Gemeenten: 'Kabinet, kijk niet alleen naar gezondheidszorg maar naar hele samenleving'

De kappers lijken zaterdag weer open te mogen gaan
De kappers lijken zaterdag weer open te mogen gaan © ANP
REGIO - Alle gemeenten in Nederland roepen de regering op om 'met een bredere blik' te kijken naar coronamaatregelen. Dat is donderdag gebleken tijdens een congres van Vereniging Nederlandse Gemeenten. Een tijdens de conferentie ingediende motie van de gemeente Breda, die de regering hiertoe oproept, is unaniem aangenomen door alle aanwezige burgemeesters en wethouders. Eerder op de dag lekte het nieuws uit dat de regering lockdown-versoepelingen wil doorvoeren. Vrijdagavond geeft het kabinet daar een persconferentie over.
Westland stuurde afgelopen dinsdag al een soortgelijke oproep naar de regering. Dat deed de gemeente samen met MKB-Westland. In de brief vragen de gemeente en de ondernemersvertegenwoordiging aandacht voor de moeilijke situatie van het midden- en kleinbedrijf (mkb) en horeca: 'Wij hebben begrip voor het feit dat er maatregelen worden genomen om het virus een halt toe te roepen. Waar dat nodig is nemen wij, ieder van uit zijn eigen positie, hierin ook onze verantwoordelijkheid. Echter, de maatregelen moeten wel proportioneel en uitlegbaar zijn.'
Andere gemeenten, zoals Hillegom, Voorschoten, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn, deden in min of meer dezelfde bewoordingen hetzelfde: 'We realiseren ons dat de nood hoog is en zien dat veel ondernemers ook mee willen denken in de manier waarop ook zij bij een eventuele gefaseerde opening de naleving van de coronamaatregelen kunnen bevorderen.'
Robbert-Jan van Duijn, burgemeester van Nieuwkoop, deelde de verstuurde brief via zijn twitteraccount:
Ook de gemeente Gouda stuurde samen met ondernemers en de volledige gemeenteraad een brief aan het kabinet: 'In onze ogen zijn er met creativiteit en in goede samenwerking met ondernemers veilige (openstellings)maatregelen te treffen, die meer perspectief bieden voor iedereen.'

Deze versoepelingen zijn uitgelekt

Donderdag hebben bewindslieden en RIVM-directeur Jaap van Dissel overlegd over de lockdown en of er versoepelingen kunnen komen. Landelijke media als de NOS meldden in de loop van de middag dat dit inderdaad gaat gebeuren.
Winkels gaan op afspraak weer open en zogenoemde 'niet-medische contactberoepen' als kappers en nagelstudio's kunnen weer weer klanten ontvangen. Binnen- en buitensporten lijkt ook weer mogelijk te worden. Theaters, musea en horeca blijven, zoals het er nu naar uitziet, nog een paar weken dicht.

Persconferentie

De voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's in Nederland praten donderdagavond met minister Dilan Yesilgoz (VVD, Justitie en Veiligheid) over de maatregelen en eventuele versoepelingen. De Leidse burgemeester Henri Lenferink zit ook bij dat gesprek, maar hij wil er vooraf niets over zeggen.
Premier Mark Rutte (VVD) en de nieuwe gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) geven vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie. Dan wordt duidelijk welke coronamaatregelenen vanaf aanstaande zaterdag gaan gelden.