Recordaantal campers verkocht in 2021: 'Het gaat erg hard'

Op vakantie met de camper: het wordt steeds populairder | Foto ANP
Op vakantie met de camper: het wordt steeds populairder | Foto ANP
REGIO - De populariteit van campervakanties neemt nog steeds toe. Door de coronacrisis werden er in 2020 al uitzonderlijk veel verkocht; 2021 gaat de boeken in als een recordjaar. 'Wij kunnen alleen maar 'nee' verkopen', aldus een bedrijf uit Alphen aan den Rijn. 'Het gaat erg hard', bevestigt een onderneming uit Wateringen.
Volgens BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) werden vorig jaar ruim 3.000 nieuwe campers verkocht, 28,3 procent meer dan het jaar ervoor. Voor het eerst was ook de vraag naar tweedehands campers groter dan de vraag naar tweedehands caravans. Ruim 17.000 mensen kochten een gebruikte camper, een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van 2020. En de groei lijkt er nog niet uit, want het vinden van een camper voor de zomervakantie is nu al een probleem.
Camperdealers in onze regio moeten dan ook steeds vaker 'nee' verkopen als vakantiegangers nu nog in het hoogseizoen een camper willen huren. Zeker als het om een aaneengesloten periode van drie weken gaat. Wilfred van Luijk van Holland Campers Wateringen: 'Het gaat erg hard. Waar mensen andere jaren in januari gingen boeken, deden ze dat nu al in oktober en november. Het is nu alleen nog gaten vullen.'
Record aantal campers verkocht in 2021
Een kampeerautobedrijf in Alphen aan den Rijn bevestigt dat beeld. De eigenaar wil daarom ook liever niet meewerken aan een reportage. Hij is bang dat de publiciteit hem nodeloos extra werk oplevert: 'Ik kan dan alleen maar 'nee' verkopen.' Ook bij Duijndam Delft Caravans & Campers moeten ze steeds vaker mensen teleurstellen.

Eigen vakantie terugverdienen

Bijkomend probleem is dat de levering van onderdelen en chips voor nieuwe campers als gevolg van de coronacrisis stokt. Van Luijk: 'Nieuwe campers bestellen is één, maar 'm geleverd krijgen is twee. Daar kan soms wel meer dan een jaar overheen gaan.' Mensen die dus voor het eerst met een camper op vakantie willen zijn daarom aangewezen op tweedehands exemplaren. Met als gevolg dat de waarde van tweedehands campers niet afneemt, maar juist stijgt.
Een zelfde trend ziet Martijn Peeters ook bij het Haagse deelplatform Camptoo, waar particuliere eigenaren hun camper kunnen doorverhuren. Peeters: 'Van 2020 naar 2021 is de verdienste gestegen naar 5500 euro gemiddeld per eigenaar. Dat is een kwart meer dan in 2020.' En op die manier verdienen de eigenaren dus hun eigen vakantie terug.

Aantrekkelijk reizen

Peeters gaat er vanuit dat de vraag naar campers alleen nog maar zal toenemen: 'We zien dat het nu in januari al heel erg aan het aantrekken is. Het aantal boekingen staat nu alweer boven 2021, dus de verwachtingen zijn heel positief.'
Een verklaring voor de toenemende populariteit van campers is volgens hem dat een een fijne manier van reizen is. 'Je zit in je eigen bubble, je bent flexibel. Als er in één land een beperking is, kan je naar een ander land gaan. Als in één land de zon schijnt, kan je daar naartoe gaan. Dat maakt het heel erg aantrekkelijk.'