ME voert vrijdag actie bij coronapersconferentie Rutte en Kuipers

De ME houdt demonstranten tegen tijdens de vorige coronapersconferentie
De ME houdt demonstranten tegen tijdens de vorige coronapersconferentie © Regio15
DEN HAAG - ME'ers gaan aanstaande vrijdag actievoeren in Den Haag voorafgaand aan de coronapersconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (D66). De mobiele eenheid wil aandacht vragen voor de hoge werkdruk en werkomstandigheden.
De ME gaat een korte werkonderbreking houden. Niet tijdens de persconferentie zelf, als er naar verwachting wederom gedemonstreerd wordt door anti-corona-activisten, maar voor aanvang van het persmoment. 'We laten de stad niet afbreken', zegt Jan Struijs, voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB), toe.
Donderdagochtend hebben de politiebonden toestemming van minister Dilan Yesilgöz (VVD, Justitie en Veiligheid) gekregen om de geplande actie door te laten gaan.

Geweld tijdens demonstraties

De politie-eenheid Den Haag, waar het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland toe behoort, kampt al jaren met een personeelstekort. Daardoor is de werkdruk hoog. De leiding van de eenheid zegt er hard aan te werken om dat probleem op te lossen, maar zo'n oplossing kost tijd. De ME kreeg het vorig jaar flink voor de kiezen. Niet alleen bij demonstraties in Den Haag, maar ook bij de rellen in Rotterdam werden ME'ers uit deze regio opgeroepen.
Ook bij demonstraties tijdens de coronapersconferenties van het kabinet moet de mobiele eenheid paraat staan. Korpschef Paul van Musscher van de politie zei eerder al dat die inzet een zware wissel trekt op zijn mensen, vooral doordat er steeds vaker geweld wordt gebruikt door betogers. Daar willen ME'ers aandacht voor vragen. En, ze vragen om meer salaris.