Coronavirus: Alle burgemeesters willen dat kabinet deze week helderheid biedt aan horeca

Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend
Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend © Omroep West
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van maandag 17 januari.

'Niet voldoende om te zeggen dat 25 januari nieuw weegmoment is'

Het kabinet moet nog deze week aan de horeca- en de cultuursector laten weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het kabinet moet voor deze sectoren concreter maken wat het vooruitzicht is. Het is niet voldoende om tegen de horeca- en cultuursector te zeggen dat er op 25 januari, als de volgende persconferentie is, opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen.
Dat stellen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, die alle regio's en alle burgemeesters in Nederland vertegenwoordigen. Zij kwamen maandagavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz. Yesilgöz heeft toegezegd dat ze de boodschap overbrengt aan het kabinet, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Cultuursector denkt aan rechtszaak tegen overheid

De cultuursector beraadt zich op een rechtszaak tegen de overheid. Mogelijk probeert de branche, die nog altijd volledig op slot zit vanwege de coronamaatregelen, eerder open te gaan. Dat bevestigt Jeroen Bartelse namens de Taskforce Cultuur en Creatieve Industrie aan het Algemeen Dagblad.
Net als voor de horeca hadden premier Rutte en minister Kuipers op hun persconferentie vrijdagavond nog geen goed nieuws voor de cultuursector, behalve de belofte dat ze bij een volgende versoepelingsronde vooraan staan. Het nieuwe 'weegmoment' van de coronamaatregelen staat gepland voor volgende week dinsdag. Bartelse: 'In de aanloop naar dat moment bekijken we wat de juridische mogelijkheden zijn, mocht de boodschap dan weer tegenvallen en de onderbouwing daarvan voor ons niet uit te leggen zijn. In dat geval is een kort geding om snel weer open te gaan mogelijk zinvol.'
In België draaide de Raad van State de door de overheid opgelegde cultuursluiting terug, omdat die maatregel niet in de adviezen van het Belgische Outbreak Management Team stond.
Onder meer theaters en bioscopen moeten weer open, vindt de cultuursector
Onder meer theaters en bioscopen moeten weer open, vindt de cultuursector © ANP

Opnieuw recordaantal besmettingen

Opnieuw heeft een recordaantal mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen zondag- en maandagochtend 42.472 gevallen. Dat zijn er weer aanzienlijk meer dan een dag eerder.
Zondag werden meer dan 36.000 besmettingen gemeld. Toen was ook al sprake van het hoogste aantal in een etmaal sinds de uitbraak van het virus in Nederland. Sinds de omikronvariant zijn intrede deed, lopen de besmettingscijfers snel op.

Minder instroom patiënten in ziekenhuizen

Het aantal opgenomen patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gedaald tot het laagste niveau in één maand. Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de intensive cares ging het om 11 nieuwe opnames. In totaal liggen er nog 1239 mensen met een positieve testuitslag in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er wel 22 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder. Dat is de eerste toename in twee weken. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal ook iets toe, met 17 tot 923.
Een coronapatiënt in het ziekenhuis
Een coronapatiënt in het ziekenhuis © ANP

Burgemeesters bespreken versoepelingen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond met elkaar hoe het eerste weekend met versoepelingen van de coronamaatregelen is verlopen. De illegale heropening van horecazaken afgelopen zaterdag komt zeker aan de orde, evenals de voor komende woensdag aangekondigde actie Kapsalon Theater. Theaters worden dan 'omgebouwd' tot kapsalon en bezoekers worden onder andere door artiesten geknipt.
Het Veiligheidsberaad heeft grote zorgen over hoe het gaat in de samenleving, zei vorige week voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het beraad wil dat het kabinet heel snel laat weten hoe de planning qua heropeningen op de korte termijn eruitziet.

Het Rietveld Theater zoekt kapper voor protestactie

Het Rietveld Theater in Delft wordt woensdag omgebouwd tot kapsalon. Het theater doet mee aan de landelijke protestactie om in de kunst- en cultuursector de deuren voor één dag te openen als beautysalon. Er is alleen één klein probleempje: er is nog geen kapper. 'Het is een hele uitdaging om het voor elkaar te krijgen', zegt voorzitter Maarten Frerik van het Rietveld Theater. 'De artiesten staan natuurlijk te trappelen om op te kunnen treden, maar sinds zaterdag zijn de kapsalons en de schoonheidssalons zelf weer open en lopen de agenda’s natuurlijk over.'
Het Delftse theater neemt haar taak erg serieus. 'Als beautyspecialist moet er daadwerkelijk geknipt, en gemasseerd worden en behandelingen worden gegeven. Ondertussen kunnen de 'klanten' in de foyer kijken naar kleine voorstellingen. Ze zijn daarom druk op zoek naar mensen die komen knippen of pedicurebehandelingen geven. 'We kunnen alleen open onder de voorwaarde dat er echt mensen geknipt worden, sluit Freriks af.

Opgenomen hartpatiënt telt na positieve test ook als patiënt

Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen om een andere reden dan Covid-19 en vervolgens positief testen op het coronavirus, tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers ook mee als coronapatiënt. Dat laat een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding weten. Volgens het LCPS gaat het echter om 'kleine aantallen' patiënten die niet zijn opgenomen vanwege het coronavirus, maar het wel hebben.

Boosterprik zonder afspraak

Vanaf vandaag kan je in de regio Haaglanden zonder afspraak terecht op een vaccinatielocatie. Onder andere in Zoetermeer, Delft, Den Haag en 's-Gravenzande kun je terecht voor een coronaprik. GGD Haaglanden heeft de boosterprik zonder afspraak mogelijk gemaakt nu alle volwassenen de kans hebben gehad om een afspraak te maken. Vanaf maandag is de XL-priklocatie bij het World Forum dichtgegaan.
Ook in Bergambacht en in Leiderdorp kan je zonder afspraak je booster halen, meldt GGD Hollands Midden.
Vaccinaties in de regio Haaglanden.
Vaccinaties in de regio Haaglanden. © ANP

Bestedingen via internet vorig jaar verder toegenomen door coronacrisis

Nederlanders hebben vorig jaar veel meer geld uitgegeven via internet. 'Dat komt mede door de coronapandemie,' meldt Betaalvereniging Nederland. Ook het aantal transacties is flink gestegen. Het aantal pinbetalingen aan de kassa bleef op hetzelfde niveau als in het eerste coronajaar, al namen de bestedingen wel licht toe.

Mbo, hogescholen en universiteiten openen deuren

In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf maandag weer fysiek onderwijs worden gegeven. Wel geldt dat er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens is er een uitzondering. Het kabinet adviseert zowel binnen als buiten de collegezaal een mondkapje te dragen. Wegwerpmondkapjes, vooral de zogeheten 'type 2'-varianten, hebben de voorkeur.
MBO-studenten elektratechniek voeren een schoolopdracht uit.
MBO-studenten elektratechniek voeren een schoolopdracht uit. © ANP

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.