Celstraf geëist voor lekken persoonsgegevens coronatesten

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist dat een 19-jarige Hagenaar een gevangenisstraf krijgt van acht maanden voor het maken van honderden foto's uit de persoonsdossiers van de GGD. Deze foto's heeft hij via social media verspreid. De Hagenaar zou een euro per foto hebben verdiend.
Een journalist van RTL Nieuws meldde in januari 2021 dat er gehandeld zou worden met de persoonsgegevens van mensen die zich bij de GGD hadden laten testen. Dit bericht had grote gevolgen, omdat de overheid bang was dat de schending van de privacy van de mensen zou kunnen zorgen voor een lagere testbereidheid.
Na het verhaal kreeg het cybercrimeteam van de politie de verdachte snel in beeld door te kijken naar de logbestanden van de GGD. De Hagenaar werd aangehouden nadat hij zich ziek had gemeld, maar vervolgens wel had ingelogd om honderden dossiers meerdere keren te bekijken. Voor het OM reden om de Hagenaar aan te houden en beslag te leggen op laptop en telefoon.

Geboortejaar 1965 en ouder

Na de eerste berichten van RTL Nieuws werd de man voorzichtiger, maar hij zou tot zijn arrestatie op 12 februari wel doorgaan met het maken van foto's in de persoonsdossiers. In totaal maakte de tiener 795 foto's van verschillende dossiers. Na zijn aanhouding vertelde hij benaderd te zijn door iemand om tegen betaling foto's te maken van de dossiers van mensen met geboortejaar 1965 en ouder.
De officier rekent het de man aan dat hij niet nadacht over de gevolgen voor de mensen en zijn eigen inkomsten belangrijker vond. Hij zou hebben geweten dat hij strafbaar handelde, want na het bericht van RTL stuurde hijzelf een bericht naar een contactpersoon om te waarschuwen 'extra alert' te zijn.

'Doorgegaan na alle landelijke commotie'

Hieruit blijkt volgens het OM dat de Hagenaar goed wist waar hij mee bezig was. 'Ik neem het hem kwalijk dat hij met zijn praktijken is doorgegaan nadat er landelijk commotie was ontstaan over de handel in gegevens uit de systemen van de GGD.' De officier eiste daarom een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Ook moet hij een euro terugbetalen voor elke foto die hij heeft doorgestuurd, in totaal 795 euro.
De rechter doet op 28 januari uitspraak.