Winkels, onderwijs en sport weer open, horeca en cultuur moeten nog geduld hebben

Premier Rutte en minister Kuipers bij de persconferentie
Premier Rutte en minister Kuipers bij de persconferentie © ANP
REGIO - De lockdown wordt versoepeld. Dat hebben premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers bekend gemaakt. De niet-essentiele winkels gaan weer open, het mbo en hoger onderwijs mag weer fysiek les gaan geven en voor de sporters is er vanaf zaterdag weer volledig gesport worden, maar dan alleen binnen de eigen club. Het gevolg is volgens het kabinet dat het aantal nieuwe besmettingen op zal lopen tot meer dan 80.000 per dag.
Het kabinet komt eind deze maand met een aanpak voor de coronapandemie voor de langere termijn. Voor nu geldt volgens premier Rutte dat er gekeken is naar wat er nu kan. De premier snapt dat diverse sectoren op meer hadden gehoopt. 'Maar de optelsom van de contacten bepaalt het risico van de versoepelingen', legde hij tijdens de persconferentie uit. 'Daarom kan niet alles open.'
Op dinsdag 25 januari kijkt het kabinet of er nieuwe versoepelingen mogelijk zijn. 'Dan kijken we eerst naar horeca, musea en bioscopen.' Deze sectoren hebben de afgelopen dagen erop aangedrongen om eveneens open te mogen. Rutte snapt dat de druk van alle kanten toeneemt op het kabinet, maar dat het volgens het kabinet op dit moment nog niet mogelijk is meer maatregelen los te laten. De premier zegt goed te snappen 'dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting'. Zowel in de horeca als in de cultuursector hebben ondernemers volgens hem ook veel moeite gedaan om veilig open te kunnen.

Binnensport met coronatoegangsbewijs

Toch wordt de huidige lockdown met ingang van zaterdag versoepeld. De niet-essentiele winkels die nu nog gesloten zijn mogen vanaf zaterdag weer open tot 17.00 uur. De openingstijden voor de supermarkten veranderen niet. Zij mogen tot 20.00 uur openblijven. Sporten wordt binnen en buiten weer toegestaan, voor iedereen boven de 18 jaar. Ook mogen er onderlinge wedstrijden binnen de club worden gespeeld. Wel moet er bij binnensport gebruik gemaakt worden van een QR-code. Publiek is voorlopig nog niet toegestaan bij wedstrijden.
Voor de beoefenaars van culturele bezigheden zoals muziekspelen of dansen mogen weer oefenen. 'Net als bij de sport, niet met publiek', zegt Rutte, maar oefenen met de band mag wel weer.

Kan de samenleving ontwrichten

Ook wordt het advies voor het thuisbezoek aangepast. Nederlanders mogen vanaf zaterdag weer vier gasten op een dag ontvangen. Ook wordt de maximale groepsgrootte op straat verhoogd naar vier personen. Daarnaast adviseert het kabinet om ook buiten en op de werkvloer een mondkapje te dragen als er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden, de medische variant krijgt de voorkeur.
De nieuwe minister Kuipers legde uit waarom deze maatregelen nog nodig zijn en waarom er niet verder versoepeld kan worden. 'Ondanks de lockdown is omikronvariant gestegen tot ongekende hoogte. Elke dag meer dan dertigduizend besmettingen, vaak met huisgenoot en een gezin, die dan ook in quarantaine zitten. Hierdoor zitten honderdduizenden mensen thuis, dat kan een samenleving ontwrichten. Dat zien we in landen om ons heen al. Uit die landen blijkt dat mensen ook minder ziek worden van omikron. De situatie is hier nog niet zo erg als in andere landen, maar we zien hier ook de gevolgen.'

Piek van 80.000 nieuwe besmettingen

Het kabinet verwacht dat het aantal besmettingen door de nieuwe versoepelingen flink op zal lopen. Zo gaat premier Rutte uit van een piek van 80.000 nieuwe besmettingen per dag. 'Dat zijn enorme aantallen', erkent premier Rutte. Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.
Wat kan gebeuren is dat 'dusdanig veel mensen uitvallen' door een coronabesmetting dat 'ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij' dreigt. Dat geldt zelfs met de versoepelde quarantaineregels die Kuipers vrijdagavond aankondigde. Wie een booster heeft gehad of eerder een besmetting heeft doorgemaakt, hoeft niet meer in quarantaine.

Alle maatregelen op een rij vanaf zaterdag 15 januari:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Niet-essentiële winkels mogen open tot 17.00 uur.
  • Sporten binnen en buiten is weer toegestaan, alleen mogen er geen wedstrijden worden gespeeld.