Verdachte dodelijke steekpartij: 'Franklin wilde me over reling gooien'

Het dakterras in Delft waar het slachtoffer werd gevonden
Het dakterras in Delft waar het slachtoffer werd gevonden © Omroep West
DELFT - De 31-jarige Anselmo R. stak zijn oom, Franklin Windster, neer omdat die probeerde hem van de vierde verdieping van een flat in Delft te gooien. Dat zei de advocaat van de verdachte maandagochtend tijdens de eerste inleidende zitting in deze zaak voor de Haagse rechtbank. R. wordt ervan verdacht dat hij de 58-jarige Windster met tien messteken om het leven heeft gebracht, maar hij beroept zich dus op zelfverdediging.
Het gebeurde in de avond van 4 oktober vorig jaar. Het slachtoffer werd gevonden door een buurman op een buitenterras op de galerij naast zijn flatwoning. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Familieleden hielden later die week een stille tocht voor het slachtoffer.
Tijdens de zitting maandag werd meer duidelijk over wat zich die avond mogelijk heeft afgespeeld, al kon alleen de verdachte zijn kant van het verhaal vertellen. De officier van justitie stelde dat ook vast: 'Behalve het slachtoffer en de verdachte is niemand erbij geweest.'
De 31-jarige verachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers
De 31-jarige verachte Anselmo R. | Tekening: Theresa Hartgers

Op straat gezet

De advocaat van de verdachte, Mona Shaaban, zei dat haar cliënt eerder door zijn oom uit huis was gezet, omdat die zich ergerde aan het gedrag van zijn neef. Anselmo zou onder meer in de berging een vat met drugs van zijn oom hebben omgestoten, en daar wilde het latere slachtoffer geld voor zien. Anselmo woonde tijdelijk bij zijn oom omdat hij werk had in Rotterdam.
Nadat hij op straat was gezet zou Anselmo 'naarstig op zoek' zijn geweest naar onderdak bij andere familieleden, aldus Shaaban, maar uiteindelijk keerde hij terug naar de flat van zijn oom. Daar ontstond vervolgens ruzie.

Mes gepakt

De verdachte belde opnieuw met een familielid, en zei in dat gesprek onaardige dingen over zijn oom Franklin. Die zou hem daarop een vuistslag in zijn gezicht hebben gegeven, en vervolgens een mes hebben gepakt.
De verdachte heeft daarover bij de politie gezegd: 'Ik ben al eens eerder neergestoken, en toen ik dat mes zag was ik genoodzaakt om mij te verdedigen.' Anselmo wist het mes af te pakken, waarop Franklin geprobeerd zou hebben hem over de reling van de vierde verdieping te gooien. Dat was voor de verdachte reden om te steken, zo betoogde zijn advocaat. Daarom zou het om noodweer gaan. Mede daarom zou haar cliënt ook moeten worden vrijgelaten uit zijn voorlopige hechtenis.

'Tien keer is geen noodweer'

De officier van justitie maakte bezwaar tegen dat verzoek: 'als hij echt het mes heeft afgepakt was op dat moment de dreiging weg', zo zei ze, 'en als zijn oom echt heeft geprobeerd hem vast te pakken en over de reling te gooien dan is tien keer steken niet de reactie die daarbij past. Hij had hem ook kunnen afweren.' De rechtbank was het daar mee eens en bepaalde dat R. in de cel blijft tot de volgende pro forma zitting. Die is op 28 maart.
Verder zullen er nog drie getuigen worden gehoord en wordt er nader DNA-onderzoek gedaan aan de kleding van zowel verdachte als slachtoffer. Ook wordt op verzoek van advocaat Shaaban het bloed van het slachtoffer nader onderzocht op sporen van alcohol en cocaïne. De officier van justitie verwacht daar weinig van, zo zei ze, gezien de geringe hoeveelheden die zijn gevonden.
Franklin Windster op een foto bij de herdenkplek
Franklin Windster op een foto bij de herdenkplek © Omroep West