Ben je single? Vergeet Tinder, ga op wandeldate

Jamin met zijn 'wandeldate'
Jamin met zijn 'wandeldate' © Omroep West
LEIDEN - Daten zonder van tevoren met elkaar te chatten, zoals je dat wel doet bij bijvoorbeeld Tinder en Bumble, dat kan bij de Leidse datingsite Breeze. Via die app worden wandeldates georganiseerd, waarbij de gebruikers een verzamelpunt in de stad krijgen.
De app Breeze werd in eerste instantie opgezet om het online daten weer meer offline te maken. 'We zagen om ons heen dat iedereen heel veel tijd besteedde aan vleeskeurend swipen. Je krijgt bij ons maar een geselecteerd aantal profielen per dag te zien. Als je een match hebt, kun je niet chatten, maar vul je meteen een datumprikker in en plannen wij een eerste date voor je', vertelt Marsha Goei, die de app is gestart.
Datingcoach Charmaine Pas ziet wel wat in de wandeldate. 'Ik vind dat eigenlijk nog beter dan dat je in een restaurant tegenover elkaar gaat zitten. Je zit dan al tegenover elkaar, dus om dan elkaar even snel aan te raken dan moet je al iets overbruggen. En je moet elkaar de hele tijd aankijken. Als je gaat wandelen dan hoeft dat niet. Als je elkaar per ongeluk aanstoot, dan breekt dat even het ijs.'

'Dit is even wat spontaner'

Daten zonder dat je contact met elkaar hebt gehad, was voor Jamin een van de redenen om via Breeze op date te gaan. 'Op Tinder zit je eerst te chatten, maar daar is het meer een sollicitatieproces dan echt een datingchat. En dit is even wat spontaner', zegt hij vlak voor zijn date.
Single? Vergeet Tinder, ga op wandeldate in Leiden
Inmiddels hebben ruim 1000 Leidenaren een date gehad via de app. 'We zijn begonnen tussen Delft en Leiden. In Delft heb je een overschot aan mannen en in Leiden geen tekort aan vrouwen… Dus die hebben we eerst aan elkaar gelinkt. Vervolgens zijn we gaan uitbreiden naar andere (studenten)steden, maar inmiddels overwegen we om uit te breiden naar het buitenland', vertelt initiatiefnemer Goei. De app is al in dertien steden in Nederland gelanceerd en in totaal op staat de teller al op 14.000 wandeldates.