakt de concurrentiepositie nagenoeg ondoenlijk.'

Burgemeesters Hollands Midden blijven maatregelen handhaven

De burgemeesters in de Veiligheidsregio Hollands Midden gaan ook zaterdag de coronamaatregelen handhaven. Diverse ondernemers in de horeca en de theaterwereld hebben aangekondigd uit protest zaterdag open te willen gaan. De burgemeesters gaan dit niet toestaan, laten de achttien burgemeesters gezamenlijk weten. 'Wij blijven de regels die vanaf zaterdag gelden dan ook handhaven. Het openen van bedrijven wanneer dat niet is toegestaan wordt in de Veiligheidsregio Hollands Midden niet gedoogd. Dat geldt ook voor acties zoals die op een aantal plekken in Nederland zijn aangekondigd.'
De burgemeesters geven aan begrip te hebben voor het sentiment van de ondernemers. 'De klappen in deze sectoren zijn bijzonder hard en het water staat ondernemers vaak tot aan de lippen. Daar zijn wij ons als burgemeesters zeer goed van bewust. Zeker ook omdat de landelijke steunpakketten voor deze ondernemers nog steeds onvoldoende zijn. Tegelijkertijd zijn wij verantwoordelijk voor het handhaven van de door de Rijksoverheid vastgestelde maatregelen.'
De burgemeesters roepen inwoners en ondernemers in de regio dan ook op om zich aan de maatregelen te blijven houden: 'Laten we er samen alles aan doen de besmettingen weer omlaag te brengen, zodat we na het volgende weegmoment op dinsdag 25 januari de volgende stappen in de goede richting kunnen zetten.'

Geen quarantaine nodig na booster of herstel van corona

Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in.
De regels gaan ook gelden voor mensen met een cruciaal beroep, al moeten die zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Zij moeten bij contact met een coronapatiënt dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

Microbioloog: horeca kan voorzichtig open met avondlockdown

De horeca in Nederland kan gewoon open als cafés en restaurants elke dag om 17.00 uur de deuren sluiten. Het is dan wel belangrijk dat het kabinet de andere coronamaatregelen voorzichtig versoepelt en dat mensen veel testen en zich extra beschermen met mondkapjes, zegt Bert Mulder, arts-microbioloog van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.
Met zulke versoepelingen gaat het volgens Mulder vooral om de 'optelsom van contacten tussen mensen'. Een avondlockdown van de horeca kan helpen die contacten in toom te houden. Hij begrijpt met de huidige ziekenhuiscijfers het advies van het Outbreak Management Team (OMT), maar hoopt ook dat er veel meer aandacht komt voor mondmaskers en testen. Volgens de uitgelekte kabinetsplannen blijft de horeca voorlopig nog dicht, maar in reactie openen sommige kroegen en restaurants toch hun deuren.

FNV begrijpt dat horecazaken weer open willen

Medewerkers in de horeca willen graag weer aan het werk en dit kan volgens vakbond FNV ook veilig. Daarom zal de bond horecazaken er niet op aanspreken als ze besluiten hun deuren weer te openen, ongeacht wat het kabinet vrijdagavond gaat aankondigen in de coronapersconferentie.
Zowel onder ondernemers als medewerkers is er 'veel onbegrip', zegt vakbondsbestuurder Edwin Vlek die bij FNV gaat over de horeca. Hij heeft het gevoel dat de sector 'gesloopt' wordt door het kabinet. Daarom snapt hij heel goed dat veel ondernemers nu zeggen dat ze zaterdag hoe dan ook weer opengaan.
De horeca is sinds vorige maand gesloten
De horeca is sinds vorige maand gesloten © ANP
Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond verwacht dat boa's zaterdag terughoudend zullen optreden als horeca en cultuurinstellingen tegen de coronaregels in hun deuren openen. Vanwege de onrust en onvrede bij de ondernemers blijft het zaterdag bij informeren en waarschuwen, denkt Kuin.
Als ondernemers echter aangeven maling te hebben aan de regels en zeggen ook na zaterdag open te blijven of provocatief zijn, 'dan kan het niet anders dan dat er wordt opgetreden', verwacht de voorzitter. 'Dan volgen er sancties.'

Niet-essentiële winkels toch open zonder afspraak

Niet-essentiële winkels mogen toch tot 17.00 uur open zonder afspraak, melden Haagse bronnen. Er komt wel een beperking van het aantal mensen dat naar binnen mag en er gelden hygiëneregels en een mondkapjesplicht.
Het nieuws is bij de ondernemers met gejuich ontvangen, zo vertelt Corne van Waay, eigenaar van Van Waay Interieurs in Benthuizen en lid van de ledenraad van brancheorganisatie INretail. 'Ik ben echt superblij. Het winkelen op afspraak is voor veel mensen toch een drempel, waardoor we hier niet heel blij mee waren. Het nieuws kwam voor ons totaal onverwacht, maar we gaan er voor zorgen dat we zaterdag veilig open kunnen. Ik ben dan ook heel blij, al vind ik het wel spijtig voor de horecaondernemers.'
De ondernemers in de horeca moeten nog wat langer geduld hebben, maar krijgen volgens ingewijden wel 'perspectief op de korte termijn'. Het kabinet wil over tien dagen de situatie opnieuw beoordelen. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij onder voorwaarden de deuren weer openen.

Voor het eerst meer dan 35.000 besmettingen

Het aantal positieve coronatests heeft een nieuw record bereikt. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 35.521 nieuwe gevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis komt het aantal boven de 35.000 uit. Vorige week vrijdag waren er bijna 35.000 bevestigde besmettingen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 218.442 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 31.206 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de zeventiende dag op rij en staat op het hoogste niveau ooit.

Geef kassamedewerkers als eerste een vaccin

Onder meer kassamedewerkers en leraren zouden voorrang moeten krijgen bij vaccinatiecampagnes, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Prioriteit voor mensen die voor hun werk veel persoonlijk contact hebben, maakt een vaccinatiecampagne effectiever. Dat stellen de onderzoekers in een studie die vrijdag verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.
De wetenschappers gebruikten computersimulaties om te analyseren hoe ziektes zich verspreiden in sociale netwerken. Daarvoor gebruikten ze arbeidsmarktcijfers en gegevens over het aantal contacten dat elke beroepsgroep op een gemiddelde werkdag heeft. Ze richtten zich in hun onderzoek op beroepsgroepen, omdat de hoeveelheid contacten die mensen privé hebben heel moeilijk te meten is.
De effectiviteit van vaccineren is het hoogst wanneer mensen met contactberoepen als eerste ingeënt worden, stellen de onderzoekers. Socioloog Hendrik Nunner: 'Om dezelfde daling in overdrachten te krijgen, is de aanpak met prioritering twee keer effectiever.'
© ANP

Minder dan duizend patiënten op verpleegafdelingen

Voor het eerst sinds 1 november vorig jaar liggen er minder dan duizend coronapatiënten op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. In totaal houden vrijdag nog 954 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat is een daling van 48 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 334 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan donderdag, toen nog 358 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.

Geen drukte bij priklocatie Bergambacht

Het loopt nog geen storm bij de priklocatie van de GGD in Bergambacht. Vanaf vandaag is het daar als enige locatie in de regio Hollands Midden mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen. Een tweetal 18-jarigen maakte gebruik van hun vrije dag om de prik te laten zetten. 'Het kwam goed uit. We hebben ook nergens last van. We moesten alleen even wat formulieren invullen en we waren klaar.'

Carl Verheijen positief getest

Carl Verheijen, chef de mission van de Nederlandse sporters tijdens de komende Winterspelen in Beijing, is besmet geraakt met corona. De van oorsprong Haagse oud-schaatser zit momenteel in isolatie op Papendal. 'De komende dagen blijf ik op een afgezonderde plek werken en wonen. Gelukkig heb ik slechts milde klachten', zegt Verheijen.
Het is nog de vraag of de besmetting gevolgen heeft voor Verheijen's aanwezigheid op de Olympische Spelen, die op 4 februari van start gaan. Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF: 'Wij wens Carl een spoedig herstel zodat hij zijn TeamNL in Beijing als chef de mission aan kan voeren.'

Burgemeesters in Hollands Midden zien erop toe dat maatregelen worden nageleefd

De burgemeesters uit de veiligheidsregio Hollands Midden hebben met elkaar afgesproken om erop toe te zien dat het pakket maatregelen dat het kabinet tijdens de persconferentie aankondigt, wordt nageleefd in de komende dagen. 'Ik ga ervan uit en ik hoop dat we met elkaar goede afspraken kunnen maken. Ik heb alle begrip voor acties en manifestaties, maar niet voor illegale situaties', zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda vrijdagochtend in Goedemorgen Nederland van Omroep WNL.
Donderdagavond kwamen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bijeen om te bespreken hoe de aankomende versoepelingen van de maatregelen gehandhaafd moeten en zullen worden. 'We hebben begrip voor het gevoel van onvrede, maar we leven wel in een rechtstaat', zei Verhoeve. Vanuit Gouda zou ook hij signalen hebben ontvangen van ondernemers die hoe dan ook open willen gaan. Verhoeve heeft toegezegd daarop te zullen handhaven. 'Handhaven is ook waarschuwen en aanspreken. Ik snap de pijn, maar laten we rustig blijven met elkaar.'
Donderdag stuurden meerdere gemeenten, waaronder ook de gemeente Gouda, samen met ondernemers brandbrieven naar de regering met daarin de oproep om zo veel mogelijk perspectief te bieden aan ondernemers.
Pieter Verhoeve
Pieter Verhoeve © Gemeente Gouda

Eerste persconferentie nieuw kabinet

Vanavond vind de eerste persconferentie van het nieuwe kabinet plaats. Premier Mark Rutte en nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers gaan het hebben over de afschaling van de coronamaatregelen. Gisteren lekte al uit dat het kabinet vanaf zaterdag versoepelingen wil invoeren voor de detailhandel, sportscholen en contactberoepen zoals kappers. Ook mogen de universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les gaan geven.
Minister Kuipers gaat de persconferentie anders aanpakken dan zijn voorganger Hugo de Jonge. Kuipers gaat gebruik maken van een scherm om afbeeldingen te tonen die dingen moeten verduidelijken. De doventolk werkt tijdens de persconferentie in een andere ruimte, en wordt kleiner in beeld gebracht.