Een nieuwe horecazaak midden in de pandemie: 'We zijn langer dicht dan open'

© DIP Leidschendam
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Midden in de pandemie een horecazaak openen is op zijn minst gezegd gedurfd. Toch gebeurde het in het pittoreske centrum van Leidschendam maar liefst drie keer. Op het Damplein opende koffie- en stroopwafelzaak Dip. Daar schuin tegenover startte de Haagse Nune met taart- en lunchroom Sweets en Bites by Nune. Koffiewinkel Lupi is de hekkensluiter en opende als laatste haar deuren. 'We zijn nu langer dicht dan open.'
Nune Harutunian was precies een maand open, toen de laatste lockdown werd aangekondigd. 'Dat was een harde klap ja', zegt ze. 'Dit is mijn levenswerk. Ik heb hier lang naartoe gewerkt. Dit pand kwam beschikbaar, dus ik wilde de kans niet laten lopen.’ Nune bakt de mooiste taarten en cupcakes. Ze biedt ook een lunchmenu aan. De Haagse voelt zich thuis in Leidschendam. ‘Dit is echt een gezellig buurtje waar mensen elkaar kennen. Het is precies de soort plek waar ik van droomde.'
Inmiddels is ze al langer dicht dan open. ‘Het is niet ideaal, want ik heb geen kans gehad om mijn bekendheid in de buurt op te bouwen’, vertelt ze. Voor overheidssteun komt ze door allerlei regeltjes niet in aanmerking. Met de opbrengst van de bestellingen, kan ze haar vaste lasten niet betalen. ‘Toch blijf ik positief. Ik zie altijd de regenboog na de regen. Wij ondernemers steunen elkaar. Uiteindelijk komt het goed.’

Koffie met een appeltje

Espressobar Lupi is de nieuwste van de drie nieuwe Leidschendamse horecagelegenheden. Meteen na de opening kon eigenaar Hossein Akef zijn zaak weer sluiten. Hij klinkt er niet minder enthousiast door. 'Wij hebben een uniek concept, waar ik nog steeds erg in geloof', vertelt hij. 'Wij bieden kwaliteitskoffie aan voor een lage prijs, gemaakt van de beste bonen die ik zelf verkoop. Klanten krijgen er een appeltje bij, omdat je daar het beste de cafeïnesmaak mee neutraliseert.'
Hossein is een ervaren ondernemer en verkoopt ook kaviaar op Scheveningen. 'Natuurlijk is het balen dat de horeca steeds de dupe is. Maar je moet gewoon door.' Zijn boodschap? 'Ga voor je dromen en blijf erin geloven.' Zelf droomt Akef dan ook groot. 'Ik wil van Lupi een franchise maken en hoop op een tweede vestiging in The Mall.'
Deze drie horecazaken openden hun deuren in coronatijd: 'We zijn langer dicht dan open'
Schuin tegenover de zaak van Nune zit nog een nieuwe koffiezaak: Dip. Een plek waar je naast koffie, ook een verse, versierde stroopwafel kunt halen. 'Mijn vriend en ik wonen hier één minuut vandaan', vertelt Brit. 'Toen dit pandje leegkwam, hadden we gelijk interesse', vertelt ze.
Wachten of stoppen met ondernemen door de pandemie, kwam niet in hen op. 'Het is natuurlijk klote, maar uiteindelijk gaan de mensen wel weer komen. Het is alleen jammer dat er op een verkeerde manier naar horeca wordt gekeken', zegt Britt. 'Eigenlijk zijn wij ook een essentiële sector. Mensen hebben enorm behoefte aan wat leuks en gezelligs. En dat is wat wij bieden.'

Een bakkie met een glimlach

Britt en haar vriend hebben nog andere horecazaken. 'Het vraagt creativiteit om nu te overleven. We proberen op social media veel leuke content te delen. En we hebben gelukkig best veel inloop van mensen uit de buurt', vertelt ze. De koffiebar is nieuw, maar door het knalroze interieur is Dip een publiekstrekker. 'Ouders komen hier vaak langs om met hun kinderen een versierde stroopwafel te halen. Ook buurtbewoners komen even voor een bakkie. Ik denk dat mijn collega's en ik het verschil maken. We serveren de koffie met een lach en houden een gezellig kletspraatje. Aan die gezelligheid is juist nu extra behoefte.'