OM onderzoekt mogelijke relatie tussen Esmee (14) en verdachte

Bloemen, knuffels, kaarsjes en een foto op de plek waar Esmee werd gevonden
Bloemen, knuffels, kaarsjes en een foto op de plek waar Esmee werd gevonden © John van der Tol
LEIDEN - De 32-jarige Olivier van de G. uit Leiden en de 14-jarige Esmee kenden elkaar al ruim een jaar. In dat jaar zou de verdachte ontucht met het meisje hebben gepleegd. Onduidelijk is hoe vaak dit is gebeurd, dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder van het OM wordt nog onderzocht of het slachtoffer en de verdachte een relatie hadden. Van de G. wordt verdacht van moord of doodslag op het meisje, en ontucht.
'De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar ruim een jaar. In die periode zou ook de ontucht hebben plaatsgevonden', aldus het OM donderdagmiddag in een nieuwe verklaring. Het voorarrest van de verdachte is donderdagmiddag met de maximale termijn van drie maanden verlengd door de raadkamer van de Haagse rechtbank.
Esmee, afkomstig uit Hazerswoude-Rijndijk, verdween op de avond van 30 december. Haar levenloze lichaam werd in de ochtend van 31 december gevonden aan de Melchior Treublaan in Leiden. Later die dag werd de 32-jarige verdachte opgepakt. De fiets van het meisje werd weer later teruggevonden in Leiden-Noord. Esmees uitvaart trok massale belangstelling.

Onderzoek

Het onderzoek in de zaak is nog altijd in volle gang. Woensdag deed de politie nog aanvullend onderzoek in het water van de Nieuwe Rijn. Wat daar werd gezocht wil het OM niet zeggen.
Het OM geeft in de nieuwe persverklaring aan dat de politie vooral duidelijk wil krijgen wat er is gebeurd tussen donderdag 30 december rond vier uur 's middags, toen Esmee voor het laatst werd gezien in de buurt van het winkelcentrum De Luifelbaan, en het moment dat ze werd gevonden.

'Laat sociale kring verdachte met rust'

Daarnaast doet het OM een oproep om mensen rondom de verdachte met rust te laten. 'Het Openbaar Ministerie merkt op dat met name in deze reacties soms de grens van het betamelijke of zelfs het strafrechtelijke wordt opgezocht', zo staat te lezen in de verklaring die donderdagmiddag is verspreid.
'Het OM doet een beroep op de afzenders van deze berichten om de beslissing over het al dan niet schuldig zijn van een verdachte over te laten aan de rechter, en zeker ook anderen niet lastig te vallen.' Onder andere de moeder van Van de G. zou de afgelopen tijd via sociale media bedreigd zijn.
Aanvankelijk schreef Omroep West, na bevestiging van de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, dat de verdachte volgens justitie meerdere malen ontucht heeft gepleegd met Esmee. Die bevestiging is naderhand ingetrokken door het OM. Daarop heeft Omroep West de berichtgeving aangepast.