Hologrammen op begrafenissen of treinstations? 'Echte mensen verschijnen op een andere plek'

Dit is zo'n hologram van HEREweHOLO
Dit is zo'n hologram van HEREweHOLO © Omroep West
RIJSWIJK - Hologrammen. Je ziet ze steeds vaker verschijnen. Op het podium, in muziekclips of bij begrafenissen. Zo kan een overledene op zijn eigen uitvaart één van de sprekers zijn. Het Rijswijkse bedrijf HEREweHOLO maakt een special soort hologrammen voor de kunstwereld en de reclamewereld.
'Het zijn geen nepmensen die echt lijken. Het zijn mensen, die echt zijn en verschijnen op een andere plek of op een ander tijdstip', vertelt directeur Desmond Frencken van HEREweHOLO. Zijn bedrijf is gespecialiseerd specialist in de digitale transitie van beeld. 'Een speciale camera filmt een persoon en het beeld wordt in een 3D-box geprojecteerd. Door gebruik te maken van diepte en schaduw in de box is de persoon bijna levensecht. Het is een speciaal soort hologram zonder mystiek. Het is het nieuwste van het nieuwste en mensen willen dat.'
Zo'n zes jaar gelden maakte het bedrijf een Escher-beleving voor kunstmuseum Escher in het Paleis in Den Haag. Met een speciale beamer wordt er een video op drie wanden gepresenteerd, die je de diepte en oneindigheid van kunstenaar Maurits Cornelis Escher laat voelen. Het is een voorloper van wat we het bedrijf uit Rijswijk nu doet.
Dit bedrijf maakt realistische hologrammen, zo werkt het

In de toekomst hologram op stations?

'We zijn nu stappen verder in de techniek en maken veel producties voor grote beurzen en de reclamewereld. Zeker in de tijd van corona hebben we veel gedaan met presentaties van mensen, die op afstand zijn, maar door de techniek toch bijna fysiek aanwezig zijn. Ook maken we veel hologrammen van mensen die op hun eigen uitvaart willen spreken. Het is dan levensecht, alsof de persoon er nog bij is', aldus Frencken.
Het is misschien niet voor te stellen, maar de informatiepunten bij de NS kunnen nu al door een 3D-hologram worden bemand. 'Je stelt in Den Haag je vraag aan een echt mens die in Utrecht je antwoord geeft en in de 3D-box tevoorschijn komt', schetst Frencken een mogelijk toekomstbeeld. 'Vanuit Utrecht kan dan elk station in Nederland van informatie worden voorzien. Het scheelt weer manuren.' Desmond Frencken denkt dat het niet lang duurt, voordat de projectie van een mens uit de 3D-box zal stappen, zo rond 2040 of 2040. 'Dat gaan we nog zeker meemaken.'