Jarenlange celstraffen geëist tegen Hagenaars voor voorbereiden liquidatie

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © PXhere
DEN HAAG - Twee Hagenaars van 26 en 36 jaar moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zeven jaar de cel in voor het voorbereiden van de liquidatie van een inwoner van Soest. Tegen een 20-jarige man uit Amsterdam werd zes jaar gevangenisstraf geëist. De liquidatie werd verijdeld doordat de politie ingreep en één van de Hagenaars aanhield.
In maart kwam er informatie bij de politie binnen over de op handen zijnde liquidatie. De 36-jarige Hagenaar werd daarop aangehouden. Hij bleek via WhatsApp contact te hebben gehad met de man van 26. Die wordt door het OM gezien als 'makelaar', die de moordopdracht namens een tot nu toe onbekende opdrachtgever heeft uitgezet. Hij werd samen met de Amsterdammer twee maanden later aangehouden.
De 20-jarige en de 36-jarige man zouden meerdere keren bij het huis van het beoogde slachtoffer zijn geweest. Beelden van die voorverkenningen werden onder andere getoond in Team West. Volgens het OM reden de twee in de Opel Zafira van de vader van de Amsterdammer. Ook zouden ze in de buurt een Volkswagen Caddy hebben klaargezet met daarin een jerrycan benzine, om na de moord hun vluchtauto in brand te steken.

'Was aan het w8en om te schieten'

Op de telefoon van één van de verdachten werden later ingezoomde foto's gevonden van het huis van het doelwit. Toen die tijdens een voorverkenning op 9 maart niet thuis was, appte de Hagenaar volgens het OM naar zijn moeder: 'Was aan het w8en om op iemand te schieten, voor 4000 euro. Maar die gene was er niet'. Het beoogde slachtoffer zat op dat moment zelf in de gevangenis.
Volgens justitie is er voldoende bewijs dat de drie mannen samen de liquidatie hebben voorbereid. De Hagenaars hoorden zeven jaar eisen, de Amsterdammer zes. Over twee weken doet de rechter uitspraak.