Woedende man valt agenten en politiehond aan, OM eist ruim jaar cel

Een politiehond, foto ter illustratie
Een politiehond, foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 32-jarige Hagenaar moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vijftien maanden de cel in voor onder meer poging tot zware mishandeling van twee agenten. In oktober ging de man volledig door het lint en bekogelde de agenten met bakstenen en stoeptegels. Ook ging hij een hondenbegeleider te lijf met de buis van een stofzuiger.
De man ging op 18 oktober bij zijn moeder langs om geld aan haar te vragen. Toen zij dit weigerde te geven, ging de man door het lint. Hierbij gaf hij zijn moeder een duw en sloeg zijn vader tegen zijn linkerkaak. Daarop waarschuwden zij de politie.
De agenten werden bij aankomst bij de woning door de verdachte bekogeld met bakstenen en stoeptegels van een steiger die in de buurt stond. De stenen vlogen rakelings langs de hoofden van de agenten. Ook gooide de man een steigerplank naar de agenten.

'Geweld tegen agenten niet getolereerd'

De man ging zo door het lint dat de agenten een hondengeleider hadden opgeroepen om hem onder controle te krijgen. De hond werd echter geslagen met een buis van een stofzuiger toen de agenten de woning binnenkwamen. Dankzij zijn schild bleef de hondengeleider ongedeerd.
'De verdachte is verschrikkelijk tekeer gegaan. We leven helaas in een tijd waarin de politie veelvuldig met geweld in aanraking komt. Zoveel dat het haast normaal lijkt te worden. Maar dat is het niet', aldus de officier van justitie. 'Geweld tegen agenten mag niet en wordt niet getolereerd. Verdachte lijkt niet te beseffen hoe angstig deze situatie voor de agenten is geweest.'

Eerder veroordeeld

De man is eerder veroordeeld voor agressie tegen agenten. En omdat hij daarnaast ook niet wil meewerken aan verplichte hulp, eiste de officier van justitie tegen de Hagenaar vijftien maanden cel en 280 euro smartengeld voor elke betrokken agent.