Coronavirus: Burgemeester Leiden verbiedt ludieke acties cultuursector

De Leidse burgemeester Henri Lenferink
De Leidse burgemeester Henri Lenferink © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van dinsdag 18 januari.

EMA: bewijs groeit dat vaccins veilig zijn voor zwangeren en baby's

Het bewijs neemt toe dat mRNA-vaccins geen complicaties bij zwangere vrouwen en hun baby veroorzaken, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Een onderzoeksgroep instituut heeft studies bekeken naar in totaal zo'n 65.000 zwangerschappen in verschillende stadia. 'Uit de review bleken geen tekenen van een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties, miskramen, vroeggeboorten of nadelige effecten op de ongeboren baby's na mRNA covid-19-vaccinaties.'
Verder wijst het EMA op studies waaruit blijkt dat vaccins even effectief zijn in het verminderen van het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen bij zwangeren als bij niet-zwangeren. Ook zijn de meest voorkomende bijwerkingen bij beide groepen gelijk: moeheid, hoofdpijn, rode huid en zwelling op de plaats van de prik, spierpijn en rillingen.

Bijna vier op de tien ouders laten kind niet prikken

Bijna vier op de tien ouders laten kinderen van vijf tot en met elf jaar zeker niet prikken tegen corona en dertien procent laat dit waarschijnlijk niet doen. Veertien procent van de moeders en vaders twijfelt nog. Dat stelt I&O Research na onderzoek onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS.
Zeker wel laten inenten zegt zestien procent te doen en negentien procent waarschijnlijk wel. Ouders en verzorgers van de nieuwe doelgroep kunnen vanaf dinsdag een brief verwachten met informatie over het prikken van de 12-minners. Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat ook kinderen moeten worden geprikt, terwijl dat vorige maand de helft was.

Burgemeester Leiden verbiedt ludieke acties cultuursector

Hoewel de Leidse burgemeester Lenferink alle begrip zegt te hebben voor de moeilijke situatie waarin de cultuursector zich bevindt, verbiedt hij de acties die voor woensdag zijn aangekondigd door popcentrum Gebr. de Nobel en Theater Ins Blau. Dat laat hij via zijn woordvoerder aan Sleutelstad, mediapartner van Omroep West, weten.
'Ik vind ook dat versoepelingen en een verantwoorde opening mogelijk moeten zijn en maak mij daar ook sterk voor', zegt Lenferink, die ook volop in gesprek is met de culturele instellingen in Leiden. 'Maar er zijn in ons land legale mogelijkheden om actie te voeren. Daar valt het negeren van de coronamaatregelen zoals die op dit moment gelden niet onder. Ik kan die acties daarom niet toestaan.'
Directeur van Gebr. De Nobel Ruud Visser zag zo'n verbod al aankomen en heeft zijn deelname aan Kapsalon-Theaterdag daarom aangemeld als officiële manifestatie. Dat is nodig om legaal te mogen demonstreren en kan niet zomaar worden verboden. Op basis van overtreding van de coronamaatregelen kan dat wel, zoals Lenferink eerder deed bij een ludieke actie van voetbalvereniging LSVV.

Posters en tv-spotjes moeten boostergraad opkrikken

Het ministerie van Volksgezondheid hoopt met een grotere mediacampagne meer mensen aan te zetten om een booster te halen. De komende tijd worden posters opgehangen op bijvoorbeeld treinstations en in winkels, en er is een nieuwe televisiespot in de maak, laat het ministerie weten. Dit om de vaart erin te houden nu het aantal nieuwe boosterafspraken bij de GGD's over de piek heen is, maar bijna de helft van de gevaccineerde 18-plussers nog geen booster heeft gehad.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Mike Mourits
Op het hoogtepunt van de boostercampagne haalden in een week tijd bijna 2 miljoen mensen een extra prik, maar vorige week was dat al gedaald tot 1,1 miljoen, meldde het RIVM eerder. Voor komende week staan er vooralsnog maar 300.000 afspraken ingepland, al verwacht het RIVM dat dat aantal nog zal oplopen. Zorgminister Ernst Kuipers dringt erop aan dat meer mensen een boost gaan halen, zo zei hij vrijdag nog tijdens zijn eerste coronapersconferentie.
In de buitencampagne die vanaf volgende week op meer plekken te zien zal zijn, worden mensen aangespoord direct naar een van de vaccinatiestraten te gaan waar geprikt wordt zonder afspraak. De hoop is dat de mediacampagne de boostergraad voldoende zal opkrikken. Toch wordt tegelijk ook aan een meer gerichte campagne gewerkt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar sms-campagnes gericht op bijvoorbeeld ouderen die nog een vaccin kunnen halen. Het ministerie zoekt nog uit hoe zo'n campagne ingericht zou moeten worden, maar zegt dat alleen mensen benaderd worden die toestemming gegeven hebben om hun gegevens met het RIVM te delen.

Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt snel

De piek van de boostervaccinaties tegen het coronavirus is achter de rug. Vorige week hebben iets meer dan 1,1 miljoen mensen een oppepprik gekregen. Een week eerder haalden bijna 1,9 miljoen mensen zo'n inenting, en de week daarvoor ruim 1,6 miljoen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse overzicht.

Man overlijdt na reanimatie op vaccinatielocatie Leiderdorp

Een 77-jarige man is dinsdagochtend kort na zijn boosterprik op de vaccinatielocatie in Leiderdorp onwel geworden. De aanwezige arts en een EHBO'er hebben de man gereanimeerd. In het ziekenhuis is de man alsnog overleden.
Op dit moment is nog niet bekend waarom de man onwel is geworden. Het LUMC zal hier onderzoek naar doen. De man werd na zijn reanimatie ook naar dit ziekenhuis gebracht. Het ziekenhuis heeft een melding gedaan bij het bijwerkingencentrum Lareb.
De directeur van GGD Hollands Midden, Sjaak de Gouw, is geschrokken van het nieuws. 'Wij wensen de familie heel veel sterkte bij dit verlies. De gebeurtenissen van vanochtend hebben enorme impact op hen. Wij willen hen graag steunen in deze moeilijke tijd.'

Toezichthouder ziet vooruitgang in ziekenhuizen

Ziekenhuizen pakken hun gewone werkzaamheden weer steeds meer op. In een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang ten opzichte van vorige week. Meer operatiekamers zijn weer in gebruik genomen en de grote meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Negen ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.
Ook de zogenoemde "kritieke planbare zorg" loopt weer wat beter dan in de voorgaande rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die noodzakelijk is binnen zes weken omdat anders gezondheidsschade dreigt voor de patiënt. Door de grote coronadrukte die de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar te verduren hadden, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden negentien van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar zestien.
In lijn hiermee is de operatiecapaciteit afgelopen week verder uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent lager ligt dan normaal, zonder alle coronadruk. Een week eerder lag dit percentage nog op 34. De NZa vraagt ziekenhuizen bij het opschroeven van de reguliere zorg wel rekening te houden met de druk op de thuiszorg en de huisartsen. Zij nemen vaak de vervolgzorg voor hun rekening na een opname of ingreep.

Ruim 31.000 positieve tests afgelopen dag, lager door storing

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Door een technische storing zijn niet alle meldingen binnengekomen. Het werkelijke aantal was dus hoger. Als de meldingen in de komende dagen alsnog worden meegeteld, valt het cijfer dan hoger uit.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Omroep West
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 242.961 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 34.709 nieuwe gevallen per dag. Ondanks de storing is dat een nieuw record. Het gemiddelde stijgt voor de 21e dag op rij.

Minder dan 1200 patiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.
In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.

Lareb: 7 meldingen van ontstekingen ruggenmerg na prik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe zeven meldingen ontvangen van ontstekingen van het ruggenmerg na coronavaccinatie. Bij deze aandoening, genaamd myelitis transversa, ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie.
Het gaat om vijf meldingen na een vaccinatie met AstraZeneca en twee na een prik met het Janssen-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft besloten om een waarschuwing van de aandoening op te nemen in de bijsluiters van deze vaccins. Aanleiding waren meldingen wereldwijd en wetenschappelijke onderzoek hierover.
Volgens Lareb is het belangrijk dat de diagnose op tijd wordt gesteld en de behandeling snel kan worden gestart. 'Mensen die gevaccineerd zijn met een van deze twee vaccins moeten daarom direct contact opnemen met hun arts als zij de volgende klachten hebben: acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen, verstoring van de blaas of de darmen', aldus het bijwerkingencentrum.

ADO denkt aan openstellen stadion voor supporters

Clubs uit het betaalde voetbal zijn voorbereidingen aan het treffen om hun stadions weer open te stellen voor supporters. Hoewel bij alle sportwedstrijden al sinds november geen publiek is toegestaan vanwege de coronamaatregelen, willen de clubs hun stadions toch gaan openen. Het lijkt geen loos dreigement, want diverse ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie, waaronder ADO Den Haag, praten daar deze week over met de burgemeester van hun stad.

'Invoering van 2G heeft nu geen zin'

Het invoeren van een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen heeft op dit moment geen zin. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet zijn gevaccineerd of aantoonbaar zijn hersteld, voegt nu weinig toe. Dat concluderen onderzoekers van onder meer TU Delft en het Erasmus MC. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid bestudeerden ze verschillende scenario's.
Toen de deltavariant van het virus nog dominant was, had 2G-beleid beter gewerkt dan het huidige 3G=beleid, maar met de komst van omikron is dat veranderd. Ook zijn coronatoegangsbewijzen alleen sowieso niet genoeg om te voorkomen dat het aantal besmettingen oploopt, zeggen de onderzoekers. 1G, waarbij iedereen wordt getest, werkt beter, maar daaraan kleven weer praktische bezwaren.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief staat niet of deze uitkomst betekent dat het kabinet zal afzien van 2G.

Uitnodiging voor vaccinatie 5 tot 12-jarigen

Ouders van gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen vanaf dinsdag per brief een uitnodiging voor de vaccinatie van hun kind. Ze moeten daarvoor een telefonische afspraak maken.
Het is de bedoeling dat de eerste prikken volgende week worden gezet. Alle kinderen krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin. Kinderen uit één gezin kunnen tegelijk worden gevaccineerd. In totaal gaat het om uitnodigingen voor bijna 1,3 miljoen kinderen.

Mogelijk nieuw weekrecord besmettingen

De coronagolf gaat dinsdag mogelijk een nieuwe barrière door van 250.000 positieve test in één week. Dat is een record en betekent dat het aantal nieuwe besmettingen in twee weken tijd meer dan verdubbeld is.
Gisteren was er sprake van een nieuw dagrecord van ruim 42.000 besmettingen. De overheid houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen de komende weken verder oploopt, mogelijk naar zo'n 80.000 positieve tests per week.
De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen als gevolg van corona blijft dalen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.