Hart voor Den Haag/Groep de Mos met zetel minder verder in gemeenteraad

Frans Hoijnck
Frans Hoijnck © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Gemeenteraadslid Frans Hoijnck van Papendrecht verlaat per direct Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De Hagenaar is ontevreden met zijn plek op de kandidatenlijst van de politieke partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag over twee maanden.
Volgens Hoijnck was hem een verkiesbare plek beloofd door lijsttrekker Richard de Mos. 'De Mos heeft mij de 23ste plek op de kandidatenlijst toebedeeld. Maar dat is in strijd met eerdere beloftes, omdat mij een verkiesbare plek in het vooruitzicht is gesteld', zegt Hoijnck tegen Den Haag FM, mediapartner van Omroep West.

Vijfde wisseling in vier jaar

Hoijnck begon deze raadsperiode in maart 2018 nog als gemeenteraadslid van 50PLUS, maar hij heeft inmiddels heel wat politieke omzwervingen gemaakt. Nadat toenmalig landelijk partijleider Henk Krol de ouderenpartij verliet, zat hij in de gemeenteraad als Groep Hoijnck van Papendrecht. Even later richtte Krol de Partij voor de Toekomst op en sloot Hoijnck zich hierbij aan. Maar door ruzies bij deze nieuwe partij verliet Krol zijn eigen partij. Hoijnck volgde hem en ging weer verder als zelfstandig gemeenteraadslid.
Later, in november 2020, sloot Hoijnck zich aan bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De grootste partij in de gemeenteraad groeide daardoor van acht naar negen zetels. Hoijnck zei destijds dat hij niet aan geloofwaardigheid verloren had door zijn vele overstappen. 'Ik had liever ook gezien dat alles vanaf het begin goed was gegaan en stabiel was gebleven, maar dat is niet zo', verklaarde hij. 'Dat is jammer, maar ik heb een belofte gedaan aan mijn kiezers en als ik de partijprogramma's over het ouderenbeleid van Groep de Mos en het onze naast elkaar leg, dan zijn er heel veel overeenkomsten.'
Richard de Mos en Frans Hoijnck van Papendrecht
Richard de Mos en Frans Hoijnck van Papendrecht © Omroep West

'Geen opportunisme'

Volgens De Mos was de keuze geen opportunisme, zei hij toen. 'Zeker niet. Frans is gewoon een goed raadslid en hij is een versterking van de fractie. En ik doe altijd alles om de partij groter en sterker te maken.'
Partijleider De Mos wil dit weekend nog niet reageren op de kwestie. Dat doet hij pas als hij de gehele lijst bekendmaakt. 'Dat heb ik ook zo afgesproken met de groep', zegt De Mos.