Coronavirus: Cultuursector bereidt kort geding tegen staat voor

Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van het weekend van 15 en 16 januari.

Cultuursector bereidt kort geding tegen staat voor

De cultuursector is bezig met het voorbereiden van een kort geding of een procedure tegen de Staat. Het gaat daarin om het feit dat winkels wel weer open mogen, maar musea niet. Dat bevestigt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector, na berichtgeving van het FD.
'Er wordt inderdaad onderzocht of dit mogelijk en kansrijk is', zegt Zoet desgevraagd. Bij de Taskforce culturele en creatieve sector zijn in totaal 111 culturele organisaties aangesloten.
Vrijdagavond kondigden premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers aan dat winkels hun deuren weer mogen openen, maar culturele instellingen zoals theaters en musea voorlopig nog niet. Dat is volgens Zoet niet langer uit te leggen. 'Er zijn 85.000 winkels en 450 musea. Waarom mogen die laatsten niet als doorstroomlocatie open zijn?', aldus Zoet.

Minder coronapatiënten in ziekenhuis, dagrecord besmettingen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen dan de dag ervoor, staat zondag in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 906 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 8 meer dan de 898 van een dag eerder. Op de verpleegafdelingen werden 90 nieuwe patiënten die Covid-19 onder de leden hebben opgenomen. Op de ic’s nam de bezetting met 10 af naar 311 coronapatiënten. Daar waren 15 nieuwe opnames.
Met 36.308 nieuwe coronabesmettingen noteert het RIVM het hoogst geregistreerde aantal positieve tests in één etmaal.

Protesacties horeca 'zeker niet de laatste'

De protestacties in de horeca van zaterdag zijn zeker niet de laatste. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen het televisieprogramma Nieuwsuur. 'Er zullen in de komende dagen zeker meer acties volgen.'
De directeur noemde het in de actualiteitenrubriek hartverwarmend te zien hoe de opening van de horeca door veel burgemeesters en het publiek wordt omarmd. 'Dat laat ook zien dat het kan, zo hoort het straatbeeld er ook uit te zien.' Als het volgens hem 'zo levensgevaarlijk' was om cafés en restaurants te openen dan zouden burgemeesters het ook niet toestaan.
Volgens Beljaarts is het nu aan het kabinet om 'niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen.'
Onder meer in Boskoop zijn horecagelegenheden zaterdag opengegaan:
Volle bak voor horeca bij protestactie: 'Hier was ik echt aan toe'

Jochem Myjer doet mee aan protestactie cabaretiers

Steeds meer cabaretiers geven aan mee te willen doen aan de protestactie Kapsalon Theater. Zo doet de Leidse Jochem Myjer mee aan de actie aankomende woensdag. Ook Claudia de Breij, Dolf Jansen en Theo Maassen zijn erbij. Roué Verveer en Rayen Panday hebben zich ook aangemeld voor de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. De twee zijn samen met Jansen woensdag in het Zaantheater in Zaandam te zien.
Niet alleen artiesten, ook verschillende theaters in Nederland laten van zich horen. Zo worden woensdag naast Zaandam, theaters in Delft, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Apeldoorn en Emmen omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Bezoekers, die niet hoeven te betalen voor een kaartje, kunnen een behandeling krijgen terwijl een van de artiesten optreedt. De actie werd opgezet omdat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel. In welk theater Jochem Myjer te zien is, is nog onduidelijk.

Ook in Den Haag is enkel terras open

Op enkele plekken in onze regio zijn terrassen geopend als protest tegen het coronabeleid. Vanaf zaterdag mogen winkels weer tot 17.00 uur geopend zijn, maar horeca moet voorlopig gesloten blijven. Zo zitten bij Van Kinsbergen aan het Prins Hendrikplein in Den Haag al de hele middag mensen op het terras. Eerder op de dag nam Omroep West een kijkje in Boskoop waar een restaurant de deuren opende.

Gemeente Gouda staat eenmalige opening horeca toe

De gemeente Gouda heeft eenmalig toestemming gegeven voor de protestactie van de horeca. 'Actievoerende horecazaken mogen op zaterdagmiddag 15 januari eenmalig open tussen 14.00 uur en 17.00 uur om hun gevoelens van ongenoegen over de aanhoudende coronabeperkingen vanuit het kabinet te uiten. De openstelling mag alleen onder voorwaarde van de met Koninklijke Horeca Gouda gemaakte afspraken en met inachtneming van de coronamaatregelen.'

Minder dan 900 coronapatiënten op de verpleegafdelingen

Voor het eerst sinds oktober vorig jaar is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot onder de 900. In totaal houden zaterdag nog 898 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat is een daling van 56 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 321 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan vrijdag, toen nog 334 coronapatiënten werden verzorgd op een ic. In totaal liggen nog 1219 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 69 minder dan het etmaal ervoor.

Haagse cafébaas: middagje open brengt geen verandering

Muziekcafé De Paraplu, gevestigd tussen de ministeries en vlakbij het oude pand van de Tweede Kamer aan de Haage Bagijnestraat, gaat zaterdag bewust níet open, laat eigenaar Dion Kemeling weten. 'Wij snakken naar verlichting, maar één middagje gasten ontvangen gaat daar geen verandering in brengen.'
De toezegging van de overheid dat de horeca 'mogelijk' later deze maand weer open kan, mits de besmetting- en ziekenhuiscijfers niet te hard oplopen, noemt hij 'een farce'. 'Wij zijn dus afhankelijk van winkeliers en het gedrag van mensen die wekenlang in lockdown hebben gezeten. Voel je 'm aankomen?'
Hij hoopt vooral op enige mate van stabiliteit in de toekomst. "We kijken zo uit naar een volle tent. Spatschermen, codes, desnoods bedienen we in een ruimtepak, het maakt niet uit.' Ook premier Rutte zal 'uiteraard' wederom met open armen worden ontvangen bij De Paraplu. 'Dan proosten we op het einde van deze ellende.'

Burgemeesters regio Haaglanden willen perspectief op lange termijn

De burgemeesters in de regio Haaglanden hebben in een brief aan minister-president Mark Rutte gevraagd om met sectoren te werken aan perspectief voor de lange termijn. 'Wij dringen erop aan dat dit zwaarwegend wordt meegenomen in toekomstige besluitvorming.'
Volgens de burgemeesters is het steeds merkbaarder welke harde gevolgen de coronamaatregelen hebben voor de sectoren die nog niet open kunnen en waarvoor de steunregelingen veelal volstrekt ontoereikend zijn. 'De negen burgemeesters in de regio Haaglanden maken zich hier grote zorgen over en vragen bij het nieuwe wegingsmoment te bekijken hoe ook deze sectoren veilig open kunnen. Wij vinden het van belang dat hier op korte termijn helderheid over komt.'
De brief is ondertekend door de burgemeesters van Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

Boskoopse horeca opent de deuren

Een viertal Boskoopse horecaondernemers opent zaterdag een paar uur de deuren voor gasten. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen gasten koffie of thee komen drinken, uit protest tegen de coronamaatregelen. 'In ons vak worden we een beetje als een stelletje kleine kleuters behandeld, en dat zijn we zat. Tenminste, ik wel', zegt Fred Noorlander van Grandcafé De Hoek tegen Studio Alphen, mediapartner van Omroep West.
'We hebben alle begrip voor maatregelen die nodig zijn en we snappen ook wel dat er iets moet gebeuren. Maar dat neemt niet weg dat je daar mentaal iedere keer weer een klap van krijgt', zegt Edwin Dufais van Grandcafé Roos Eten & Drinken. Ook zij openen zaterdagochtend twee uur lang de deuren van het restaurant.

'Ongelofelijk klote en oneerlijk', cultuursector blijft nog dicht

'Ongelofelijk klote', 'niet uit te leggen' en 'oneerlijk'. De reacties van de directeuren en zakelijk leiders van culturele instellingen op het besluit van het kabinet om de sector nog dicht te houden liegen er niet om. De beslissing wordt tien dagen vooruit geschoven. De directeuren voelen zich gepasseerd en zien door de sluiting de band met hun publiek verslechteren.' Elke keer krijg je te horen dat je niet essentieel bent. Dat is en blijft een moeilijke boodschap'.
Het kabinet maakte vrijdag bekend dat bioscopen, musea en theaters nog minstens tien dagen hun deuren gesloten moeten houden. Winkels, sportscholen en kappers mogen wel weer open. De cultuursector is daar niet blij mee, omdat in de sector al veel op afspraak wordt gewerkt en afstand kan worden gehouden. Wel mogen theaters en andere culturele instellingen weer amateurgroepen en studenten ontvangen.

Kinderen van 5 tot en met 11 vanaf volgende week gevaccineerd

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf volgende week een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Daarvoor zijn dertig GGD-vaccinatiestraten speciaal ingericht, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Kamer.
Vanaf 18 januari vallen de eerste uitnodigingen voor vaccinatie van deze kinderen bij de ouders in de bus. Het gaat om zo'n 1,2 miljoen kinderen. De kinderen worden voorlopig alleen nog gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer.
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit medische risicogroepen worden al sinds vorige maand gevaccineerd tegen corona. Het gaat om 1350 kinderen. Er staan nog eens 1450 afspraken ingepland, aldus de bewindsman.

Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg

Ziekenhuizen gaan weer aan de slag om uitgestelde zorg in te halen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid trekt de zogenoemde fase 2d in. Dat is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er een tekort aan ic-bedden. Fase 2d werd op 26 november afgekondigd omdat de ic's vol stroomden met Covid-patiënten. Alle handen waren daar nodig. Fase 2d betekende dat alle ziekenhuizen hun planbare zorg en kritieke planbare operaties - indien mogelijk - uitstelden.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het ministerie gevraagd fase 2d in te trekken. Het is daardoor weer mogelijk 'om te werken aan het leveren van de uitgestelde zorg. De aandacht gaat hierbij in eerste instantie uit naar de ic-afhankelijke kritiek planbare zorg', aldus de minister. De stap is mogelijk omdat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog steeds aan het afnemen is ondanks recordhoogtes aan besmettingen. Mocht de situatie toch weer uit de hand lopen, dan is de afspraak dat binnen drie dagen kan worden opgeschaald naar 1200 ic-bedden.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.